girek Napisano 14 Czerwca Napisano 14 Czerwca Czołem Co roku wybieramy się z Żoną na rowerowe wczasy bez dzieci i najczęściej robimy tak, że samochód parkujemy w jakiejś miejscowości, bagażnik rowerowy wsadzamy do samochodu a my robimy tour po danym rejonie. Samochód musi zostać w jednym miejscu przez 8-10 dni. W tym roku chciałbym uderzyć do Holandii a ponieważ nigdy w tym kraju nie byłem to zastanawiam się jak wygląda kwestia zostawienia auta na ww. okres? Jeżeli chodzi o miejsce startowe to może być jakakolwiek miejscowość - duża albo malutka, na południu lub północy. Może ktoś zna lepiej ten kraj i coś podpowie? Zastanawiam się czy celować w parkingi P&R ? Ale czy mogę tam parkować nie mając biletu na komunikację publiczną? A może szukać bezpłatnych parkingów w najmniejszych miejscowościach? Nie mam problemu za płaceniem za postój ale nie chciałbym żeby to było 3 euro za godzinę jak przy centrach miast Cytuj
kazafaza Napisano 14 Czerwca Napisano 14 Czerwca Nie pomogę z parkingiem, ale chciałem zauważyć obecność Muzeum Kolarstwa Górskiego w Arnhem https://mountainbikemuseum.nl/ Cytuj
Seb Napisano 14 Czerwca Napisano 14 Czerwca (edytowane) Mieszkałem w Holandii kilka lat w okolicach Amsterdamu. Generalnie w każdym miasteczku na osiedlach możesz zostawić samochód. Ciężko mi powiedzieć czy na polskich tablicach jak samochód będzie stał 10 dni to się ktoś nie zainteresuje i nie zgłosi policji czy innej instytucji typu Belastingdienst (urząd skarbowy) czy Douane (urząd celny). Turystycznie to wydaje mi się że chyba nie powinno być problemu. Centrum miast, miasteczek i najbliższe okolice płatne parkingi wszędzie za godzinę ale wystarczy pojechać na dowolne osiedle troszkę dalej od centrum i zostawiasz samochód za darmo bez problemów byle by miejsce znaleźć. Miejsca samochodowe są tak samo bezpłatne na osiedlach jak u nas. Nie parkować w zastrzeżonych miejscach i na chodnikach dla pieszych bo za to Ci odholują samochód, tylko na wyznaczonych miejscach parkingowych. W Amsterdamie nie mam pojęcia gdzie zostawić samochód, pewnie obrzeża ale to już musisz poczytać żeby nie zostawić samochodu w gorszej dzielnicy (np Amsterdam Zuidoost) po za tym każda miejscowość obok się nada. Haarlem, Ijmuiden, Zaandam i pewnie każda inna miejscowość w okolicy. Edytowane 14 Czerwca przez Seb 1 Cytuj
girek Napisano 15 Czerwca Autor Napisano 15 Czerwca @Seb Super, dzięki za rady! 13 godzin temu, kazafaza napisał: Nie pomogę z parkingiem, ale chciałem zauważyć obecność Muzeum Kolarstwa Górskiego w Arnhem https://mountainbikemuseum.nl/ Mają poczucie humoru. Muzeum nie zwiedzę ale najwyższą górę Holandii prawdopodobnie tak. Cytuj
Greg1 Napisano 16 Czerwca Napisano 16 Czerwca (edytowane) Mieszkałem kilka lat w Holandii, na południu, w Limburgii, właśnie w okolicach ich najwyższego szczytu i często tam bywałem - całe 322 mnpm ale serpentyna jest, żeby wjechać 😁 Wyjechałem stamtąd 10 lat temu, rok temu byłem na wakacjach, Holandia strasznie podrożała, nawet Holendrzy mówią, że masakra. Parkingi w dużych miastach są baaaardzo drogie, do tego w centrach miast są ograniczenia czasowe parkowania do max. 1-2 godzin. W dużych miastach na peryferiach bym nie parkował bo tam różny element mieszka, w dużych miastach typu Maastricht, Haga, Amsterdam parkowałem na zamkniętych, płatnych parkingach typu Q-Park czy ParkBee, szczególnie te ParkBee są fajne bo były tańsze niż Q-Park (Q-Parki raczej na kilka godzin, ParkBee na kilka dni), rezerwuje się pobyt przez ich stronę, są one zlokalizowane w zamkniętych parkingowcach, czasami, np. w Hadze w bardzo małych, na kilkanaście czy dwadzieścia parę samochodów, zlokalizowanych między budynkami mieszkalnymi. W mniejszych miejscowościach można parkować na parkingach osiedlowych albo w dzielnicach domków wzdłuż ulicy. Ludzie generalnie są przyjaźni i jak np. zaparkujesz przy ulicy w dzielnicy domków to dobrze jest zagadać do lokalsa np. wychodzącego z domku z psem na spacer (wszyscy perfect mówią po angielsku), że przyjechałeś rowerem objechać Holandię, czy tu samochód nie będzie przeszkadzał, jak masz psa to też o tym wspomnij to Ci będą jeszcze pilnować samochód - ja jak tam wyjechałem to szukałem właśnie domu do wynajęcia i w jednej z dzielnic zagadałem Panią z psem, że też mam psa, że chcę tu wynająć dom i zamieszkać, to mi opowiedziała kto się rozwodzi i wyprowadza, żeby tam zapukać, gdzie są drug dealers i tam nie wynajmować, wszystko o całej dzielnicy 😁 Edytowane 16 Czerwca przez Greg1 1 Cytuj
girek Napisano Czwartek o 20:47 Autor Napisano Czwartek o 20:47 (edytowane) Już po wyjeździe, dodam parę dodatkowych uwag, może komuś się przyda. Jak zwykle jechaliśmy kompletnie "na pałę" to jest bez żadnego planu, bez wiedzy o atrakcjach turystycznych i szukając noclegu czasami godzinę wcześniej a trasę dopasowując do wiatru i chęci. Samochód zostawiliśmy w Winschoten - to jest takie przeciętne miasto przy granicy z Niemcami. Trasa tak z grubsza z Winschoten północną częścią m.in. przez Groningen i Leeuwarden, później przejazd tamą przez morze do Anna Paulovna a później pociągiem do Hagi gdzie zostaliśmy na dwa dni zwiedzając rowerowo miasto i okolice. Później znowu podjazd pociągiem do Utrechtu i stamtąd lekkim zygzakiem do Winschoten. Na pozostawienie auta polecam nie-turystyczne i nieduże miasto jak wspomniane Winschoten. Darmowych miejsc parkingowych było w tym mieście sporo ale zarówno obsługa hotelu jak i jeszcze jedna, zapytana osoba radziły zostawić auto na małym parkingu przy rynku "bo są kamery i ludzie". Odradzali parkowanie na bezpłatnych parkingach w bardziej odludnych miejscach. Trafiliśmy na środek holenderskich i niemieckich wakacji. Szczerze polecam wybrać inną porę niż lipiec -> do połowy sierpnia bo w Holandii większość miast jest w tym czasie "turystyczna", ceny noclegów kosmiczne a czasami wręcz nie ma z czego wybierać. Za nocleg w bardzo przeciętnych warunkach płaciliśmy średnio 700 - 800 zł ze śniadaniem. W sezonie wakacyjnym w "turystycznych" miejscowościach przez które jechaliśmy (czyli np. wszystkich w północnej i zachodniej części wg. mojej krótkiej obserwacji bardzo trudno było znaleźć darmowe miejsca parkingowe i w ogóle większość miejsc była pozajmowana. W Hadze i okolicach (bardzo zurbanizowane tereny) turystów było trochę mniej ale nacisk jest na rowery i komunikację publiczną, miejsc parkingowych specjalnie dużo nie ma a te w dzielnicach mieszkaniowych były pozajmowane tak jak u nas na osiedlach. Nie wiem jakby zareagował taki Turek albo Holender na polskie auto zostawione pod jego kamienicą przez 8 dni... Teren jest płaski, niezalesiony i przez cały czas pobytu mniej lub bardziej wiało. Przez ostatnie dwa dni wiało mocniej i po minach sakwiarzy mijanych z naprzeciwka widziałem, że walczą o życie Radziłbym brać to pod uwagę. My większość czasu mieliśmy wiatr z boku albo w plecy i było super. 90% rowerów jakie mijaliśmy to elektryki. Wszystkie noclegownie są pod to przystosowane tj. jest jakieś zamknięcie i punkt ładowania. Trzeba wyrobić sobie nawyk sugerowania zmiany kierunku ręką we wszystkich miastach i ruchliwych punktach bo zarówno rowerzyści jak i samochodziarze zwracają na to uwagę i jak dwa razy zapomniałem tak zrobić to od razu był OPR - i słusznie bo ktoś założył, że jak nie sygnalizuję to jadę prosto. Pociągi są gorsze niż w PL. Rowery można wozić poza godzinami szczytu (sobota i niedziela cały dzień) ale miejsca jest bardzo mało, byłem świadkiem jak niektóre osoby zostały na peronie, wszystko zależy od pory dnia i tygodnia. Na jeden standardowy skład przypadają dwa przedzialiki z pierwszeństwem rowerów (wejście po schodkach, brak mocowania rowerów) każdy na 3 rowery max. Poza tym można brać rower do pozostałych wagonów w miejscach przy wejściach ale tylko jeżeli nie ma wielu osób a poza tym wiadomo jak się jedzie w takich warunkach jak cały czas trzeba wszystkich przepuszczać. Na trasie Haga - Utrecht były poza tym tak dziadowskie tory, że rower trzeba było trzymać po postawiony na stopce albo oparty o ścianę na pewno leżałby na podłodze. Poza tym super i polecam. Bardzo bezpieczne i wygodne drogi i szlaki rowerowe - wszędzie asfalt, beton lub w najgorszym wypadku drobniutkie kamyczki. Edytowane Czwartek o 20:59 przez girek Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi