Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich.

Piszę z problemem, z jakim borykam się po zakupie nowego roweru Grand Canyon AL6. Mianowicie - strasznie dzwonią mi tarcze hamulcowe jak rozpędzam się powyżej 20 km/h. Przy jeździe prosto oraz podczas skręcania - po równym asfalcie dzwonią jak na święta. 

Nie znam się na tym praktycznie wcale, nie wiem więc czy w jakiś sposób idzie to ogarnąć czy raczej od razu lepiej zmienić te szimany na coś sensowniejszego - ale z głową bo nie korzystam z roweru w jakiś zjazdach , tylko rekreacyjnie. 

Jedyne co próbowałem robić to delikatnie odkręcić hamulec, zacisnąć klamkę i dokręcić, jednak albo dzwonią dalej, albo tarcza ocierała o klocek. 

Jeśli ktoś ma pomysły jak zażegnać ten problem lub jest w stanie zaproponować nieco lepszy jakościowo sprzęt - z góry dziękuję za pomoc :)

Napisano

Sprawdź czy tarcze są proste - poświeć latarką od drugiej strony albo podłóż białą kartę papieru żeby mieć dobry kontrast i zakręć kołem. Będziesz widział czy tarcza ma bicie.

Jeżeli tak to można spróbować ją naprostować (odpowieni przyszą lub jakiś mały klucz nastawny). 

Jeżeli tarcza jest prosta to najlepszą metodą na ustawienie zacisku jest użycie dystansu (Np. TAKI - chociaż podobne a aliexpres są tańsze i wygodniejsze w użyciu). Można to też z powodzeniem zastąpić uzywając np dwóch tekturowych wizytówek.

Napisano

A może widelec jest za mało sztywny lub źle spasowany i w zależności od ugięcia rozjeżdżają się lagi i zmienia się osiowość? Miałem tak kiedyś z jakimś widelcem. Na sucho wsio ok, wsiadam na rower i uginam - dzwoni. W końcu jakoś go doregulowałem, ale męczyłem się z tym długo. Samo klamkowanie na luźnym zacisku nic nie daje, bo regulować trzeba było na ugięciu. Do tego prostowanie tarcz i zagrało.