Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam fajną starą szosówkę na Campie. Kłopot tylko taki że w moich latach to już przełożenia mam za duże. Korba 52/39 a stromych podjazdów mam trochę w okolicy i tak pod koniec jazdy zaczyna brakować pod nogą. Chciałbym zamienić ją na coś mniejszego ze standardem na kwadrat shimano. Tyle że mam tam suport z włoskimi gwintami. I teraz tak: Nie potrafię znaleźć suportu  z shimanowskim kwadratem, włoskimi  miskami i na mufę 70mm. W ogóle ktoś produkuje takie wkłady czy czeka mnie po prostu  składanie suportu klasycznego? No, ale tu też chyba będzie problem bo o ile można bez problemu dostać miski włoskie, ale czy one będą pasować do shimanowskiej osi? Bo coś mi się wydaje że niekoniecznie? Macie jakiś pomysł jak to ugryźć? Z tyłu też niewiele zrobię bo mam krótki wózek wiec nie włożę tam  jakiejś dużej koronki. W sumie mógłbym wlożyć jakąś shimanowską korbę na to co jest ale obawiam się że ta oś jest za krótka do shimanowskich korb a i kwadrat w standardzie Campy jest węższy niż shimano i ta korba może latać bo będzie za luźna

Jak nie da się tego sensownie zrobić to zostanie mi zabytek w trenażerze albo sprzedaż, ale z tego co widzę to szosówek do sprzedaży jest obecnie zatrzęsienie na  portalach aukcyjnych więc łatwo nie będzie.

Napisano

Jaki tam jest napęd 2xile? W jakim kolorze jest obecna korba i czy zależy Ci na zachowaniu estetyki np. żeby nowa korba też była srebrna?

Są suporty pod mufę w standardzie włoskim pod korby na kwadrat JIS, są też pod np octalink (pod starsze korby Shimano). Musisz bardziej sprecyzować, czego szukamy...

Napisano
Godzinę temu, forresty napisał:

Tyle że mam tam suport z włoskimi gwintami.

Suporty z włoskim gwintem są dostępne na metry sześcienne. Kupujesz odpowiedni suport, montujesz jaką tam chcesz korbę i jazda. Ogarnięty mechanik zamontuje nawet cuesa 40/28, a jak nie boisz się odrobiny kombinowania, to i górskiego trypla 42/32/24 założyć się da bez problemu.

Napisano

Wiem że są suporty z wloskimi gwintami, tyle że akurat te z kwadratem shimanowskim są pod mufę 68, ale nie znalazłem  tych pasujacych  na 70mm. z 68 nie problem a  suportu pod 68mm nie powinno się raczej wkręcać do szerszej mufy. Jaki tam jest napęd? Generalnie to jest komplet Veloce z 97r. Z przodu  jak pisałem dwie tarcze a z tyłu to teraz mam już shimanowskie koło z zębatkami przełożonymi  przekładkami od kasety veloce x9 i działa to bardzo poprawnie. natomiast nie wiem jaka tam max zębatka wejdzie przy tej przerzutce. Oryginalnie było z tego co pamietam max 23 albo 25. To krótki wozek.

Nie mam nawet korby nowej teraz na zastępstwo. Planuję dopiero wymienić suport i korbe i utknąłem na suporcie po prostu bo jak pisałem - w necie  szukałem, może pobieżnie, ale  to co znalazłem pod mufę 70mm to są standardy kwadratu campy a nie shimano wiec zamienił  stryjek siekierkę na kijek. A jak sa suporty  z shimanowskim kwadratem to pod mufę 68.Tarcz w tej korbie na mniejsze tez nie wymienię bo po prostu mniejszych nie było. Moze do 50 zębów  bym zszedł jedynie. Ewentualnie korbę zamienić na jakiegoś kompakta tyle że ceny tych korb do Campy i od miche to sa trochę absurdalne. Wygląd raczej nieważny bo w końcu i tak ten rower jest modyfikowany.

Napisano

Idziesz od złej strony. Uparłeś się na kwadrat i utknąłeś. Najpierw wybierz korbę, potem sprawdź, jakiego suportu potrzebujesz. Są dostępne korby 2*9 kompaktowe - jak Ci pasuje 50/34 - oraz rozmaite subkompaktowe z osią 24 mm i do nich kupujesz suport https://www.centrumrowerowe.pl/suport-rowerowy-shimano-bb-rs501-pd35611/?v_Id=203778

Może chcesz korbę kompaktową pod kolor srebrnej Campy, to kupujesz coś w stylu  https://www.bike24.pl/produkty/62440 I do tego włoski suport na Octalink w stylu https://www.bike24.pl/produkty/136142?sku=494976 

Jak się upierasz z tym kwadratem, to szukaj suportów włoskich czyli 70 mm  z kwadratem JIS od Miche, Tokena, Tangę. Przy czym najpierw musisz znać długość osi, bo nie każdy z nich oferuje wszystkie długości.

• +1 pomógł 1
Napisano

@gnomon kombinujesz jak koń pod górę 🙂 Długość osi suportu musisz znać/dobrać do nowej korby, którą chcesz tam zamontować zamiast korby campy. Długość osi w tej chwili zamontowanego suportu, w ogóle Cię nie interesuje, bo to jest suport pod korbę campy, a Ty - jak rozumiem  - chcesz ją zmienić na coś innego...

Czyli wracamy do początku - najpierw znajdujesz sobie korbę, którą chcesz tam zamontować, a dopiero potem patrzysz, czy najdziesz do niej odpowiedni suport (czyli wkręcany w mufę 70 mm typu włoskiego, pasujący pod wybraną nową korbę). Przy czym znaleziona korba powinna być pod napęd 9-rzędowy i byłoby dobrze, żeby dawała (z odpowiednim suportem) linię łańcucha w okolicach 43,5 mm (bo pewnie taka była oryginalnie w tym rowerze). Twoim dodatkowym warunkiem są blaty mniejsze niż 52/39.

Pokazałem Ci, że możesz wybrać 9-rzędową kompaktową korbę Sory 50/34. Dostajesz współczesną korbę z osią 24 mm pod łożyska zewnętrzne, oferowaną pod zastosowania szosowe z linią łańcucha 43,5 mm https://www.bike24.pl/produkty/163830 Do niej dokupujesz odpowiedni suport  pod mufę w standardzie włoskim https://www.bike24.pl/produkty/855063 Za całość zamkniesz się poniżej 90 EUR

Możesz wybrać szosową korbę starszego typu - też 9-rzędową kompaktową https://www.bike24.pl/produkty/62440 50/34. Dostajesz coś, co kolorystycznie pasuje do srebrnej campy, a że jest szosowe, to ma też linię łańcucha 43,5. Do niej dokupujesz odpowiedni suport octalink pod mufę w standardzie włoskim https://www.bike24.com/p2136142.html?sku=494975 (do tej korby potrzebujesz suportu z osią 113 mm). Za całość zamkniesz się w 80 EUR

I dalej nie rozumiem, dlaczego ciągle pytasz o odpowiedni suport na kwadrat (JIS pod mufę ITA)? Jaką korbę chciałbyś na tym suporcie założyć?  Masz jakąś konkretną, do której jesteś przywiązany, bardzo przekonany? Jesteś pewien, że nadaje się do Twojego 9-rzędowego napędu szosowego.

• +1 pomógł 2
Napisano

Chciałbym przeprosić @gnomon... Niepotrzebnie Cię oznaczyłem w odpowiedzi wyżej. Po prostu pomyliłem się - za szybko spojrzałem i byłem przekonany, ze to Ty jesteś pytającym autorem wątku. Oczywiście chodziło mi o  @forresty. To ten kolega kombinuje jak koń pod górę... Resztę wypowiedzi podtrzymuję

Napisano (edytowane)

Na kwadracie Campagnolo od lat mam korby Shimano, chyba 600, a wcześniej jakieś inne... ośka to coś blisko 110mm   Suport Campy z grupy najniższej chyba Mirage ma ze dwadzieścia lat, waży 350g, ale jest niezniszczalny i kręci się najlepiej!!!!  Z tego co pamiętam wpływ innego kwadratu yis iis jest homeopatyczny - na linię łańcucha, ale można znaleźć prawdopodobnie np korbę FSA kompaktową, która będzie działać na 110 ce   od Campy.

Wolałbym kupić korbę szosową compact, shimano  już z holoutekiem (bez kwadratów) , tylko wynaleźć używkę ze starszych serii,  w stanie super, ale na niższą liczbę biegów...

Edytowane przez itr