Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Miałem kiedyś Zefal Z-Liner, wersje MyTyBy oraz Hybrid (przełaj)*.  Łatwy montaż, zapomniałem, że je instalowałem aż do pierwszego flaka po mnijwincyj dwóch latach.  Jakież było moje zdziwienie gdy odkryłem, że dziura powstała w wyniku przetarcia przez wkładkę antyprzebiciową :D   Generalnie - jak najbardziej, szczególnie gdy oponki są nieco tylko grubsze od pergaminu ale należy to-to solidnie zasypać talkiem i zaglądać jednak co jakiś czas do środka...

* gdy ja swoje nabywałem były tylko trzy wersje, teraz widzę aż sześć!

Napisano

A one nie są kompatybilne z nabiałem?

Dzisiaj raczej szedłbym w mleko niż wkładki, swego czasu próbowałem mleczyć opony "nie-tubeless" i któreś dawały radę.  Niestety nie jestem dobrym skrybą i nie prowadzę dzienników ale raczej na stówe nie był to RoRo a już tym bardziej WiWi.

Napisano
16 godzin temu, burz napisał:

Nie mam chęci na zabawę z mleczarnią.
W sumie na razie tylko pytam z ciekawości, i bez zobowiązań ;)

To wlej mleko w dętkę

Napisano (edytowane)
21 godzin temu, burz napisał:

Co sądzicie o wkładkach antyprzebiciowych do opon, ma to sens?

Moim zdaniem nie ma to sensu, zwłaszcza z oponą używaną na niskim ciśnieniu, gdzie każde "ciało obce" pod pasem bieżnika będzie powodować dodatkowe opory, pogorszy dopasowywanie się do drobnych nierówności, a może dać nawet dziwne uczucie pływania (miałem tak w oponach z kolcami DIY, gdzie dawałem taką wkładkę ze starej opony pod zasadniczą i strasznie zwiększała opory i upośledzała prowadzenie, o dodatkowej masie nie wspominając - silikonowanie główek wkrętów jest znacznie lżejsze  i mniej odczuwalne). Ja chętnie pozbyłbym się dodatkowej warstwy antyprzebiciowej z opon CST B-trail, która moim zdaniem psuje właściwości tych opon, wyraźnie zwiększa opór toczenia i zwiększa wagę. Moim marzeniem jest opona typu pergamin w stylu Furious Freda, ale w rozmiarze 2.2-2.4 cala i może z nieco wyższymi klockami. Nie wiem jak Wy, ale ja w mtb gum prawie nie łapię, a i tak wożę zapasową dętkę i pompkę. Jedna wkładka Zefal to waga dwóch dętek TPU. Osobiście wolałbym wozić nawet trzy zapasowe w sakiewce niż żeby mi się te taśmy plątały w kołach i psuły właściwości jezdne opon.

A jak komuś zależy na nieprzebijalności opon np. w miejskim rowerze z utrudnionym demontażem koła (piasty planetarne i pełne osłony łańcucha) to już lepiej kupić po prostu oponę ze zintegrowaną wkładką lub wozić dętki "rozcięte" typu Gaadi, możliwe do założenia bez odkręcania koła.   

Edytowane przez marvelo
Napisano

Dzięki wszystkim,

Tak mnie naszło z tymi podkładkami, bo wymieniam dętki na zawór AV (z Prestą się nie polubiliśmy) i byłaby okazja. Ale… jak koledzy wyżej piszą, nie pamiętam kiedy złapałem gumę, więc zabawa z wkładkami jest pozbawiona sensu.