Skocz do zawartości

[Stopy / obuwie] Kurzajki i brodawki na stopach – jakie preparaty i pielęgnacja przy jeździe na rowerze?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Mam na imię Oskar, mam 20 lat i mam pytanie do osób, które jeżdżą na rowerze i jednocześnie miały do czynienia z problemem kurzajek lub brodawek na stopach. Temat wrzucam w dziale dotyczącym butów i skarpetek, bo wydaje mi się, że w naszym przypadku może to mieć spore znaczenie.

Jakie preparaty na kurzajki lub brodawki na stopach polecacie? Chodzi głównie o środki dostępne w aptece bez recepty, które faktycznie działają. Czy lepiej sprawdzają się specjalne plastry, czy może środki do zamrażania?

Interesuje mnie też, czy ktoś z Was miał taki problem podczas regularnej jazdy na rowerze i jak radziliście sobie z komfortem w butach kolarskich. Czy zmienialiście skarpetki na jakieś bardziej przewiewne albo stosowaliście inne rozwiązania, które pomagały stopom lepiej się regenerować?

Jakie skarpetki i buty najlepiej sprawdzają się przy problemach skórnych na stopach? Czy macie jakieś sprawdzone modele skarpet kolarskich, które dobrze odprowadzają wilgoć i zmniejszają ryzyko podrażnień?

Chętnie poznam też Wasze doświadczenia z leczeniem – ile trwało pozbycie się kurzajek lub brodawek oraz czy w trakcie leczenia normalnie jeździliście na rowerze.

Będę wdzięczny za wszystkie porady, polecane preparaty oraz wskazówki dotyczące pielęgnacji stóp przy regularnej jeździe na rowerze.

Pozdrawiam
Oskar

1749674156875.jpg

Napisano

Do podologa z tym idź, maści Ci nic nie dadzą (moja zona się tym zajmuje, to coś tam wiem),

może to hardkor, ale ja  coś podobnego wypaliłem sobie rozgrzanym do czerwoności gwoździem ;) 

są różne rodzaje tego dziadostwa, , są takie krwawiące (ukrwione) jak zwykłe kurzajki na dłoniach , ale jeżeli  możesz w tym grzebać i tam jest dziura, to gwoźdź załatwia sprawę (o dziwo,to nic nie boli, oczywiście ty musisz sam to zrobić,żeby kontrolować właśnie czy boli), miałem tego od cholery, wypaliłem raz i załatwiłem wszystkie .

Najbardziej  ponoć skuteczne tych ukrwionych  jest nakłuwanie tego dosyć głęboko igłą (wygląda to strasznie), ale to trzeba ze znieczuleniem robić.