dejmienoKr Napisano 17 Czerwca Napisano 17 Czerwca (edytowane) Cześć, Niecały rok spędziłem na emtb typu full power (bosh cx gen 5). Fajnie to podjeżdża, ale jakoś tak nie zaszczepiłem się na to całe ebajkowanie. Ostatnio już praktycznie nie jeżdżę ciężkich tras enduro. Nie skaczę ogromnych hop. Liczyłem, że mając więcej czasu dzięki emtb będę więcej jeździć po trasach mtb, ale jak mam z korby dojechać do lasku wolskiego to przejazd asfaltowy nie daje żadnej przyjemności, ładowanie tego na bagażnik to też kłopot. Także rozważam powrót do lekkich rowerów trail. Na codzień chce rano na szybko wyskoczyć pośmigać po Zakrzówku (trasy xc), lasek wolski, dolinki podkrakowskie. Na wyjazdach jeżdżę głównie obecnie po trasach glacensis, Świerardów. Jak jestem w bike parku to głównie trasy niebieskie ewentualnie te łatwiejsze czerwone ale bez skakania ogromnych stolików. Wiem że najlepiej byłoby zostawić emtb, ale praktycznie będzie się kurzyć w garażu, to już wolę na te okazjonalne ostre podjazdy wypchać rower analogowy. Nie wiem co tam obecnie jest na rynku, ale rozważam: - Scott Spark 920, miałem kiedyś poprzedni model 930 i podjeżdżał jak demon. Ten nowy ma więcej skoku 140/120. Serwis i tak robię w serwisie. Dodatkowo Sparka mogę wyrwać w znacznie lepszej cenie niż katalog. - Canyon Neuron CF8/7, CF8 jest teraz w cenie praktycznie CF7 tylko że malowanie tylko zostało takie niezbyt atrakcyjne przynajmniej dla męskich odbiorców Dodatkowow chat GPT polecił mi jeszcze Treka Fuel EX, i jakiegoś Orbea. Widuje ludzi na roweru Pivot, ale sprawdzałem i ceny są z kosmosu... Edytowane 17 Czerwca przez dejmienoKr 1 Cytuj
emski Napisano 17 Czerwca Napisano 17 Czerwca propain Hugene, kozak https://www.propain-bikes.com/en/product/bikes/trail/hugene-cf/ tallboy Cytuj
Czikol Napisano 17 Czerwca Napisano 17 Czerwca https://yeticycles.com/en-us/bikes/sb120 https://www.yt-industries.com/en-uk/Bikes/Trail-Izzo/ Cytuj
marcin_ostrów Napisano 17 Czerwca Napisano 17 Czerwca Ripmo to pełnoprawna endurówka . Z Ibisa to raczej Ripley / Ripley SL Cytuj
NerfMe Napisano 17 Czerwca Napisano 17 Czerwca Karbonowy Ripley to fajna maszyna, ale też nie za tania. Jakiś budżet masz na ten zakup? Cytuj
dejmienoKr Napisano 18 Czerwca Autor Napisano 18 Czerwca 9 godzin temu, NerfMe napisał: Karbonowy Ripley to fajna maszyna, ale też nie za tania. Jakiś budżet masz na ten zakup? Pewnie coś około 17 tyś. Ten Ripley wygląda obłędnie, ale ciężko tutaj będzie naciągnąć budżet na 24 tyś. No chyba że mój emtb sprzeda się lepiej ale to i tak będzie dużo do naciągnięcia. Jest jeszcze opcja poczekać do jesieni i liczyć że wlecą jakieś promocje. Ale ten propain wygląda też nieźle. W zestawie z RockShox Lyrik Ultimate Electric Red, RockShox Super Deluxe Ultimate i SRAM Eagle 70 Transmission Zmieściłbym się w budżecie . Cytuj
emski Napisano 18 Czerwca Napisano 18 Czerwca @dejmienoKr gdzie masz tego Hugene 17k ? podrzuć linka Cytuj
dejmienoKr Napisano 18 Czerwca Autor Napisano 18 Czerwca (edytowane) @emski odpaliłem sobie konfigurator i z powyższym zawieszeniem dodałem jeszcze seatpost dropper z OneUp i cena wychodzi 4 tyś euro i z tego co widzę jest to cena już z VAT. Po obecnym kursie euro wychodzi 17 tyś zł. Plus jeszcze 300 zł wysyłka. Chociaż widzę że ten Propain ma mieszane recenzje. Jednak co do tego Ibisa to raczej 99% opinii jest zgodnych że rower jest świetny. Edytowane 18 Czerwca przez dejmienoKr Cytuj
olo850 Napisano 18 Czerwca Napisano 18 Czerwca Tylko pamiętaj że obecny Ripley to ta sama rama co Ripmo tylko z inną krzywką. Za oceanem zdarzają się również opinie, że stracił dużo z charakteru lekkiej trailówki. Napisz do Beastie Bikes (polski dystrybutor Ibisia), oni pożyczają rowery na weekend, powinni mieć testówkę więc nie kupowałbyś w ciemno. Cytuj
marcin_ostrów Napisano 18 Czerwca Napisano 18 Czerwca Uwaga , reklama Jakbyś potrzebował L ( uwaga , to spoooora L i poniżej 185 lepiej nie podchodzić ) to kumpel sprzedaje Ripmo V3. Dokupić krzywkę i jest Ripley Z dogadaniem się a propo gratów pewnie nie będzie problemu https://www.olx.pl/d/oferta/ibis-ripmo-v3-rozmiar-l-CID767-ID1b3He1.html?reason=seller_listing Cytuj
dejmienoKr Napisano Poniedziałek o 09:25 Autor Napisano Poniedziałek o 09:25 A co sądzicie o rowerach YT? Konkretnie model Izzo? Są teraz mocne promocje, zastanawiam się nad modelami Core 4 i Core 3. W modelu Core 4 trochę mnie odrzuca to że dopłacam do elektroniki di2 i karbonowych kół których się trochę obawiam pod moją wagą 100kg. Core 3 ma zawieszenie OHLINS nie wiem jak wygląda sprawa z serwisem. Pewnie byle warsztat się nie podejmie serwisu. Cytuj
olo850 Napisano Poniedziałek o 09:43 Napisano Poniedziałek o 09:43 Izzo to dość stara konstrukcja, kondycja YT jest niepewna, ostatnia partia promocyjnych rowerów skończyła się upadłością firmy. Cytuj
KSikorski Napisano Poniedziałek o 15:29 Napisano Poniedziałek o 15:29 6 godzin temu, dejmienoKr napisał: A co sądzicie o rowerach YT? Konkretnie model Izzo? Są teraz mocne promocje, zastanawiam się nad modelami Core 4 i Core 3. W modelu Core 4 trochę mnie odrzuca to że dopłacam do elektroniki di2 i karbonowych kół których się trochę obawiam pod moją wagą 100kg. Core 3 ma zawieszenie OHLINS nie wiem jak wygląda sprawa z serwisem. Pewnie byle warsztat się nie podejmie serwisu. Ja tam jestem fanem Izzo. Od pewnego czasu YT ma dystrybutora w Polsce, ZZR rowery. Gdyby kupować przez nich to ryzyko maleje. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi