don1xnoob Napisano Środa o 20:30 Napisano Środa o 20:30 (edytowane) Siema, Wzrost 176cm, waga 84kg. Od 3 lat użytkuje unibike geos i jest to całkiem spoko rower, lecz po kilku tysiącach przejechanych kilometrów zaczyna mnie nieco drażnić. W obecnym rowerze przeszkadza mi zbyt wyciągnięta pozycja (mimo zmiany mostka na krótszy) oraz bóle w odcinku lędźwiowym. Z racji na całkiem dobry osprzęt koszty napraw też nie są najniższe, a zintegrowane przewody potrafią doprowadzić do szału Pomyślałem, że poszukam czegoś w stylu fitness-gravel, aby nie stracić mega dużo prędkości na asfaltowej prostej, ale żeby pozostała mi możliwość jeżdżenia po szutrach i lekkich wspinaczek "górskich". Jak widzę przyszły rower: - Pozycja bardziej wyprostowana i mniej obciążająca plecy niż Geos - Brak amortyzatorów - Widelec karbonowy - Możliwość wsadzenia opony 40-45mm tubeless - Raczej już bez baranka, ale jeżeli są jakieś ciekawe propozycje to przemyślę - Prostota w budowie, czyli np. brak pochowanych przewodów w mostku - Nie musi być nowy - Komfort na trasy 100-150 km - Wagowo nie jakiś klocek Co udało mi się znaleźć: - Marin DSX 2 - Trek DualSport 3 Gen 5 Edytowane Środa o 20:31 przez don1xnoob Cytuj
Greg1 Napisano Czwartek o 13:02 Napisano Czwartek o 13:02 Jak dla mnie osobiście to Cube Nulane są takimi fajnymi fitnessami czy "grawelami z prostą kierownicą" ale starsze modele bo w najnowszych strasznie obniżyli loty i zaczęli montować Cuesy 1x8 i 1x9 do modeli gdzie np. jeszcze dwa lata temu montowali GRX 2x10, rok temu już przeszli na Cues 2x10 a teraz jest Cues 1x9. Piszę o modelu Cube Nulane Pro. Teraz Cues 2x10 montują w modelu Nulane Race gdzie wcześniej było bodajże Shimano 105 2x11 a później GRX 2x11. Poza tym współczesne standardy czyli karbonowy widelec, sztywne osie i hydrauliczne hamulce, miejsce na szersze opony (z fabryki wychodzi na 42c więc 45c powinno wejść bez problemu). Też fajny był karbonowy Nulane C:62 ale też modele z poprzednich lat bo obecnie wsadzają tam Cuesa 1x11. Miałem Cube SL Road czyli poprzednika Nulane i jeździłem bez problemu 70 km (wtedy jeszcze nie jeździłem dłuższych dystansów), wymieniłem tylko gripy na ergonomiczne z krótkimi rogami. Tak więc, ja bym poszukał leżaków magazynowych Nulane Pro na GRX-ie 2x10, no chyba, że Ci pasuje Cues 2x10 to obecny Nulane Race. Albo jeśli znajdziesz fajną używkę karbonowego C:62 z poprzednich wypustów na czymś lepszym niż Cues 1x11 (no chyba, że Cues 1x11 też Ci pasuje 😁) 1 Cytuj
Wojcio Napisano Czwartek o 14:42 Napisano Czwartek o 14:42 Ja wszędzie się chwalę, że mam Marina DSX (1, żona ma 2) i że to fajny rower, szczególnie 2 z bieżącego rocznika. Spełnia Twoje warunki, choć testowaliśmy do 120km. Opona to i 2.1 weszła (obecnie 50c). Mi starcza 1x11, ale 1x12 "z łóżka bym nie wyrzucił". Mniej przełożeń przy jednej tarczy to już raczej po bułki tylko (mam też rower ośmiobiegowy). 1 Cytuj
leotdipl Napisano Czwartek o 16:39 Napisano Czwartek o 16:39 "Pozycja bardziej wyprostowana i mniej obciążająca plecy." Nic bardziej mylnego. NIE do końca to jest prawdą. Jeśli sądzisz, że wyprostowana pozycja jest Najlepsza dla kręgosłupa to jesteś w błędzie. Ani wyprostowana - tym bardziej leżąca. Taka, która balansuje rozłożenie wagi pomiędzy rękoma a tułowiem właśnie. Musisz poprzymierzać się do różnych rowerów. Najlepiej wypożyczyć i przejechać się. Cytuj
don1xnoob Napisano Piątek o 09:20 Autor Napisano Piątek o 09:20 Pozycja bardziej wyprostowana, a nie wyprostowana Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi