Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam zamierzam kupić rower ROMET EXP E-DAGGER 2.0 800WH Bosch 5G. Czy ktośmoże mi podpowiedzieć coś o tym modelu. Trasy po mieście oraz w wolnych chwilach poza miastem po różnych terenach przeważnie z małymi wzniesieniami. Cena tak jak w tytule. Chodzi mi głównie o markę i osprzęt. Zależy mi na czasie bo mam dobrą cenę. Pozdrawiam i dziękuję z góry.

Screenshot 2026-02-01 at 11-39-42 Rower elektryczny (poniżej 250 W) Romet E-DAGGER 2.0 EXP 800WH rama 17 cali aluminium koło 28 &quot żółty 250 W - 5904803181230 - 17937060058 - Allegro.png

Napisano

Potrzebujesz roweru trekkingowego z pełnym zawieszeniem? Nie dość że ważą ok 30 kg to jeszcze pociągają za sobą wysokie koszty serwisowania - no chyba że jesteś w stanie to robić samodzielnie. Jeśli nie zamierzasz jeździć po bardzo nierównym terenie to chyba lepszy byłby HT. Ale jeśli potrzebujesz tak specyficznego roweru to nie ma większego znaczenia kto go poskładał z klocków - jak dobra cena to bierz. Ale ja osobiście nie rozumiem sensu takich rowerów - jak trudny teren to nie błotniki i bagażnik, jak średni i niewielkie przewyższenia to lepszy lekki elektryk - ok 20 kg, zdecydowanie bardziej poręczny.

Napisano

Tak samo uważam. To jest rower dla osoby 65+, z niewielką nadwagą, mieszkającej w domu z garażem w mocno górzystej, ale obfitującej w dobre, głównie szutrowe drogi w okolicy. 

• 65+ bo to już nie czas na szaleństwa,
  • z niewielką nadwagą, bo jeździec z bagażem nie powinien według producenta przekroczyć 97kg
  • w domu z garażem, bo do piwnicy lub mieszkania wstawi to kulturysta
  • w mocno górzystej okolicy, bo napęd mocny a bateria duża 
  • raczej dobre drogi, bo opony i błotniki. 

Ale mogą być też inne przypadki - zakopiańczyk mający dom na Gubałówce. Pasujesz?

Napisano

Dzięki Panowie za podpowiedzi. Co do wieku mam te 60+ :):):) trafiliście ale się nie poddaję :). Co do wagi roweru hmm... waży zaledwie ok.3 kg więcej niż mój poprzedni Kross Trans Hybrid 1.0 522W(24kg) a ten 27Kg. Co do jazdy nie szaleję tylko jazda raczej po równych terenach ale tak jak pisałem drogi utwardzone oraz leśne z stąd błotniki i bagażnik na sakwy.Wagę też mam sporą bo ok 93 kg. Komfort chyba lepszy z uwagi na amorki. Taki rower bo na poprzednim nie zmieściły mi się szersze opony a ten ma i mogę go bardziej dociążyć. Co do osprzętu to wcale nie taki drogi bo sprawdziłem podzespoły Shimano napędowe i hamulcowe na normalnym poziomie. SRAM o wiele droższy. Elektryka no cóż tak jak w Bafangu też drogo choćby podstawa czyli bateria to 1200-1500 zł. W moim zapytaniu chodziło mi głównie o producenta, awaryjność silnika i oprzyrządowania elektrycznego.

Napisano (edytowane)

Ja jestem 70- i nie wyobrażam sobie szarpania się z czymś takim - po 8 latach  z rowerem 24 kg marzę o czym lżejszym. Jak masz gdzie to idź do sklepu i to obejrzyj. W te 27 kg nie wierzę - żaden z producentów podobnych rowerów nie podaje niższej wagi niż 30 kg a Romet to potrafi? Te rowery są budowane z podobnych klocków więc powinny ważyć podobnie. Dla mnie kupowanie Toyoty Hilux by dojeżdżać do pracy w mieście. Mamy w domu dwa rowery - 1 ma 24 a drugi 27 kg i czuć różnicę - kolejnego takiego już nie kupię. Ja zamiast takiego czołgu w którym wymiana kasety i łańcucha to 400 PLN a coroczny serwis zawieszenia pod 1000 bym kupił ok 20 kg rower z silnikiem Bosch SX i najlepiej z napędem 9 czy 10 rzędowym gdzie wymiana mieści się w 100 - 150 PLN. I jeszcze jedno - on ma tarczę z przodu 34, czy wystarczy Ci najtwardsze przełożenie 34 do 11? Nie wiem ile miałeś w poprzednim rowerze ale to był trekking więc minimum 38 a to jest spora różnica. Jak jesteś 60+ to zaczynałeś na rowerach gdzie było twardo i bardzo twardo, umiesz jeździć z wysoką kadencją - bo ja się nie nauczyłem.

