Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Accent zapowiadał to między wierszami pokazując razzcala di2.
Teraz przy okazji premiery nowego Oiz z Orbea wyszły już gotowe konfiguracje na tym osprzęcie.

W czerwcu 2026 będzie oficjalna premiera.

Deore M7200, XT M8200 na mechanice. Nie mam przekonania czy jest to jakikolwiek upgrade względem Mx100.
Marketing likwidację sprzęgła i zastąpienie go dwiema sprężynami tłumaczył spadkiem jakości działania przerzutki w miarę korodowania i zapychania się sprzęgła.

Serwis tegoż sprzęgła zajął mi tydzień temu szalone 30 minut wraz z ponownym wyregulowaniem napędu, więc nie jestem przekonany.

Pewnym zyskiem może być niższy profil przerzutki, z drugiej strony stalowa linka nie zapewnia mechanizmu cofania się przy uderzeniu, więc w razie dzwona w kamień przerzutka się urwie zamiast schować.

image.thumb.png.3d214954eab49ed8a93139bc286539eb.png

• +1 pomógł 1
Napisano

Jak wejdzie do GRX, to może coś jeszcze z Shimano będzie ;) 

2 godziny temu, KSikorski napisał:

z drugiej strony stalowa linka nie zapewnia mechanizmu cofania się przy uderzeniu, więc w razie dzwona w kamień przerzutka się urwie zamiast schować

Możesz rozwinąć w czym linka przeszkadza?
Przecież przy normalnej sprężynie linka nie pozwala wychylić się na zewnątrz, więc przy uderzeniu wychylenie do koła nadal jest możliwe. Silnik elektryczny trzyma sztywno w pozycji, więc bez dodatkowych zabezpieczeń uszkodzenie byłoby bardziej prawdopodobne.
Czy linka, czy elektryka, to i tak potem hamulcem jest łańcuch i koronki, więc tak czy inaczej w pewnym momencie będzie opór i przerzutka, hak swoje dostaną.

Tak jak czytam, to te systemy mają głównie chronić silnik, a nie samą przerzutkę.

Napisano

W sumie ciekawa sprawa. Jeżeli działanie będzie takie samo jak przerzutki ze sprzęgłem, to w zasadzie chyba nie ma wad. Będą lżejsze, mniej skomplikowane, łatwiejsze w serwisie.

Tylko obawiam się czy niedługo nie zrobimy kółka i nie dowiemy się o sprzęgle v2, bo dwie sprężyny jednak nie były dobrym pomysłem.

Napisano (edytowane)
2 godziny temu, zekker napisał:

Jak wejdzie do GRX, to może coś jeszcze z Shimano będzie ;) 

Możesz rozwinąć w czym linka przeszkadza?
Przecież przy normalnej sprężynie linka nie pozwala wychylić się na zewnątrz, więc przy uderzeniu wychylenie do koła nadal jest możliwe. Silnik elektryczny trzyma sztywno w pozycji, więc bez dodatkowych zabezpieczeń uszkodzenie byłoby bardziej prawdopodobne.
Czy linka, czy elektryka, to i tak potem hamulcem jest łańcuch i koronki, więc tak czy inaczej w pewnym momencie będzie opór i przerzutka, hak swoje dostaną.

Tak jak czytam, to te systemy mają głównie chronić silnik, a nie samą przerzutkę.

W Di2 jak przywalisz przerzutką to silnik wysprzęgla i pantograf może się cofnąć w kierunku wolnych biegów, następnie wraca tam gdzie był.

W normalnej przerzutce by taki coś miało miejsce coś musiałoby na moment zluzować linkę.
Niestety nie ma mechanizmu luzującego linkę w momencie uderzenia, dlatego w listopadzie 2025 wracałem do domu 15km na singlespeed`zie. Ta funkcja jest dla mnie jedynym chochlikiem mówiącym "kup di2".

image.png.dc1b80aa33037cf8bd64f034d0c5f137.png

Cytat

W sumie ciekawa sprawa. Jeżeli działanie będzie takie samo jak przerzutki ze sprzęgłem, to w zasadzie chyba nie ma wad. Będą lżejsze, mniej skomplikowane, łatwiejsze w serwisie.

Ten system jest na rynku od roku już. Sam nie używałem, więc się nie wypowiem. Recenzenci z pinkbike piszą że telepanie łańcucha jest wyraźnie odczuwalne. Z drugiej strony nikt nie pisał że łańcuch spada.

Edytowane przez KSikorski