Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na postoju po wciśnięciu hamulca tylna piasta DT Swiss 350 Ratchet 36t ma delikatny luz. Koło rusza się nie na boki a przód tył. Oznacza to konieczność serwisu łożysk? Poza tym żadnych objawów, cicha bezproblemowa praca piasty. Sztywną oś dokręcałem ale jest to ta ze zdjęcia, dokręca sie z tego co rozumiem ręką na czuja bez klucza dynamometrycznego.image.thumb.png.baf6ddb62f84d9eaf33f24485ecd5e3a.png

Napisano

A tam jest tarcza hamulca centerlock? Mam piastę 350 i tarczę na centerlocku i właśnie jest baaardzo delikatny luz, jak się zaaplikuje hamulec. Być może to wina samej tarczy i wykonania ząbków w wielowypuście, nie wiem, ale poza stwierdzseniem faktu w ogóle nie przeszkadza w życiu.

Napisano

Tarcza nie powinna się ruszać na wielowpuście. Miałem taki przypadek i winna była nakrętka bez ząbków. Zmiana nakrętki na Shimano rozwiązała problem, blokując tarczę na miejscu. W aktualnych piastach FFWD wykonanie jest na tyle precyzyjne, że tarcza Ultegra wchodzi na miejsce z minimalnym oporem.

Czy oby na pewno nie ruszają Ci się klocki w zacisku? Jest to zupełnie normalne. Klocki siedzą w zacisku z lekkim luzem. Jak zaciskasz lekko hamulec i ruszasz przód/tył, to masz wrażenie luzu. Jak mocno zaciśniesz hamulec (zakładam że masz hydrauliczne), to tłoczki na tyle wszystko ścisną że luz powinien zniknąć.

Jak zweryfikować?

Tarcza - rusza się koło, ale tarcza stoi w miejscu

Klocki - rusza się koło, tarcza razem z nim

Napisano

A jaką masz nakrętkę? Od strony tarczy jest płaska czy ząbkowana? Dokręcasz z zalecanym momentem?

Ogólnie to nie jest wielki problem, dopóki nie ruszysz tarczy do tyłu na postoju, a potem nie "stuknie" przy hamowaniu wracając do normalnej pozycji. Za pierwszym czy drugim razem nic się nie stanie, może za setnym też nie, natomiast pewnie lepiej unikać takiej sytuacji.

Napisano

A tego luzu nie czujesz bez wciskania hamulca ?  Bo jesli jest z piasty, to też powinien być wyczuwalny. 

Tak czy siak, piasty z tarczówkami najczęściej maja problem z łożyskiem od strony tarczy...na moje to takie łożysko pada 2x częściej niż po przeciwnej stronie.

Napisano (edytowane)
38 minut temu, przecietny.kolarz napisał:

A jaką masz nakrętkę? Od strony tarczy jest płaska czy ząbkowana? Dokręcasz z zalecanym momentem?

Ogólnie to nie jest wielki problem, dopóki nie ruszysz tarczy do tyłu na postoju, a potem nie "stuknie" przy hamowaniu wracając do normalnej pozycji. Za pierwszym czy drugim razem nic się nie stanie, może za setnym też nie, natomiast pewnie lepiej unikać takiej sytuacji.

Nakrętka wygląda tak więc chyba jest ząbkowana image.thumb.jpeg.01da889df9e4bc75bc2c5d447810ecd5.jpeg

26 minut temu, gnomon napisał:

A tego luzu nie czujesz bez wciskania hamulca ?  Bo jesli jest z piasty, to też powinien być wyczuwalny. 

Tak czy siak, piasty z tarczówkami najczęściej maja problem z łożyskiem od strony tarczy...na moje to takie łożysko pada 2x częściej niż po przeciwnej stronie.

Bez wciśniętego hamulca luzu na boki nie ma, więc identycznie jak z wciśniętym a luzu przód-tył nie ocenię bo oczywiście koło ma się kręcić.

Edytowane przez ampl
Napisano
3 godziny temu, przecietny.kolarz napisał:

Mam takie same nakrętki i u mnie jest dobrze, ale mam inne piasty.

No to opcje są dwie:

1. Za słabo dokręcone

2. Rzeczywiście piasty DT 350 mają nieco większy luz niż Shimano czy FFWD.

Piasty DT 350s słyna ze swojej pancerności, a nie z tego że latają z luzem.

A może ja czegoś nie rozumiem i to nie koło ma luz a klocek w zacisku, przez co koło można delikatnie przekrecic tył-przód.