acid1234 Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Witam, Rower Kross Pure Trail Obecnie Obecne hamulce SRAM Level na Post mount przód na adapterze tarcza Sram 180 i tył na adapterze tarcza 160mm. Hamulce raczej średnie, dlatego chce zmienić na: 1. Hamulec tarczowy SHIMANO Deore XT BL-M8100 / BR-M8100 https://www.centrumrowerowe.pl/hamulec-tarczowy-shimano-deore-xt-bl-m8100-br-m8100-pd20235/?v_Id=215856 2. Hamulec tarczowy SHIMANO Saint BL-M820 / BR-M820 https://www.centrumrowerowe.pl/hamulec-tarczowy-shimano-saint-bl-m820-br-m820-pd7614/ Potrzebuje długość 700-750mm przód i tył długość 1350mm - przy SAINT musze oba skrócić i odpowietrzyć, Czy w zestawie jest pin i baryłka? - przy XT jeden mam na wymiar(przód) drugi J-Kit(na tył) - do skrócenia. Czy w zestawie jest pin i baryłka? Pytanie czy samo skrócenie jest kłopotliwe i czy wersja J-Kit jest dobrym wyborem, nie wiem czy jej też o 10cm nie będę musiał skrócić. a) Czy mogę bez problemu zastosować jeden z tych hamulców w swoim rowerze? b) Czy tarcze SRAMa zostawić czy wymienić? c) XT, SAINT - odpowietrzenie one way - rozumiem, że są zalane fabrycznie w zwykłej wersji jak i J-Kit - ale po skróceniu musze je odpowietrzyć? d) Czy manetka Sram NX(przerzutki) nie będzie stwarzać problemu przy montażu bo XT wystaje w SRAM klamka jest na końcu? Cytuj
Dokumosa Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu W J-Kit masz wszystko co potrzebne do zakończenia przewodu w zestawie. W zestawach gdzie klamka jest już podłączona bywa różnie - każdorazowo się trzeba dopytać. Od biedy pin z baryłką do przewodu BH90 to 6-7zł. IMO w 90% przypadków przewody, jakie byś nie kupił, będą wymagały skrócenia. To prosta czynność pod warunkiem posiadania odpowiednich narzędzi (na ali w przyzwoitej cenie można nabyć obcinak w komplecie z wciskaczem pinu). Odpowietrzasz tylko od dołu (na górze montujesz lejek a olej tłoczysz strzykawką od dołu), nie trzeba żadnych zacisków na wężyki, nie trzeba nic pompować z góry. Kwestia odpowiedniego wypoziomowania klamki i usytuowania przewodów podczas odpowietrzania). Zamiast Saint rozważyłbym coś bardziej współczesnego, tańszego np. poprzednia generacja czterotłoczkowych SLX/XT (M7120/M8120). Skuteczność ta sama. J-kit jeśli umiejętnie ogarniesz skrócenie to najczęściej nie wymaga odpowietrzania, warto dolać kilka kropel oleju do zbiorniczka. Kupując zostaw z zamontowaną klamką, rzekomo odpowietrzony też bywa różnie - czasami trzeba poprawić. Jeśli masz tarcze w dobrej kondycji (bez głębszych bruzd) to można zostawić. Odnośnie manetki to żeby mieć pewność musisz przymierzyć pod siebie. Jednym będzie pasować innym nie. Na pewno możliwości ustawienia manetki będą ograniczone. 1 Cytuj
acid1234 Napisano 7 godzin temu Autor Napisano 7 godzin temu A olej do tych wszystkich modeli powyżej w tym SLX/XT (M7120/M8120) standardowy czerwony Shimano? i Oliwka i wkład do przewodów SHIMANO SM-BH90 ? Czy obcinając nożykiem i wbijając kombinerkami dam radę czy muszę dokupić coś do skracania? Ten pomarańczowy Shimano Low Viscosity Mineral Oil to specjalistyczny olej hydrauliczny o bardzo niskiej lepkości, opracowany z myślą o hamulcach tarczowych XTR M9200 i M9220 od rocznika modelowego 2025? Cytuj
Dokumosa Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Tak, czerwony. Wszystkie wymienione mają kabel BH90. Dasz radę kombinerkami i np. śrubokrętem z cięższą rękojeścią w roli młotka ale wtedy zawsze się więcej wychlapie z przewodu. Dlatego polecam coś jak niżej... Tak ten nowy olej jest do najnowszych hamulców shimano. Cytuj
acid1234 Napisano 6 godzin temu Autor Napisano 6 godzin temu Dokumosa - Dziękuję za odpowiedzi To chyba wybiorę XTM8120 wersję 4 tłoczkową, choć będę musiał poskracać przewody w obu. W zwykłym XT 2 tłoczkowym miałbym jeden hamulec z głowy bez skracania. Cytuj
Mod Team sznib Napisano 5 godzin temu Mod Team Napisano 5 godzin temu Bierz SLXy, hamują tak samo jak XT, a cena niższa. Skracanie przewodu to banalna czynność. Cytuj
acid1234 Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu Czy pancerze są w oplocie stalowym bo widziałem, że chyba nie... nawet w M8120. Nożykiem do tapet lub ucinaczami, kombinerkami nie dam rady ? Wiadomo lepiej upinaczki do pancerzy. Musi być równo to już wiem.. Ale widziałam właśnie filmik jak docinał nożykiem na około nacinając :). Cytuj
chudzinki Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Każdym ostrym narzędziem utniesz bez problemu. Cytuj
Talrand Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Jeśli obawiasz się o mocowanie manetki SRAMa przy klamkach Shimano to starsze modele (jak te Sainty) mogą być lepszym wyborem bo mają tylko 1 obejmę, te nowsze (XT 8100) mają dodatkową "podpórkę" które może zawadzać. Cytuj
acid1234 Napisano 21 minut temu Autor Napisano 21 minut temu (edytowane) TALRAND - SAINT WYGLĄDA NIEZIEMSKO Obawiałem się trochę XT bo tam jest też przesunięty zbiornik w stosunku do obejmy klamki. W Saint i Sram NX klamka i obejma jest na końcu względem zbioniczka. Tak patrzę i tam jest chyba zapas wysokości pomiędzy klamka zbiorniczkiem a manetka sram. Muszę pomyśleć i popatrzeć jeszcze raz. Teoretycznie powinny chyba oba pasować ale... Edytowane 19 minut temu przez acid1234 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi