Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam tak jak w tytule. Szukam fulla xc na jakieś pierwsze zawody do kwoty max 8tys. Czy to jest możliwe? Znalazłem 2 modele, Kona Hei Hei AL oraz Orbea OIZ H30. Oczywiście nigdzie waga nie jest podana a pewnie to będzie najgorszą rzeczą w poszukiwaniach. Proszę o jakieś polecajki. Pozdrawiam

Screenshot_20260408_150850_Allegro.jpg

Screenshot_20260406_210425_Chrome.jpg

Edytowane przez Nurbon
Napisano

Do tej kwoty to lepiej karbonowy HT, jak zawody w górach to z dropperem. Full to będzie ciężki kloc pod 14kg. Z doświadczenia wiem że taki rower w miarę apetytu będzie sprawiał więcej problemów niż frajdy. na pewno nie słuchaj że byle jaki full lepszy niż dobry HT, guzik prawda, w tym pierwszym słabe będzie niemal wszystko i jaka kolwiek modyfikacja będzie wiązała się z dużym kosztem.

• +1 pomógł 1
Napisano

Hej, podepnę się pod temat, bo stoję aktualnie przed podobnym wyborem (budżet 8 - maks. 10 tysięcy, ale im mniej tym lepiej). W tym budżecie można szukać już roweru na carbonowej ramie - nawet w polskich sklepach, np.:

Lapierre XR 5.9  https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-lapierre-xr-5-9-pd50021

GHOST Lector FS Essential https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-ghost-lector-fs-essential-pd49773

W Centrum Rowerowym są raty 0% (do 40 rat 0%), więc można wybrać trochę droższy rower i rozłożyć płatność na dłuższy czas.

Niestety w tym budżecie za fulla trzeba zawsze liczyć się z kompromisami... Patrząc na zagraniczne strony z ciekawych moim zdaniem opcji mamy również:

https://www.decathlon.de/p/mountainbike-xc-vollgefedert-carbonrahmen-race-900s-weiss/353905/c227m8873988

https://www.mount7.com/trek-supercaliber-sl-9-6-gen-2-2025.html

https://www.bikeexchange.de/de-DE/products/bh-lynx-race-carbon-rc-7-0-2022?sku=BHX_0000087516

Ja na razie skłaniam się chyba do Norco Revolver FS 2 120 (https://99spokes.com/en-EU/bikes/norco/2023/revolver-fs-2-120) na NX Eagle za 2000 euro. Dajcie znać czy w tej cenie jest to dobry wybór.

Czy grupa Sram NX Eagle to odpowiednik grupy Shimano SLX?

Napisano

Dobrze dzięki za odpowiedzi. Z tego co mi się udało ustalić kona waży ok. 14kg w XL. 

Z pierwszych myśli o HT w carbonie to raven 8.8 tylko że w xl to jest kanapowiec. I zbliży się wagą do Kony, skoro w M waży 12.9

Powyższy Lapierre ponad 13kg a nie ma droppera

HT w stylu Radon ma chyba słaby kąt główki jak na zjazdy w górach, Sensa podobnie. A musi być w miarę dobrze :)

Są jakieś HT carbon godne rozważenia? Nie kojarzę nic z dropperem albo mają sztyce 27.2 lub mało agresywne geo

Napisano

2tyg. Temu kupilem żonie Ghost lector Advanced,   tego co widzę mają jeszcze na CR xl chociaz to długi rower więc moze nawet L ci podpasuje. Po zmianie opon plus mleko mniej niz 11.3kg z pedałami. 

• +1 pomógł 1
Napisano

Xc ht nie będziesz miał droppera (dropper rockshox z montażem 1,5k) ale jak jesteś dobrze rozciągnięty to obejdzie się bez droppera.

Full xc to musisz wybierać z blokadą amorków.

W tym budżecie wybrałbym ht carbon i ewentualnie w przyszłości dorzucił droppera.

Zwróć uwagę na obręcze i opony. Moim zdaniem to najważniejsze.

Radon za 2,2k euro oferuje super ht ale cieżko o droppera w przyszłości. Jak szukasz xl to dropper min 150mm by się przydał. Sam w xl mam 175 i 200mm, robi robotę ale czasu jako tako nie poprawia. Więcej frajdy , prędkości na zjazdach i to tyle (tereny cross i down country).

Osobiscie u mnie był ht, następnie do tego dropper i tak łącznie 4 lata. Potem full (ht ani razu nie ruszony od tej pory). Full to jednak komfort i pewność na zjazdach, a nie chcemy kontuzji ;)

Tylko serwis fulla 2x droższy.

Czym aktualnie jeździsz? 

• +1 pomógł 1
Napisano

Obecnie to nie jeżdżę, wcześniej miałem 8 letniego Cube attention. 8tys to jest max jaki mogę dać na rower. I juz sam nie wiem co wybrać, nawet się zastanawiam czy nie kupić coś taniej i modyfikować

Napisano (edytowane)

Jeśli nie jeździsz teraz wcale to sztrzelam że z techniką u ciebie słabo? Jeśli tak to polecam odpuścić sobie zawody w górach na początek (jeśli wogóle takie planowałaś) a i ew. Brak droppera na początek czy wybierzesz ht czy fulla (jak ten lapierre) nie będzie aż tak odczuwalny na płaskich trasach. Jak siegam pamięcią to wszystkie maratony nie górskie już po zakupie fulla można było ukończyć bez droppera. Pisze to z poziomu kogoś kto w ogonie stawki nie przyjeżdżał. Obecnie na w miarę sensownego fulla musisz wydać ze 13k a i to musi być promocja.Teraz to i tak jest dobry czas na rower z wyprzedazy, 2-3 lata temu można było o tym zapomniec.

Podaj jeszcze swoją wage, bo jeśli ważysz więcej niż 85kg to z automatu odpuść sobie amorek z goleniami 32mm jak ten z linku (orbea)

Edytowane przez adamsanders
  • +1 pomógł 1
Napisano

Obecnie nie jeżdżę bo mam kontuzje, ostatni raz jeździłem w październiku. Mieszkam w sudetach i zawsze dawałem radę jak na posiadany rower. Pod gore bardzo dobrze, z góry bardzo słabo (głównie przez stare geo).

Waga 82

Zamierzam wkrótce znów zacząć jeździć, te zawody to pewnie dopiero za rok

Napisano

No to wybór jest prosty, jak chcesz fulla na już to coś z linków które ci podali koledzy. Może niech się wypowiedzą osoby które mają jakieś doświadczenie w zawodach, ale wydaje mi się że raczej napiszą to samo o czym wspomniałem wcześniej. Prawdą jest jednak że mieszkając w Sudetach rozważasz fulla. Nie ten budżet jednak... 

• +1 pomógł 1
Napisano
3 godziny temu, adamsanders napisał:

"Obecnie na w miarę sensownego fulla musisz wydać ze 13k a i to musi być promocja."

Na pewno? To może lepiej szukać w DE !?

"Teraz to i tak jest dobry czas na rower z wyprzedazy, 2-3 lata temu można było o tym zapomnieć."

Prawda. Dałem 9 tys za Kross Earth 3.0 jeszcze model 2022-2023. Czyli na Shimano. Jednak teraz i tak jest trochę późno - sezon. Kupowałem koniec stycznia br.

• +1 pomógł 1
Napisano

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-lapierre-xrm-7-9-pd50026/?v_Id=267650&utm_source=google&utm_medium=cpc&gad_source=5&gad_campaignid=21909238225&gclid=EAIaIQobChMI6czDr8LjkwMVG2SRBR0f3RvAEAEYASACEgKvh_D_BwE

Dzisiaj widzialem go na żywo w CR w Zabrzu, prezentuje się bardzo ładnie, zdecydowanie lepiej niż na fotkach. Jeśli rzeczywiście waży nieco ponad 13kg w L to realnie ze zmianą ogumienie plus mleko można myśleć on utrzymaniu wagi z pedałami. Przy tym budżecie to całkiem sensowna oferta. 

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Ten sklep to jakiś sprawdzony?

Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi. Niestety ale 8tys to jest max jaki mogę wydać na rower. Planowałem 5, już zrobiło się 8. I więcej nie wydam, trzeba mieć jakieś granice skoro tyle lat przejezdziłem na normalnym ht to teraz też dam radę.

Patrząc na wasze sugestie (i zamknięcie się w kwocie 8tys max) to: 

-kupić ht w stylu sup x969 (6800zł)  Sup i jedyna modyfikacja to dropper 

-kupić kone z pierwszego posta za 6tys i wymienić koła (opony mam)

-focus raven 8.8 za 5800zł i też wymienić koła Raven

-może scott scale 925 Scott

-Ten ktm lub Ten ktm

-Radon dużo poniżej budżetu, zostaje na sztyce. Boję się napędu no przy mojej jeździe ok. 6k rocznie trochę kasy w serwis pójdzie

-kellys gate 70, tylko 4600 i na odchudzanie go, zostaje z dużym budżetem

Może coś innego? Dzięki za cierpliwość :)

rower do codziennej jazdy i starty w zawodach  lokalnych bez jakichś mega oczekiwań :)

Edytowane przez Nurbon
Napisano

Przecież po dodaniu droppera i osprzętu wyjdzie 14kg, wałkujemy to od początku tego tematu. 

W dalszym ciągu uważam że Ghost lector który wczesniej polecałem jest o niebo lepszy od propozycji autora. Dodać dropper, lekkie opony i ew zmienić manetke z NX na GX. W 8tys spokojnie da rade, ja to bym dropper jakiś używany wziął. Lector też ma sportowa geo więc na zawody jak znalazł.

Napisano

Sklep sprawdzony . 

Od supercalibra to bym się z daleka trzymał. Gen1 to chyba w 120% ma wymienione ramy , gen2 idzie w tym kierunku :D

A jeśli chodzi o odwieczną wojnę ht czy full, to fs zdecydowanie . Komfort jazdy ,zmęczenie, praca na nierównościach  to niebo a ziemia względem ht. Poratowałbym się ratkami czy importem zza Odry nawet. 

Napisano

Tylko tutaj rozmowa jest o HT i FS za 8k a w tej kategorii to HT ma przewagę. Gdybyśmy mówili o 20k to zawsze (może w konkretnych tylko przypadkach) lepszym wyborem będzie full, za takie pieniądze już waga jest rozsądną a i czasem osprzęt topowy się trafi (to i tak idzie w parze) 

• Mod Team
Napisano

Raczej nie ma sensu kupowanie czegoś za 4 -5 k i ulepszanie, chyba że bardzo nam zależy na danej ramie, mamy już chociaż trochę docelowych części, albo zamierzamy na nie polować w cichociemnym sklepie z Luksemburga... Niby można kombinować sprzedając fabryczne części jako nowe, ale i tak raczej lepiej i taniej nie będzie, niż w rowerze za 8 k, gdzie już większość części powinna się zgadzać, przynajmniej przy przeciętnych wymaganiach - jeszcze kilka lat temu było gorzej pod tym względem.

PS  Scott zrobił downgrade - rama alu, ale dropper na osłodę...

Napisano
7 godzin temu, marcin_ostrów napisał:

Od supercalibra to bym się z daleka trzymał. Gen1 to chyba w 120% ma wymienione ramy , gen2 idzie w tym kierunku :D

Podeślesz jakieś konkretne info w tym temacie?

Napisano
W dniu 10.04.2026 o 21:23, marcin_ostrów napisał:

Tą Kone Hei Hei CR w rozmiarze XL z Use-EliteBikes kupiłem właśnie kilka godzin przed Twoim postem. Ona jest w takiej specyfikacji jak tutaj: https://www.cyklobazar.cz/inzerat/DkO1qD4BdjeWN/kona-hei-hei-cr-nova. Z dostawą do Niemiec (mam możliwość tam odebrać) gdzie VAT jest niższy niż w Polsce, dostawą i opłatą za płatność kartą (sklep przerzuca koszty obsługi płatności na kupującego) wyszło około 8100 zł.

Na tej stronie jest jeszcze fajny zwykły Hei Hei na aluminiowej ramie za około 1200 euro (zależnie od stawki VAT) z SIDem 35 mm i Monarchem, osprzęt do wyboru Deore z przerzutką SLX lub NX Eagle. To też wydaje się całkiem fajna oferta.

Na plus Kony jest dożywotnia gwarancja na ramę.

• +1 pomógł 1