acid1234 Napisano wczoraj o 13:25 Napisano wczoraj o 13:25 Obecny zestaw na dotarciu: Hamulec Shimano Saint M820 Klocki Shimano H03C Metaliczne Tarcze Avid C2GS 160mm (tył) i 180mm (przód) Zalecane przez Shimano Tarcze SM-R99 niedostępne i SM-RT86 dostępne SM-RT86 są dwie wersje japońska i chińska gładka z jednej strony bez napisu Japan. Czy warto coś zmieniać Avid C2GS jeśli tak to na jaki zestaw? Cytuj
acid1234 Napisano 9 godzin temu Autor Napisano 9 godzin temu sznib> SRAM z SHIMANO to tak jak teraz prawie... Nie myślałem nich - Sram HS2 są faktycznie takie fajne. Myślałem o najlepszym zestawieniu klocki tarcza. Czy taki Deore XT RT-MT800 to odpowiednik SM-R99 SM-RT86 - następca. Warto w to iść aby uzyskać maksymalną siłę tych hamulców? Cytuj
acid1234 Napisano 8 godzin temu Autor Napisano 8 godzin temu Czy e obecnej konfiguracji Tarcze i klocki są odpowiednio dobrane odnośnie szerokości klocka do tarczy Tarcze Avid C2GS i Klocki Shimano H03C Wąski i szeroki klocek? Macie linki czy informacje o kompatybilności - jestem zielony i nie wiem gdzie taka informacja jest zawarta, Cytuj
chudzinki Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu A nie są to tarcze G2 CS? Jeżeli tak to bardzo dobre tarcze i spokojnie mogą pracować w konfiguracji wąski klocek + szeroka tarcza. Cytuj
Charvel Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Po co Ci topowe zaciski grupy gravity, skoro pytasz, czy gówniane tarcze za 30zł będa do nich ok? To tak jak kupić sobie ferrari by jeździć nim po wiejskich drogach. Kup do nich RT-CL900. Cytuj
chudzinki Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Zapytam z czystej ciekawości - @Charvel, co jest nie tak z tymi tarczami Avid? Cytuj
Charvel Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Nie odprowadzą ciepła tak skutecznie jak friza. A skoro nie odprowadzą, to będą grzały zacisk, dalej mam pisać, czy już połączysz kropki? Cytuj
chudzinki Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Połączyłem - czyli konkretne górki 🙂. Cytuj
marcin_ostrów Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Eche , i takie dyskusje przy tarczach 180/160 i HT Cytuj
acid1234 Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu Ok odprowadzanie ciepła rozumiem, a sama powierzchnia styku klocka z tarczą , materiał tarczy XT, XTR(konstrukcja kanapki) , Sram G2 CS, Sram HS2 różni się od siebie. Chodzi mi siłę hamowania i siłę potrzebną na klamce. Wiadomo, że tarcza Shimano SM-RT10 to inny stop, i nie to samo GALFER lub HOPE lub XT, XTR.. W samochodach dobiera się zestaw tarcza i klocek i w rowerach jest podobnie w zależności co chcemy uzyskać? Trwałość, wydajność i siłę hamowania itp. Na pewno macie ulubione zestawy jak nie z tym hamulcem to XTR, XT na klockach metalicznych. Moje tarcze to faktycznie tarcze G2 CS. Cytuj
Charvel Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 1 godzinę temu, marcin_ostrów napisał: Eche , i takie dyskusje przy tarczach 180/160 i HT Też nie kumam po co komuś sainty jak nie jeździ DH / mieszka w alpach 😄 Ale jak już je ma, to niech ich nie gardzi jakimiś RT10 .. Cytuj
marcin_ostrów Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Jezdziłem chyba z 7-8 lat na Saintach , obojętnie jakie tarcze tam były (200/180) , hamowało tak samo. Z RT86 , Sramami z ali czy Barradine .Tym kotwicom nic nie przeszkadza O wiele ważniejsze są klocki , i na Twoim miejscu bardziej bym się martwił jak zapewnić klockom metalicznym temperaturę roboczą , a nie przegrzaniem i zmianą tarcz. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi