Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, posiadam rower Marin Bobcat Trail 4 z 2025 roku (link: https://sprint-rowery.pl/rower-gorski-marin-bobcat-trail-4-2025#93=4&142=784). Czy opłaca się, a jeśli tak, to na jaki wymienić przedni amortyzator? Jeżdżę po mieście (fabryczny amortyzator wystarczający) oraz po lesie (tutaj mam pewne zastrzeżenia do fabrycznego). Jak wg szukać odpowiedniego amortyzatora, który będzie pasował? Wolałbym nie bawić się w żadne przejściówki. Rower posiada widelec SR/Suntour XCM HLO-DS, 120mm Travel, Hydraulic Lockout, 46mm Offset. To jakiego amortyzatora szukać? QR, tapered, 15x110? Jestem całkowicie niewyedukowany w tym obszarze. Będę wdzięczny za nakierowanie.

Pozdrawiam,

Napisano

QR 9x100, nie-tapered - ogólnie b.trudno o cokolwiek sensownego w tym archaicznym standardzie. Może jakiś RS Judy Gold (~1000-1200zł, ew. czekać na jakieś promo wtedy można znaleźć w okolicy 800).

Napisano

Tam jest prosta sterówka 1,125cala, 120mm skoku i oś qr100mm.

Da się w tych kryteriach kupić Manitou markhor, ale żeby ustawić na 120mm to trzeba go rozebrać. Ceny są mało atrakcyjne.

Jedynym sensownym ekonomicznie rozwiązaniem będzie kupno suntour raidon (https://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory/raidon/29-cali_amortyzator-raidon-xc-lo-r-air-29-cali-czarny-mat-2024/761)

Można też rozważyć szukanie jakiegoś starego foxa lub rockshoxa i poddanie pełnej odbudowie.

Napisano

Mam ten sam problem z rowerem syna, a w sumie jednym z moich rowerów też. Chciałbym dać coś sensownego, ale nie od razu za milijon, no ale oferta jest coraz uboższa na te standardy (oś QR i prosta rura sterowa). Jak masz inwestować w nowy amortyzator, to może zagryź zęby i baw się z tym, a zaoszczędzony geld przeznacz na nowy rower, bo jeśli lubisz jeździć to prędzej czy później będziesz nowy rower kupować. A skoro piszesz, że chciałbyś po prostu wymienić, to też nie jest to jakaś paląca potrzeba?

Napisano

@chester_jds Właśnie nie jest paląca, rower sprawdza się świetnie, 90% jazdy jest na asfalcie a do tego wystarczy mi to co mam. Ale te 10% w lesie :D no nic, chyba się wstrzymam, nie chciałbym wydawać 1200 zł na amortyzator. I nie chciałbym wydawać kilka koła na nowy rower, bo uważam, że wśród niskobudżetowych ten co mam jest ok