wojtbike Napisano wczoraj o 14:57 Napisano wczoraj o 14:57 Witam, od tego roku zaczynam przygodę z pedałami SPD i brakuje mi tylko butów do kompletu. Jako pedały wybrałem podstawowy i popularny model Shimano PD-M520. Teraz nadszedł czas na wybranie butów. Zastanawiam się nad butami MTB Shimano SH-XC100. Czy ktoś je posiada i mógłby coś o nich napisać? Jak się sprawują, jaki wybrać rozmiar (podobno zaleca się wybrać rozmiar większe niż zwykłe buty; ja noszę rozmiar 42), czy da się w nich chodzić? Jeżeli chodzi o kwestie chodzenia, to w moim przypadku nie są to długie spacery, a bardziej wejście do sklepu, na jakiś punkt/wieżę widokową itp. Cytuj
cervandes Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu Im but tańszy tym bardziej miękki. Im bardziej miękki tym więcej energii się marnuje. Po paru butach typu beton - jak wkładałem stare M089 to czułem się w nich jak w kapciach. Do chodzenia nadają się umiarkowanie każde, ale pamiętaj, że chodzenie przyspiesza ich zużywanie. No i to chodzenie to nie jest w kategorii spacerów, tylko awaryjnego zrobienia paru kroków a nie łażenia kurde po lesie i zbierania grzybów. I owszem, shimano rozmiar większe. Ja noszę 43 a wszystkie buciki jakie posiadam są w rozmiarze 44. 1 Cytuj
wojtbike Napisano 20 godzin temu Autor Napisano 20 godzin temu @cervandes Na początek chciałem właśnie kupić coś za mniejsze pieniądze i buty, które będą miały mniejszą sztywność. To będzie mój debiut na SPD, więc myślę, że do nauki jazdy w SPD-kach to byłby dobry wybór, choć mogę się mylić Cytuj
Rafał87 Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu XC100 to budżetowe buty wyścigowe, chodzić się w nich nie da, co najwyżej podnosić stopy do góry. Buty które będą miały mniejszą sztywność to coś z turystycznych. Np shimano MT7 w których jestem w stanie w miarę normalnie przejść. Cytuj
Eathan Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu nie popadajmy w skrajności. W XC7 można całkiem wygodnie chodzić. Nie jest to jakiś duży problem i wzywanie. Właziłem na wieże widokowe (na tych z metalowymi stopniami trzeba uważać). Spacery do sklepu zaliczam regularnie. Wcześniej w XC5 zdarzały mi się spacery liczone w okolicy kilometra. Podobnie w Rebelach od Northwave. Wiadomo, że to nie jest wygoda jak w klasycznym bucie, ale i tak jest całkiem ok. Chodzenie jest problematyczne w butach z blokami szosowymi. W przypadku blików SPD nie jest to dużym wyzwanie. PS @wojtbike na Twoim miejscu nie szedłbym w same rzepy. Raczej coś z BOA będzie praktyczniejsze np. XC3 Cytuj
Mandoleran Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Shimano podaje zakres sztywności i widzę że model SH-XC100 ma 5/12, a więc wystarczający do chodzenia w miarę komfortowego i jako 1 buty to chyba można polecić. Sam posiadam Shimano SH-ME400 które też mają skalę 5 i dla mnie ten but jest o wiele wygodniejszy nie tylko w chodzeniu niż drugie DMT KM30 na karbon podeszwie. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi