Spoconymanek Napisano 22 Kwietnia Napisano 22 Kwietnia Hej! Posiadam rower Kross Esker 2.0 2 gen, jest tam taka kaseta: Microshift Advent X CS-H104 (11-48T) Często wpinam i wypinam rower z trenażera, jak jest 10 stopni to nie chce mi się kręcić na siłę w takim wietrze (łatwo mi przewiewa uszy) i dziwną satysfakcję czuję z idealnie wyliczonego treningu na trenażerze, gdzie po 1h jeździe czuję, że dałem z siebie max i mogę wskoczyć pod prysznic i wrócić do swoich czynności, a do lasu wyskakuję w weekend Chciałem na stałe zamontować drugą kasetę w trenażerze (wiem, że to mało roboty przełożyć kasetą, ale za każdym razem bacik, klucz, koronka, odkręcanie, podkładka i tak w kółko co kilka dni). W tym Eskerze jest 1x10, chciałem zapytać jak to działa z kasetami, czy to musi być również kaseta 10 rzędowa, czy to musi być dokładnie ten sam model, czy może być jakaś inna, tańsza? Jak to działa w świecie rowerowym Bo zastanawiam się czy jest sens brać tę samą kasetę za 130 zł czy może kupić jaką inną tańszą za 60-70 zł z Shimano, 8-9 rzędów, skoro i tak w większości jadę na ERG? Cytuj
KSikorski Napisano 22 Kwietnia Napisano 22 Kwietnia Jak jedziesz na erg to CI wystarczy jedna koronka i stos podkładek 😄 Możesz wrzucić kasetę 8, 9 lub 10 biegów, któraś zębatka będzie się dała ustawić. Ja tak jeździłem - rower MTB nominalnie z kasetą dwunastką 10-51 ujeżdżałem na trenażerze na 11 biegowej kasecie szosowej. 1 Cytuj
PawelW84 Napisano 23 Kwietnia Napisano 23 Kwietnia I będziesz za każdym razem regulował od nowa przerzutkę po przekładce roweru między trenazerem a kolem ? 1 Cytuj
tomiii Napisano 23 Kwietnia Napisano 23 Kwietnia A może zwift cog jest opcją? Jak z kasetą to powinna mieć tyle rzedów co w rowerze - aby przełączanie biegów działalo. Jak będzie identyczna to większe szanse że nie będzie trzeba regulować przerzutki. 1 Cytuj
Spoconymanek Napisano 6 Maja Autor Napisano 6 Maja W dniu 23.04.2026 o 08:50, PawelW84 napisał: I będziesz za każdym razem regulował od nowa przerzutkę po przekładce roweru między trenazerem a kolem ? czyli najlepiej kupić identyczną kasetę? W zasadzie na trenażerze jadę na 1-2 biegach max, więc jakby dobrze łapało te 1-2 zębatki do dla mnie i tak spoko Cytuj
tomiii Napisano Wtorek o 05:18 Napisano Wtorek o 05:18 Jeżeli kaseta będzie maila tyle samo rzędów to albo będzie dobrze działa na wiekszości albo na praktycznie żadnym. Jak będzie miała mniej rzędów to gdzies będzie ok ale nie wiadomo czy to będą te biegi co potrzebujesz. Jak często korzystasz z trenażera do bym dołożył do identycznej kasety , na trenażerze starczy na długo. Cytuj
Lezia Napisano Wtorek o 06:46 Napisano Wtorek o 06:46 Załóż taką samą kasetę. Będziesz mieć rezerwę do kasety w rowerze. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi