Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć :) 

Chciałbym rozpocząć swoją przygodę z szosą, słyszałem, że na początek dobra byłaby endurance ze względu na luźniejszą pozycję. Też wydaje mi się, że byłby to lepszy wybór od gravela. Obecnie jeżdżę na mtb i dłuższe dystanse dość ciężko się pokonuje. Kilka razy robiłem 100km, gdzie na szosie myślę, że byłoby to łatwiejsze do zrobienia. Trochę o mnie 84kg, 182cm wzrostu.
Tutaj kilka propozycji które sam znalazłem z używanych rowerów, może ktoś doradzi co będzie odpowiednim wyborem. Czy warto również dopłacać do nowych konstrukcji które mają między innymi lepszy osprzęt ale są już dwukrotnie droższe. Czy doświadczę jako amator tak znacznej różnicy oraz czy późniejszy serwis nie będzie dużo droższy? Kwota jaką chciałbym wydać za rower to maksymalnie 4000zł.

Cannondale synapse endurance 3700zl

BMC Roadmachine X one 3500zł

Merida Scultura 7000 4000zł

Napisano

Do 4000zl ja bym celowal w nowy rower na nowych standardach czyli sztywne osie, hydraulika i korba nie na kwadrat. Na CR masz taką sense

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-szosowy-sensa-veneto-105-disc-pd46426/

200zl poza budzet ale wedlug mnie warto, pełna 105, hydraulika i relatywnie niska waga, jest jeszcze wersja czarna ale z poza grupową korbą 

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-szosowy-sensa-romagna-disc-sle-pd35801/

• +1 pomógł 1