Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, ma ktoś doświadczenie praktycznie w jaki sposób Dartmoor podaje wymiar erd sowich obręczy? Dla przykładu obręcz Raptor 27.5, podane erd 563mm i offest, brak informacji czy to erd uwzględnia grubość obręczy no i brak tej danych o tej grubości.

Napisano

Swego czasu kupiłem obręcz tomcat i miała być asymetryczna. Okazała się być symetryczna.

Napisałem do producenta, zdziwili się bardzo, ale teraz w katalogu już nie ma mowy o asymetrii.

Także zalecam sprawdzać.

Napisano

To, oraz fakt, że rózne serie produkcyjne mogą się róznić o 1-2mm, do tego są błędy w samej specyfikacji, typu kopiowanie danych pomiędzy różnymi seriami i modelami. Zawsze przed kupnem szprych warto zmierzyć ERD. Zajmuje to łącznie 2 minuty.

Napisano

U dartmoora nie ma niestety jednoznacznej odpowiedzi, zależy to od modelu obręczy. W Tomcatach mi się wymiar zgadzał z podanym, w cruiserach również, ale na przykład w BMXowych obręczach rozbieżność była o 5mm! 

Napisano (edytowane)

Dziękuje za film, faktycznie proste, na obręczach dt swiss sposób potwierdził wymiar. Chciałem zamówić wszystko aby dotarło w podobnym terminie, ale faktycznie dwa dni różnicy nie zrobią.

Dopytam jeszcze w tym temacie, czy takie podładki:

https://cyklomania.pl/szukaj/sapim-podkladka-pod-nypel-o?val-washers-1119-1szt.html

mogę stosować ze wszystkimi obręczami nie oczkowanymi?

Edytowane przez wolek