Arek0402 Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu W zeszłym sezonie moje hamulce działały bez zastrzeżeń, od samego początku tego sezonu przedni hamulec zaczął naprawdę głośno skrzypieć w samej końcówce hamowania. Czy może to być spowodowane klockami słabej jakości? Jeśli tak to czy można dobrać jakieś lepsze klocki do tego zacisku? Mój rower to Kellys Phanatic 20 i ma dopiero 1 200km przebiegu, w załączniku zamieściłem fotkę owego zacisku. Do tej pory jeździłem głównie motocyklami i samochodami, świat rowerów to dla mnie nowość, no bo rowerów które miałem za dzieciaka nie liczę. Cytuj
cervandes Napisano 17 minut temu Napisano 17 minut temu W rowerze mojego dzieciaka jest ten hamulec i moim zdaniem on wydaje taki specyficzny dźwięk tarcio skrzypienia właśnie. Ale cichy i nieprzeszkadzający w niczym i tylko podczas mocnego hamowania. Jeśli to nie jest pisk, trąbienie pociągu itp - to moim zdaniem to jest cecha a nie wada czy usterka. Podnieś koło, zakręć w powietrzu w ciszy - nie powinno ocierać w trakcie swobodnego obracania się. Zacznij delikatnie naciskać klamkę - jeśli od razu pojawi się dźwięk tarcia, tzn że klocek jest za blisko tarczy i można pomyśleć o wyregulowaniu zacisku. Można to też naocznie zweryfikować, patrząc w światło zacisku czy odległości między klockami a tarczą są w miarę równe - no ale to wymaga odrobiny wprawy. Przed ewentualną zmianą klocków możesz też odtłuścić dobrze układ, np preparatem k2 akra. Popsikać w zacisk, tarczę, popędzelkować, spłukać. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi