Rowerowy_amator Napisano Niedziela o 16:49 Napisano Niedziela o 16:49 Witam wszystkich, planuje zakup pierwszej szosy, już od dłuższego czasu przyglądam się modelowi Romet Huragan Disc który można aktualnie kupić za niecałe 6500 zł. Jednak przeglądając to forum trafiłem również na kilka innych rowerów, które są w budżecie i być może warto się nad nimi zastanowić w porównaniu z tym Rometem. Niestety niewiele jest opinii o tym Romecie, ale grupa 105, hydraulika i karbonowa rama jest - może brzydko poprowadzone linki, może chińska rama niekoniecznie na plus ale czy to takie złe? Nie do końca też wiem czy Decathlon sprzedaje rower na grupie 2x11 jak w opisie czy 2x12 jak sugerują opinie (pepper i opinia na stronie Decla). Z rzeczy ważnych - mam 195 cm wzrostu, 83 kg i szukam czegoś bardziej wygodnego niż do ścigania się. z góry dzięki za podpowiedzi Cytuj
Mihau_ Napisano Niedziela o 17:42 Napisano Niedziela o 17:42 Cytat Niestety niewiele jest opinii o tym Romecie, ale grupa 105, hydraulika i karbonowa rama jest - może brzydko poprowadzone linki, może chińska rama niekoniecznie na plus ale czy to takie złe? Co innego jest złe, napis na ramie. Podejdź do tematu z innej strony - szukasz pierwszej szosy, nie wiesz "czy ci się spodoba", nie wiesz czy geometria rometa (powiedzmy, że agresywna więc i tak twoich wymagań nie spełnia) ci podejdzie, dodaj do tego swój wzrost i...chcesz kupić rower, który będzie miał u ciebie dożywocie bo nie będzie się go dało pozbyć. Czy to dobra opcja przy pierwszej szosie? Wątpię. Szukałbym czegoś bardziej chodliwego nawet jeśli miałoby być używane. Cytuj
Rowerowy_amator Napisano Niedziela o 19:48 Autor Napisano Niedziela o 19:48 W gruncie rzeczy nie należę do osób którzy coś robią licząc że im się spodoba. Tu się nic nie zmieni. Widziałem w postach jeszcze rowery Sensy, na przykład taki: https://szybkierowery.pl/produkt/sensa-giulia-g3-disc-105-2x12-2024/ albo taki: https://www.centrumrowerowe.pl/rower-szosowy-sensa-giulia-gf-comp-pd41756/ który już naciąga mój budżet a tego chcę uniknąć bo tak dokładać można bez końca. Jednak czytałem, że te rowery również nie są „chodliwe” na rynku wtórym… Druga sprawa - mówisz że ten Romet ma agresywną geometrię? Czy te które wrzuciłem również w takim razie? Cytuj
Mihau_ Napisano Poniedziałek o 20:19 Napisano Poniedziałek o 20:19 Cytat W gruncie rzeczy nie należę do osób którzy coś robią licząc że im się spodoba. Tu się nic nie zmieni. Tak, tak, znamy to, nie ty pierwszy i nie ostatni, który nie zdaje sobie sprawy czym jest tak naprawdę rower szosowy. Cytat Druga sprawa - mówisz że ten Romet ma agresywną geometrię? Czy te które wrzuciłem również w takim razie? W tabelach z geometrią masz taki parametr jak stack, im większy tym pozycja na rowerze bardziej wyprostowana. Taka typowa wyścigówka giant tcr ma w rozmiarze XL stack 596 a giulia gf 617, dziadkowóz trek domane będzie miał 656 mm. Czyli w dużym uproszczeniu kierownica w tcr będzie 6 cm niżej niż w domane a siodełko masz w każdym sprzęcie na tej samej wysokości Cytuj
Rowerowy_amator Napisano Wtorek o 19:10 Autor Napisano Wtorek o 19:10 Jaką geometrię ma ten Romet, z ciekawości zapytam bo mam znajomego który jeździ tym wyprawy po 200 km i też bierze udział w zawodach triathlonowych. Nie znalazłem nigdzie tego parametru dla tego roweru. Przeczytałem gdzieś że jest to taki semi-endurance czyli będzie wystarczająco wygodnie ale też można się pościgać (cokolwiek to znaczy, bo brzmi to jak medialny bełkot) Cytuj
kaido2 Napisano wczoraj o 10:25 Napisano wczoraj o 10:25 Typowe klasyczne RC patrząc na to: Ale można je spotkać w Deklach i się przymierzyć. Przejechanie na tym tysiaka non stop , czy ścigania się nawet na wigryku to jest tylko i wyłącznie kwestia preferencji własnych ukierunkowanych dodatkowo poprzez odpowiednie wytrenowanie 6,5 koła za ten rower uważam za dobrą cenę i gdybym stał przed wyborem to bym kupił. Cytuj
D1ckSteele Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu W dniu 13.04.2026 o 22:19, Mihau_ napisał: dziadkowóz trek domane Trek domane rides like old people fck XDD Cytuj
Rowerowy_amator Napisano 6 godzin temu Autor Napisano 6 godzin temu 20 godzin temu, kaido2 napisał: Typowe klasyczne RC patrząc na to: Ale można je spotkać w Deklach i się przymierzyć. Przejechanie na tym tysiaka non stop , czy ścigania się nawet na wigryku to jest tylko i wyłącznie kwestia preferencji własnych ukierunkowanych dodatkowo poprzez odpowiednie wytrenowanie 6,5 koła za ten rower uważam za dobrą cenę i gdybym stał przed wyborem to bym kupił. RC czyli? Czy to co piszą o nim, że taki pół na pół to prawda w takim razie? Czy RC to race i bardziej sportowe zacięcie? Niestety w okolicy nigdzie go nie ma w Decathlonie, a jego cena to aktualnie nawet poniżej 6,5k. Zastanawiam się mocno Cytuj
Patron920 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu nigdy nie kupuj roweru bez przymiarki, a zdanie sobie możesz wyrobić gdy przymierzysz z 10 rożnych. "daj się karnąć" też warto, jak masz od kogo pożyczyć, choćby na 5 minut. Od razu poznasz która geometria ci pasuje. Cytuj
kaido2 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Race. To co piszą zależy od tego jak dany autor odbiera rzeczywistość. Faktem jest, że istnieją jeszcze bardziej agresywniejsze geometrie. Za endurance można by przyjąć Jaguara, gdzie sloping jest już dodatni Jeżeli jesteś w stanie się dostosować do RC na dłuższy dystans, to nie ma się nad czym zastanawiać Jeżeli istnieje możliwość przymiarki gdziekolwiek, to ostatecznie bym skorzystał aby rozwiać wszelkie wątpliwości. One stoją jeszcze po Deklach, tylko trzeba zorientować się dokładnie gdzie. Cytuj
nossy Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Ten Romet jak dla mnie geometria bardziej wyścigowa, taki typowy race. Jak szukasz czegoś pośredniego to w tej cenie jest sprawdzona Sensa albo Raymon Kirana (mniej sprawdzona, bardziej endurance). Jeśli nie jesteś obyty ze sztywnym rowerem to lepiej iść w coś bardziej wygodnego/ komfortowego (tutaj pamiętać, że pojęcie komfortu w przypadku rowerów szosowych należy pojmować nieco inaczej). Geometria to jedna, ale praca ramy to drugie. Giant tcr ma taką sama geometrie jak Propel...tylko co z tego jak mimo tej samej geo te rowery zachowują się zupełnie inaczej. Pierwszy jest bardziej komfortowy, podjazdy i zjazdy przyjemniejsze. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi