mariola_pierdola Napisano Wtorek o 07:35 Napisano Wtorek o 07:35 Hej Jakiś czas temu kupiłam gravel Cube Nuroad Race FE. Zdecydowałam się na rozmiar L. Sugerowałam się tabelką, czytałam sporo, gadałam z czatem. W sklepie też pan spojrzał na mnie i powiedział, że Mka to na pewno nie. Przymierzyłam w sklepie Mkę, ale czułam się jak na rozwerze z komunii. Mam 182/183, przekrok 86cm. Teoretycznie Lka miała być lepsza, jeśli chcę robić dłuższe trasy w wygodnej pozycji. Natomiast im dłużej jeżdżę tym częściej myślę, że chyba jednak powinnam mieć Mkę. Zmieniłam mostek na krótszy, 70mm, kąt 17. Jednak moja pozycja jest dziwna, nie wiem na ile to sam rower, a na ile moje ciało cały czas chce trzymać pozycje jak na starym rowerze crossowym. Czuję, że powinnam tułowiem być ciut bardziej równolegle do ramy, wtedy też łokcie byłyby ugięte. Na pewno nie kupię teraz mniejszego roweru, może za sezon, dwa. Będę wdzięczna za Wasze opinie i porady. Na filmie mam też nowe spodnie z pieluchą, w których ustawienie siodełka robione w zwykłych gaciach nie do konca mi leży więc to też do korekty. Póki co jeździłam traski do 45km i generalnie jest całkiem okej, bez większych dolegliwości, Trochę napina mi sie kark, ale on się napina generalnie od wszystkiego a też pracuję jeszcze nad niezadzieraniem głowy. video.mp4 Cytuj
testudo Napisano Wtorek o 09:38 Napisano Wtorek o 09:38 Cześć, Pozycja z jaką opierasz ręce na kierownicy wskazuje, że kokpit jest trochę za daleko i za nisko czyli mniejszy rozmiar ramy pogłębiłby to tylko. Być może wynika to też z tego że jest to Twój pierwszy rower z giętą kierą(?) i musisz trochę przyzwyczaić się do innej pozycji. Generalnie na pierwszy rzut oka z punktu widzenia pozycji szosowej rower wydaje się przymały, skócony mostek jeszcze to potęguje. Spróbuj oprzeć się dalej na łapach klamkomanetek, tak to powinno wyglądać : https://bikefit.com/blogs/bikefit-blog/handlebar-adjustments-and-hand-position-in-bike-fitting Wtedy Twoje ciało/tułów będzie jak opisujesz "bardziej równoległe do ramy" Może będziesz musiała też trochę zbliżyć siodło do kokpitu. Pamiętaj że przysuwając siodło do kiery zmniejszasz efetywną wysokość siodła. Nie bój się eksperymentować z pozycją ale szełbym bardziej w stronę "wyciągięcia się" Co do bólu karku: Cytuj
ernorator Napisano Wtorek o 09:50 Napisano Wtorek o 09:50 (edytowane) Eeee no nie tak się siedzi na rowerze z barankiem. Ręce na klamkomanetkach. Łokcie zgięte, takie 145 stopni i mniej, cała pozycja się obniży. Rozumiem, że po crossie może być ciężko ale trzeba. Możliwe, że wtedy trzeba będzie założyć stary mostek a może nawet dłuższy. Trzymaj pozycję tułowiem, nie rękami. Kierownica jest do kierowania nie opierania się o nią. Edytowane Wtorek o 09:51 przez ernorator Cytuj
Greg1 Napisano Wtorek o 11:28 Napisano Wtorek o 11:28 Rower na pewno nie jest za duży - sam mam 183 cm wzrostu i przekrok 87 cm i chciałem kupić Nuroada (oczywiście w rozmiarze L) ale w końcu kupiłem Kellysa Soot 50 (w rozmiarze L) bo w tamtym czasie Nuroady na GRX-ie 2x10 miały hamulce mechaniczne. Musisz się przyzwyczaić do nowej pozycji, nie opierać się na kierownicy, ręce jak pisano powyżej, dobrze ustawić siodełko (nie tylko góra-dół ale też przód-tył i poziom). Krótki mostek przy wąskiej kierownicy z barankiem powoduje, że rower jest bardziej "nerwowy", czuły na nawet drobne ruchy kierownicy co też może powodować, że się bardziej spinasz, żeby utrzymać prosty kierunek jazdy Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi