Miro1970 Napisano 2 Lutego Napisano 2 Lutego (edytowane) Ostatnio znów mnie dręczy moja życiowa obsesja, czyli offset przedniej zębatki haha. Bez wnikania szczegółowo w powód, który jest praktyczny, nie teoretyczny. Do korby GTX GR810-1 chcę dać zębatkę 38t. Chcę zachować linię łańcucha z układu z oryginalną zębatką 40t - czyli 49.7 mm. Shimano oczywiście nie ma takiej zębatki. Mają Garbaruk i Alugear. Czytałem parametry i pisałem do nich. Zębatka Garbaruk ma offset 0.5 mm i mi napisali, że to da oryginalną linię - 49.7 mm. Zębatka Alugear ma offset 2 mm I mi napisali, że to jest zoptymalizowane pod oryginalną linię - 49.7 mm. Zatem ktoś halucynuje .. Konia z rzędem temu, kto mi powie, jaki jest offset oryginalnej zębatki Shimano 40t. Kiedy próbuję to zmierzyć, to mi wychodzi jeszcze inna wartość, prawdopodobnie źle to mierzę. Edytowane 2 Lutego przez Miro1970 Cytuj
ernorator Napisano 2 Lutego Napisano 2 Lutego Masz środek ramy na nitach od koszyków na bidon. Mierzysz od zębatki do środka otworu na koszyk (możesz sobie linię narysować od linijki w dół bo są znacznie wyżej niż zębatka). Potem suwmiarką szerokość zębatki i dodajesz połowę (jak mierzysz od wewnętrznej) i masz linię łańcucha. Cytuj
Miro1970 Napisano 2 Lutego Autor Napisano 2 Lutego To wiem oczywiście. I z zębatką oryginalną jest te prawie idealnie 50 mm, zgodnie ze specyfikacją Shimano. Ale chodzi o to, z którą zębatką - Alugear czy Garbaruka - będzie tak samo. Chciałbym to wiedzieć, zanim kupię którąś z nich, bez ich zakładania, mierzenia linii z zamontowaną, odsyłania. Cytuj
Rafał87 Napisano 2 Lutego Napisano 2 Lutego nie zdziwię się jak garbaruk i alugear będą miały ten sam offset tylko inaczej mierzony, jeden od środka zęba a drugi od płaszczyzny bocznej. Ale to tylko takie moje przypuszczenia skoro jedni i drudzy twierdzą że linia łańcucha będzie zachowana. Cytuj
Brukiew_Niepospolity Napisano 2 Lutego Napisano 2 Lutego (edytowane) 4 godziny temu, Miro1970 napisał: Ostatnio znów mnie dręczy moja życiowa obsesja, czyli offset przedniej zębatki haha. Bez wnikania szczegółowo w powód, który jest praktyczny, nie teoretyczny. Do korby GTX GR810-1 chcę dać zębatkę 38t. Chcę zachować linię łańcucha z układu z oryginalną zębatką 40t - czyli 49.7 mm. Shimano oczywiście nie ma takiej zębatki. Mają Garbaruk i Alugear. Czytałem parametry i pisałem do nich. Zębatka Garbaruk ma offset 0.5 mm i mi napisali, że to da oryginalną linię - 49.7 mm. Zębatka Alugear ma offset 2 mm I mi napisali, że to jest zoptymalizowane pod oryginalną linię - 49.7 mm. Zatem ktoś halucynuje .. Konia z rzędem temu, kto mi powie, jaki jest offset oryginalnej zębatki Shimano 40t. Kiedy próbuję to zmierzyć, to mi wychodzi jeszcze inna wartość, prawdopodobnie źle to mierzę. Zamów obie, jak Ci któraś nie podejdzie, to odeślij. A druga sprawa - jakby któraś z zębatek zwiększała linię łańcucha i mimo to nie mógłbyś jej odesłać (nie wiadomo czemu) to wrzucisz 2mm podkładki i chyba przeżyjesz szczelinę między pająkiem a zębatką... W końcu wieczna nie będzie i się w końcu zużyje. Jak któraś zmniejsza linię łańcucha, to tylko na plus, bo 49,7 to za dużo A swoją drogą, na Aliku nie ma 38t do 110 BCD 4 bolt assymetric? Edit: jest ale 12s są coś dziwnie drogie, kolejny powód by trzymać się 11s, te są tanie jak barszcz. Edytowane 2 Lutego przez Brukiew_Niepospolity Cytuj
ernorator Napisano 3 Lutego Napisano 3 Lutego Napisz maila do obu firm, możesz też poprosić o rysunki jeśli mają. 1 Cytuj
Miro1970 Napisano 3 Lutego Autor Napisano 3 Lutego (edytowane) 11 godzin temu, Rafał87 napisał: nie zdziwię się jak garbaruk i alugear będą miały ten sam offset tylko inaczej mierzony Oby tak było, choć Alugearowi mniej ufam. Latem kupiłem do innej korby 38t Garbaruka, która ma offset ok. 4 mm mniejszy od oryginalnej optymalnej 32t Shimano. W domu porównałem obie zębatki i rzeczywiście była taka różnica, posłużyłem się podkładkami i jest - powiedzmy -ok. Ale z ciekawości napisałem i zadzwoniłem do Alugear i spytałem, jaka jest ich zębatka 38t do tej korby. W odpowiedzi wykupili Garbaruka i powiedzieli, że niepotrzebnie tak zmniejsza offset i że oni stosują offset mniej ujemny. Więc kupiłem ich 38t jako zapas, żeby nie ładować tylu podkładek. I się na żywo okazało, że mają offset jeszcze o lekko 1 mm bardziej ujemny! Dowiodło tego ewidentnie założenie zębatki na korbę oraz inne precyzyjne pomiary. Wysłałem im zdjęcia i nie odpisali hehe. Ok, starczy martyrologii. @ernorator Rysunki dobry pomysł. Edytowane 3 Lutego przez Miro1970 1 Cytuj
Mentos Napisano 3 Lutego Napisano 3 Lutego (edytowane) Korba 810 niby modelowo pod 11kę, ale pod 12kę jest ta sama, więc w sumie nie wiadomo czy pytasz o 1x11 czy 1x12? W każdym razie miałem podobny dylemat z wymianą 40ki. Ja akurat w wypadku 1x12 i osobiście kupiłem i już długo jeżdżę na zębatce Specialities GRX. Początkowo nieco ciasna ale bardzo szybko się ułożyła. Ja tego przekosu przy oryginalnym chainline preferującego jazdę na twardych biegach akurat nie uznaję i modyfikowałem podkładkami do wewnątrz o 5,25mm. Napęd działa o wieeeele lepiej i ciszej na dużej MTB kasecie w górnym zakresie - linia wypada mw w jej połowie a nie jak oryginalnie gdzieś niżej. To ogromnie poprawia kulturę pracy a kręcąc w tył na koronce 51 nie kwiczy jakby miał zdechnąć 😉 bo nie tak bardzo łańcuch przełamany na max naciągu sprężyny a na 10ce gdzie naciąg jest mniejszy też wszystko chodzi idelanie. Specialites TA One GRX-2 Tarcza zębata, Czarny | Bikeinn Edytowane 3 Lutego przez Mentos 2 Cytuj
marcesco Napisano 4 Lutego Napisano 4 Lutego @Miro1970 no kurde czegoś tu nie rozumiem, przecież Shimano GRX ma dostępną zębatkę 38t: https://www.bike-discount.de/de/shimano-grx-fc-rx610-1-12-fach-kettenblatt-20136161-40368194 Owszem, piszą pod 12s ale to jest w pełni wstecznie kompatybilne. 2 Cytuj
Brukiew_Niepospolity Napisano 4 Lutego Napisano 4 Lutego @marcesco Shimano to nieźli fachowcy. Układ śrub ten sam, a według specyfikacji, niektóre zębatki nie są z korbami kompatybilne. Czemu? Cholera wie :D Cytuj
Miro1970 Napisano 5 Lutego Autor Napisano 5 Lutego (edytowane) W dniu 3.02.2026 o 13:55, Mentos napisał: Korba 810 niby modelowo pod 11kę, ale pod 12kę jest ta sama, więc w sumie nie wiadomo czy pytasz o 1x11 czy 1x12? Pytam o 1x11. Dzięki za link i ideę. To mnie skłania bardziej ku Alugear, bo teoretycznie jego linia jest bliższa ramy - offset 2 mm vs Garbaruk 0.5 mm. Nawet gdyby to inaczej mierzyli, to raczej nie powinno być mniej niż te 0.5 mm. Zawsze pozostają podkładki. Podlinkowaną tarczę też rozważę. W moim oryginalnym GTX 810 1x11 łańcuch jest prosty na mniej więcej 5 koronce od dołu, w planowanym napędzie największą koronka będzie mieć 50t, a nie 42t, więc lepsza tarcza bliżej ramy. Jakby co to pozostaje druga wersja Garbaruka z offsetem 3 mm. 22 godziny temu, marcesco napisał: kurde czegoś tu nie rozumiem, przecież Shimano GRX ma dostępną zębatkę 38t Kurcze, Zapomniałem o tej zębatce, dzięki. Powinna pasować do korby 810, tylko nie wiadomo, jaką da odległość od ramy na tej korbie, bo jest do napędu 1x12, a wg mojego dawnego doświadczenia i wpisu kolegi wcześniejszego może być bardziej odsunięta od ramy niż zębatki GRX Shimano, Alugear i Garbaruk. Pomyślę, może kupię, nie jest droga, a jest stalowa - to plus dla mnie. Dzięki. Ok. Już mam obraz w głowie. Edytowane 5 Lutego przez Miro1970 1 Cytuj
marcesco Napisano Czwartek o 07:31 Napisano Czwartek o 07:31 Miałem w rowerze tymczasowo odwrotną sytuację, tj. nowa korba GRX 12s (FC-RX610) a do niej zębatka 11s z poprzedniej korby (FC-RX810). Wszystko działało fabrycznie, zero różnicy. Shimano zresztą samo przyznaje, że korby GRX 11s i 12s są tym samym produktem. 2 Cytuj
Miro1970 Napisano Sobota o 12:43 Autor Napisano Sobota o 12:43 (edytowane) @marcesco Serdeczne dzięki za polecenie tej zębatki! Nie omieszkałem niezwłocznie kupić, by przypasować. Pasuje! Precyzyjnie zmierzona odległość zębów do ramy jest identyczna co do ułamka milimetra jak w zębatce oryginalnej 40t w korbie, do której ma pójść - czyli wspominanej 810 - 1x11. Łańcuch 11-rzędowy HG 901 - choć już trochę zużyty - układa się OK. Odrobinę inny kształt zębów w moim odczuciu praktycznie nic nie zmienia. Na dodatek zębatka jest stalowa - BDB do planowanego turystyka. A jak offset się okaże za mały do kasety 11-50, to dam podkładkę 2 mm i po sprawie. Śruby i podkładki pasują te same, co mam w drugim rowerze, w napędzie SLX. I jeszcze blisko 200 zł w kieszeni na jednej zębatce w porównaniu do Garbaruka czy Alugear, aluminiowych na dodatek. 😀🤩🚴♂️ Edytowane Sobota o 12:53 przez Miro1970 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi