Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czołem

Co roku wybieramy się z Żoną na rowerowe wczasy bez dzieci i najczęściej robimy tak, że samochód parkujemy w jakiejś miejscowości, bagażnik rowerowy wsadzamy do samochodu a my robimy tour po danym rejonie. Samochód musi zostać w jednym miejscu przez 8-10 dni. W tym roku chciałbym uderzyć do Holandii a ponieważ nigdy w tym kraju nie byłem to zastanawiam się jak wygląda kwestia zostawienia auta na ww. okres?  Jeżeli chodzi o miejsce startowe to może być jakakolwiek miejscowość - duża albo malutka, na południu lub północy. 

Może ktoś zna lepiej ten kraj i coś podpowie? Zastanawiam się czy celować w parkingi P&R ? Ale czy mogę tam parkować nie mając biletu na komunikację publiczną? A może szukać bezpłatnych parkingów w najmniejszych miejscowościach? Nie mam problemu za płaceniem za postój ale nie chciałbym żeby to było 3 euro za godzinę jak przy centrach miast :)

Napisano (edytowane)

Mieszkałem w Holandii kilka lat w okolicach Amsterdamu. Generalnie w każdym miasteczku na osiedlach możesz zostawić samochód. Ciężko mi powiedzieć czy na polskich tablicach jak samochód będzie stał 10 dni to się ktoś nie zainteresuje i nie zgłosi policji czy innej instytucji typu Belastingdienst (urząd skarbowy) czy Douane (urząd celny). Turystycznie to wydaje mi się że chyba nie powinno być problemu.

Centrum miast, miasteczek i najbliższe okolice płatne parkingi wszędzie za godzinę ale wystarczy pojechać na dowolne osiedle troszkę dalej od centrum i zostawiasz samochód za darmo bez problemów byle by miejsce znaleźć. Miejsca samochodowe są tak samo bezpłatne na osiedlach jak u nas. Nie parkować w zastrzeżonych miejscach i na chodnikach dla pieszych bo za to Ci odholują samochód, tylko na wyznaczonych miejscach parkingowych.

W Amsterdamie nie mam pojęcia gdzie zostawić samochód, pewnie obrzeża ale to już musisz poczytać żeby nie zostawić samochodu w gorszej dzielnicy (np Amsterdam Zuidoost) po za tym każda miejscowość obok się nada. Haarlem, Ijmuiden, Zaandam i pewnie każda inna miejscowość w okolicy.

Edytowane przez Seb
  • +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Mieszkałem kilka lat w Holandii, na południu, w Limburgii, właśnie w okolicach ich najwyższego szczytu i często tam bywałem - całe 322 mnpm ale serpentyna jest, żeby wjechać 😁

IMG_20260616_101839.thumb.jpg.f9f8b4be0c4eeb99086bdf1a0e2c4a37.jpg

Wyjechałem stamtąd 10 lat temu, rok temu byłem na wakacjach, Holandia strasznie podrożała, nawet Holendrzy mówią, że masakra. Parkingi w dużych miastach są baaaardzo drogie, do tego w centrach miast są ograniczenia czasowe parkowania do max. 1-2 godzin. W dużych miastach na peryferiach bym nie parkował bo tam różny element mieszka, w dużych miastach typu Maastricht, Haga, Amsterdam parkowałem na zamkniętych, płatnych parkingach typu Q-Park czy ParkBee, szczególnie te ParkBee są fajne bo były tańsze niż Q-Park (Q-Parki raczej na kilka godzin, ParkBee na kilka dni), rezerwuje się pobyt przez ich stronę, są one zlokalizowane w zamkniętych parkingowcach, czasami, np. w Hadze w bardzo małych, na kilkanaście czy dwadzieścia parę samochodów, zlokalizowanych między budynkami mieszkalnymi.

W mniejszych miejscowościach można parkować na parkingach osiedlowych albo w dzielnicach domków wzdłuż ulicy. Ludzie generalnie są przyjaźni i jak np. zaparkujesz przy ulicy w dzielnicy domków to dobrze jest zagadać do lokalsa np. wychodzącego z domku z psem na spacer (wszyscy perfect mówią po angielsku), że przyjechałeś rowerem objechać Holandię, czy tu samochód nie będzie przeszkadzał, jak masz psa to też o tym wspomnij to Ci będą jeszcze pilnować samochód - ja jak tam wyjechałem to szukałem właśnie domu do wynajęcia i w jednej z dzielnic zagadałem Panią z psem, że też mam psa, że chcę tu wynająć dom i zamieszkać, to mi opowiedziała kto się rozwodzi i wyprowadza, żeby tam zapukać, gdzie są drug dealers i tam nie wynajmować, wszystko o całej dzielnicy 😁

Edytowane przez Greg1