KruK78 Napisano 26 Maja Napisano 26 Maja To mój pierwszy post na tym forum więc może na początek... Dzień Dobry Wieczór! Co wybrać, 'do wszystkiego'? Póki co rozważam Czecha: SUPERIOR MTB HARDTAIL XP 6.6 [ rozmiar ramy L ] https://superiorbikes.com/pl-pl/bikes/product/xp-6-6/2050?colorId=1905 i Słowaka: KELLYS Gate 90 [ rozmiar ramy L ] https://kellysbike.com/pl/xc/gate-90-29_10377 ~100kg 178cm Osprzęt wydaje się zbliżony, jeśli nie ten sam. Czy jest coś co wyraźnie powinno mnie odstręczyć od jednego lub drugiego? Czy jest wyraźnie lepsza konkurencja dla powyższych? Z góry dziękuję za każda informację. Cytuj
2marekm Napisano 27 Maja Napisano 27 Maja Czy jest wyraźnie lepsza konkurencja dla powyższych? Bardzo dobrą konkurencją wyraźnie lepszą będzie koń 😁 1 1 Cytuj
KruK78 Napisano 27 Maja Autor Napisano 27 Maja Dziękuję Kolego @chudzinki 👍 Zaznajomiłem się z powyższym wątkiem i poniekąd inspirację stamtąd czerpałem. Kolega @2marekm jak rozumiem, z doświadczenia pisze? Rozumiem, patrząc na awatar. Niestety radni Krakowa, obłożyli miasto "strefą czystego transportu". W kontekście samego forum, a także nie chcąc narażać się na mandat jak również nie chcąc zakasztaniać miasta czy okolicy, ...muszę przyznać, że sugerowany przed Ciebie środek transportu wypada cokolwiek gównianie. 😝 Cytuj
chudzinki Napisano 27 Maja Napisano 27 Maja No to jeżeli wybrałeś to co Tobie się podoba to osprzętowo (sporo) lepiej wypada Kellys tylko zastanowiłbym się dobrze czy nie M-ka. Cytuj
KruK78 Napisano 27 Maja Autor Napisano 27 Maja Zaiste, Kolego @chudzinki, tak sugeruje rozpiska sprzedawcy czy nawet grafika producenta. L-ka od 180 cm Przy moim nikłym wzroście 178cm to wybór powinien paść na M-kę. Do tego konkretnego modelu jeszcze nie miałem okazji się przymierzyć. Niemniej model niżej - KELLYS Gate 70 - wczoraj miałem okazję wskoczyć i pokręcić na L-ce, która takoż sugeruje, że jest od 180cm - niemniej układał się bardzo dobrze i nie wydawał za duży. Jak z garniakiem, bez przymiarki ani róż. 🤷♂️ Cytuj
Seb Napisano 27 Maja Napisano 27 Maja (edytowane) Jesteś na granicy dwóch rozmiarów i tak naprawdę od twojego wyboru zależy czy wybierzesz M czy L. W tej cenie już można dostać karbonową ramę jak ktoś by chciał. Obydwa podane przez Ciebie bardzo fajne rowery, ciężko w tej cenie o lepszy osprzęt a nawet jak coś się znajdzie to będą to detale. Gate 70 to praktycznie to samo co gate 90 tylko się róźnią detalami jak inne stery, koła, opony i sztyca w gate 90 to dropper Na szybko poszukane: romet-monsun-3-1, merida-big-trail-300, merida-big-nine-limited Edytowane 27 Maja przez Seb 1 Cytuj
leotdipl Napisano 27 Maja Napisano 27 Maja Liczy się jeszcze ... Przekrok. Są kalkulatory (choćby i Krossa) które biorą ten parametr pod uwagę. A dlaczego ? Dłuższy przekrok to inna wielkość ramy (wzrost będzie dla M lub L, a przekrok np. dla XL - tak wyliczył wspomniany kalkulator Kross moje 183 cm i 84 cm. Wybrałem L. 2 Cytuj
chudzinki Napisano 28 Maja Napisano 28 Maja (edytowane) Cytat Przekrok. Są kalkulatory (choćby i Krossa) które biorą ten parametr pod uwagę. A dlaczego ? Dłuższy przekrok to inna wielkość ramy (wzrost będzie dla M lub L, a przekrok np. dla XL Tak się nad tym zastanawiam, ale to raczej tak nie działa, bo co z tego, że ktoś ma dłuższe nogi jak wtedy tułów będzie krótszy. Kalkulator wyliczy rozmiar większy, który również jest dłuższy. Wtedy mamy zonk. Ktoś o wybitnie nieproporcjonalnej budowie ciała musi dobrze zagłębić się w geometrii równocześnie ratując się dłuższą sztycą. O mostku nie wspominam, bo to oczywiste. Ja mam bardzo podobny, a może już nawet ten sam wzrost, co autor i nie wyobrażam sobie żebym jeździł na Kellys XL gdzie pozioma to 620 mm, a podsiodłówka 490, ale pewnie są tacy co im to odpowiada. Edytowane 28 Maja przez chudzinki Cytuj
Normalguy Napisano 28 Maja Napisano 28 Maja W dniu 26.05.2026 o 22:46, KruK78 napisał: Co wybrać, 'do wszystkiego'? Też szukałem roweru "do wszystkiego" i warto popatrzeć na rowery z nową ramą progresywną jak pisali ludzie u mnie w wątku. Starsze ramy XC powodowały, że bardziej leżałeś na rowerze - pochylona postawa co przy dłuższych trasach może być bardzo męczące - no chyba, że jeździsz maratony XC to jesteś do tego przyzwyczajony. A w tych nowych nie czujesz takiego parcia na ręce, postawa jest bardziej wyprostowana (wiadomo, że nie prosta) ale po ludzku... Wygodniejsza. Początkowo też patrzyłem tak jak Ty tylko na osprzęt, ale przerzutki, korbę czy kasetę możesz zawsze wymienić z czasem. Problem jest jednak kiedy kupujesz agresywną ramę i potem jednak oczekujesz trochę wygody. Wtedy manetka SLX'a czy korba XT'ka już tak realnie nie cieszy. Cytuj
leotdipl Napisano 28 Maja Napisano 28 Maja "A w tych nowych nie czujesz takiego parcia na ręce, postawa jest bardziej wyprostowana (wiadomo, że nie prosta) ale po ludzku... Wygodniejsza." Prawie, a to robi różnicę. Też tak mi się wydawało. Jednak musiałem coś i tak zmienić, aby "prawie" tak było. Rzecz w tym, aby znaleźć ten Balans parcia na ręce i 4 litery. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi