wojtbike Napisano 22 Lutego Napisano 22 Lutego Witam, od tego roku zaczynam przygodę z pedałami SPD i brakuje mi tylko butów do kompletu. Jako pedały wybrałem podstawowy i popularny model Shimano PD-M520. Teraz nadszedł czas na wybranie butów. Zastanawiam się nad butami MTB Shimano SH-XC100. Czy ktoś je posiada i mógłby coś o nich napisać? Jak się sprawują, jaki wybrać rozmiar (podobno zaleca się wybrać rozmiar większe niż zwykłe buty; ja noszę rozmiar 42), czy da się w nich chodzić? Jeżeli chodzi o kwestie chodzenia, to w moim przypadku nie są to długie spacery, a bardziej wejście do sklepu, na jakiś punkt/wieżę widokową itp. Cytuj
cervandes Napisano 22 Lutego Napisano 22 Lutego Im but tańszy tym bardziej miękki. Im bardziej miękki tym więcej energii się marnuje. Po paru butach typu beton - jak wkładałem stare M089 to czułem się w nich jak w kapciach. Do chodzenia nadają się umiarkowanie każde, ale pamiętaj, że chodzenie przyspiesza ich zużywanie. No i to chodzenie to nie jest w kategorii spacerów, tylko awaryjnego zrobienia paru kroków a nie łażenia kurde po lesie i zbierania grzybów. I owszem, shimano rozmiar większe. Ja noszę 43 a wszystkie buciki jakie posiadam są w rozmiarze 44. 1 Cytuj
wojtbike Napisano 22 Lutego Autor Napisano 22 Lutego @cervandes Na początek chciałem właśnie kupić coś za mniejsze pieniądze i buty, które będą miały mniejszą sztywność. To będzie mój debiut na SPD, więc myślę, że do nauki jazdy w SPD-kach to byłby dobry wybór, choć mogę się mylić Cytuj
Rafał87 Napisano 23 Lutego Napisano 23 Lutego XC100 to budżetowe buty wyścigowe, chodzić się w nich nie da, co najwyżej podnosić stopy do góry. Buty które będą miały mniejszą sztywność to coś z turystycznych. Np shimano MT7 w których jestem w stanie w miarę normalnie przejść. Cytuj
Eathan Napisano 23 Lutego Napisano 23 Lutego nie popadajmy w skrajności. W XC7 można całkiem wygodnie chodzić. Nie jest to jakiś duży problem i wzywanie. Właziłem na wieże widokowe (na tych z metalowymi stopniami trzeba uważać). Spacery do sklepu zaliczam regularnie. Wcześniej w XC5 zdarzały mi się spacery liczone w okolicy kilometra. Podobnie w Rebelach od Northwave. Wiadomo, że to nie jest wygoda jak w klasycznym bucie, ale i tak jest całkiem ok. Chodzenie jest problematyczne w butach z blokami szosowymi. W przypadku blików SPD nie jest to dużym wyzwanie. PS @wojtbike na Twoim miejscu nie szedłbym w same rzepy. Raczej coś z BOA będzie praktyczniejsze np. XC3 Cytuj
Mandoleran Napisano 23 Lutego Napisano 23 Lutego Shimano podaje zakres sztywności i widzę że model SH-XC100 ma 5/12, a więc wystarczający do chodzenia w miarę komfortowego i jako 1 buty to chyba można polecić. Sam posiadam Shimano SH-ME400 które też mają skalę 5 i dla mnie ten but jest o wiele wygodniejszy nie tylko w chodzeniu niż drugie DMT KM30 na karbon podeszwie. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi