girek Napisano Niedziela o 09:26 Napisano Niedziela o 09:26 Czołem Co roku wybieramy się z Żoną na rowerowe wczasy bez dzieci i najczęściej robimy tak, że samochód parkujemy w jakiejś miejscowości, bagażnik rowerowy wsadzamy do samochodu a my robimy tour po danym rejonie. Samochód musi zostać w jednym miejscu przez 8-10 dni. W tym roku chciałbym uderzyć do Holandii a ponieważ nigdy w tym kraju nie byłem to zastanawiam się jak wygląda kwestia zostawienia auta na ww. okres? Jeżeli chodzi o miejsce startowe to może być jakakolwiek miejscowość - duża albo malutka, na południu lub północy. Może ktoś zna lepiej ten kraj i coś podpowie? Zastanawiam się czy celować w parkingi P&R ? Ale czy mogę tam parkować nie mając biletu na komunikację publiczną? A może szukać bezpłatnych parkingów w najmniejszych miejscowościach? Nie mam problemu za płaceniem za postój ale nie chciałbym żeby to było 3 euro za godzinę jak przy centrach miast Cytuj
kazafaza Napisano Niedziela o 19:25 Napisano Niedziela o 19:25 Nie pomogę z parkingiem, ale chciałem zauważyć obecność Muzeum Kolarstwa Górskiego w Arnhem https://mountainbikemuseum.nl/ Cytuj
Seb Napisano Niedziela o 23:28 Napisano Niedziela o 23:28 (edytowane) Mieszkałem w Holandii kilka lat w okolicach Amsterdamu. Generalnie w każdym miasteczku na osiedlach możesz zostawić samochód. Ciężko mi powiedzieć czy na polskich tablicach jak samochód będzie stał 10 dni to się ktoś nie zainteresuje i nie zgłosi policji czy innej instytucji typu Belastingdienst (urząd skarbowy) czy Douane (urząd celny). Turystycznie to wydaje mi się że chyba nie powinno być problemu. Centrum miast, miasteczek i najbliższe okolice płatne parkingi wszędzie za godzinę ale wystarczy pojechać na dowolne osiedle troszkę dalej od centrum i zostawiasz samochód za darmo bez problemów byle by miejsce znaleźć. Miejsca samochodowe są tak samo bezpłatne na osiedlach jak u nas. Nie parkować w zastrzeżonych miejscach i na chodnikach dla pieszych bo za to Ci odholują samochód, tylko na wyznaczonych miejscach parkingowych. W Amsterdamie nie mam pojęcia gdzie zostawić samochód, pewnie obrzeża ale to już musisz poczytać żeby nie zostawić samochodu w gorszej dzielnicy (np Amsterdam Zuidoost) po za tym każda miejscowość obok się nada. Haarlem, Ijmuiden, Zaandam i pewnie każda inna miejscowość w okolicy. Edytowane Niedziela o 23:29 przez Seb 1 Cytuj
girek Napisano Poniedziałek o 08:28 Autor Napisano Poniedziałek o 08:28 @Seb Super, dzięki za rady! 13 godzin temu, kazafaza napisał: Nie pomogę z parkingiem, ale chciałem zauważyć obecność Muzeum Kolarstwa Górskiego w Arnhem https://mountainbikemuseum.nl/ Mają poczucie humoru. Muzeum nie zwiedzę ale najwyższą górę Holandii prawdopodobnie tak. Cytuj
Greg1 Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu (edytowane) Mieszkałem kilka lat w Holandii, na południu, w Limburgii, właśnie w okolicach ich najwyższego szczytu i często tam bywałem - całe 322 mnpm ale serpentyna jest, żeby wjechać 😁 Wyjechałem stamtąd 10 lat temu, rok temu byłem na wakacjach, Holandia strasznie podrożała, nawet Holendrzy mówią, że masakra. Parkingi w dużych miastach są baaaardzo drogie, do tego w centrach miast są ograniczenia czasowe parkowania do max. 1-2 godzin. W dużych miastach na peryferiach bym nie parkował bo tam różny element mieszka, w dużych miastach typu Maastricht, Haga, Amsterdam parkowałem na zamkniętych, płatnych parkingach typu Q-Park czy ParkBee, szczególnie te ParkBee są fajne bo były tańsze niż Q-Park (Q-Parki raczej na kilka godzin, ParkBee na kilka dni), rezerwuje się pobyt przez ich stronę, są one zlokalizowane w zamkniętych parkingowcach, czasami, np. w Hadze w bardzo małych, na kilkanaście czy dwadzieścia parę samochodów, zlokalizowanych między budynkami mieszkalnymi. W mniejszych miejscowościach można parkować na parkingach osiedlowych albo w dzielnicach domków wzdłuż ulicy. Ludzie generalnie są przyjaźni i jak np. zaparkujesz przy ulicy w dzielnicy domków to dobrze jest zagadać do lokalsa np. wychodzącego z domku z psem na spacer (wszyscy perfect mówią po angielsku), że przyjechałeś rowerem objechać Holandię, czy tu samochód nie będzie przeszkadzał, jak masz psa to też o tym wspomnij to Ci będą jeszcze pilnować samochód - ja jak tam wyjechałem to szukałem właśnie domu do wynajęcia i w jednej z dzielnic zagadałem Panią z psem, że też mam psa, że chcę tu wynająć dom i zamieszkać, to mi opowiedziała kto się rozwodzi i wyprowadza, żeby tam zapukać, gdzie są drug dealers i tam nie wynajmować, wszystko o całej dzielnicy 😁 Edytowane 16 godzin temu przez Greg1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi