Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Siema,

Wzrost 176cm, waga 84kg.

Od 3 lat użytkuje unibike geos i jest to całkiem spoko rower, lecz po kilku tysiącach przejechanych kilometrów zaczyna mnie nieco drażnić.

W obecnym rowerze przeszkadza mi zbyt wyciągnięta pozycja (mimo zmiany mostka na krótszy) oraz bóle w odcinku lędźwiowym.

Z racji na całkiem dobry osprzęt koszty napraw też nie są najniższe, a zintegrowane przewody potrafią doprowadzić do szału :)

Pomyślałem, że poszukam czegoś w stylu fitness-gravel, aby nie stracić mega dużo prędkości na asfaltowej prostej, ale żeby pozostała mi możliwość jeżdżenia po szutrach i lekkich wspinaczek "górskich".

Jak widzę przyszły rower:

- Pozycja bardziej wyprostowana i mniej obciążająca plecy niż Geos

- Brak amortyzatorów

- Widelec karbonowy

- Możliwość wsadzenia opony 40-45mm tubeless

- Raczej już bez baranka, ale jeżeli są jakieś ciekawe propozycje to przemyślę

- Prostota w budowie, czyli np. brak pochowanych przewodów w mostku :)

- Nie musi być nowy

-  Komfort na trasy 100-150 km

- Wagowo nie jakiś klocek

Co udało mi się znaleźć:
- Marin DSX 2

- Trek DualSport 3 Gen 5

Edytowane przez don1xnoob
Napisano

Jak dla mnie osobiście to Cube Nulane są takimi fajnymi fitnessami czy "grawelami z prostą kierownicą" ale starsze modele bo w najnowszych strasznie obniżyli loty i zaczęli montować Cuesy 1x8 i 1x9 do modeli gdzie np. jeszcze dwa lata temu montowali GRX 2x10, rok temu już przeszli na Cues 2x10 a teraz jest Cues 1x9. Piszę o modelu Cube Nulane Pro. Teraz Cues 2x10 montują w modelu Nulane Race gdzie wcześniej było bodajże Shimano 105 2x11 a później GRX 2x11. Poza tym współczesne standardy czyli karbonowy widelec, sztywne osie i hydrauliczne hamulce, miejsce na szersze opony (z fabryki wychodzi na 42c więc 45c powinno wejść bez problemu). Też fajny był karbonowy Nulane C:62 ale też modele z poprzednich lat bo obecnie wsadzają tam Cuesa 1x11. 

Miałem Cube SL Road czyli poprzednika Nulane i jeździłem bez problemu 70 km (wtedy jeszcze nie jeździłem dłuższych dystansów), wymieniłem tylko gripy na ergonomiczne z krótkimi rogami.

Tak więc, ja bym poszukał leżaków magazynowych Nulane Pro na GRX-ie 2x10, no chyba, że Ci pasuje Cues 2x10 to obecny Nulane Race. Albo jeśli znajdziesz fajną używkę karbonowego C:62 z poprzednich wypustów na czymś lepszym niż Cues 1x11 (no chyba, że Cues 1x11 też Ci pasuje 😁)

• +1 pomógł 1
Napisano

Ja wszędzie się chwalę, że mam Marina DSX (1, żona ma 2) i że to fajny rower, szczególnie 2 z bieżącego rocznika. Spełnia Twoje warunki, choć testowaliśmy do 120km. Opona to i 2.1 weszła (obecnie 50c). Mi starcza 1x11, ale 1x12 "z łóżka bym nie wyrzucił". Mniej przełożeń przy jednej tarczy to już raczej po bułki tylko (mam też rower ośmiobiegowy).

• +1 pomógł 1
Napisano

"Pozycja bardziej wyprostowana i mniej obciążająca plecy."

Nic bardziej mylnego. NIE do końca to jest prawdą. Jeśli sądzisz, że wyprostowana pozycja jest Najlepsza dla kręgosłupa to jesteś w błędzie. Ani wyprostowana - tym bardziej leżąca. Taka, która balansuje rozłożenie wagi pomiędzy rękoma a tułowiem właśnie. Musisz poprzymierzać się do różnych rowerów. Najlepiej wypożyczyć i przejechać się.