Edytowane przez PiotrWie
Napisano

Cześć. No niby podają 27,5 kg i to czułem jak byłem w sklepie. Co do mojego Krossa to 24 kg baz baterii, sam ważyłem bo byłem ciekawy przed montażem na bagażnik na hak. Co do szarpania to ma funkcję pomocy w prowadzeniu np. pod górę :)ale nie jest tak źle. Rower nie będzie mi służył do codziennego dojeżdżania do pracy ale do wycieczek i podróży. Co do części to chyba przesada to DEORE CS-M6100 10-51T kaseta 250 zł i łańcuch powiedzmy 80 zł box, a przecież nie wymieniamy tego co rok. Dlaczego mówisz o serwisie rocznym pod 1000 zł.??. Tarcza tak ma 34. Dotychczas miałem w Krosie na korbie 28/38/48. a z tyłu kasetę 8 rzędową 11-32T.

Napisano (edytowane)

Sprawdź koszt serwisu tego konkretnego zawieszenie. Ja przez krótki czas myślałem nad rowerem z pełnym zawieszeniem ale oprócz wagi wyleczył mnie też przewidywany koszt serwisu zawieszenie - to nie sprężynowy widelec na którym jeździsz te 10 tyś km i potem wymieniasz za kilkaset złotych. Większość damperów i widelców z dużym skokiem wymaga serwisu co 50 godz jazdy. 

24 kg bez baterii to też strasznie dużo - ja właśnie kupuję Simplona ( to niewielka, austriacka firma znana z wysokiej jakości karbonów) z Bosch CX 5 gen i baterią 800 Wh który waży z baterią i pedałami 24,6 kg. A kasetę i łańcuch 12 rzędowy w elektryku z centralnym napędem zużyjesz po przejechaniu 3 - 4 tyś km w najlepszym wypadku. Ja jestem zadowolony że w tym Simplonie jest napęd 11 rzędów - bo jak zużyję go za szybko to na ten sam bębenek założę nawet 9 rzędów a tyle mi wystarczy.

A tak przy okazji - co w tym Krossie tyle waży? Silnik w piaście to góra 2 kg, jak wyjmiesz baterię to powinien ważyć jak zwykły trekking 16 - 17 kg + 2 kg silnik.

Edytowane przez PiotrWie
Napisano

Mój elektryk z pełnym zawieszeniem (150/160mm) waży z baterią dobrze poniżej 20kg i kosztuje nowy poniżej 16.000PLN. Oczywiście nie ma bagażnika i błotników. Na wycieczki po nizinach to trochę bez sensu, ale różnica względem np. 26 kg jest mocno wyczuwalna, Szczególnie jak trzeba rower przenieść przez zwalone drzewa. 

Napisano
W dniu 1.02.2026 o 11:41, leonid113 napisał:

Witam zamierzam kupić rower ROMET EXP E-DAGGER 2.0 800WH Bosch 5G.

Tak jak koledzy doradzają, pomyśl o czymś lżejszym, z amortyzatora z tyłu możesz śmiało zrezygnować. Duzy balon w oponie będzie juz wystarczająco amortyzujący 😉

To ciężki kloc, rozejrzyj się za czymś innym. Pomyśl ile tak naprawdę będziesz robił rowerem kilometrów i do tego dystansu dobierz baterię, po co wozić zbędne kg których nigdy nie wykorzystasz?

Napisano

Najlepiej jakby o konieczności serwisowania zawieszenia wypowiedzieli się użytkownicy fulli - bo może to tylko teoria i praktyczne ludzie jeżdżą bez serwisu długi czas i nie ma problemu - w końcu ja bez otwierania silnika zrobiłem bez problemu 25 tyś w ciągu 8 lat a bywają wypowiedzi że jak nie przesmarujesz silnika co kilka tysięcy to zaraz się popsuje.

Napisano

Raz na rok zostawiam w serwisie FOXa więcej niż wydaję na serwis VW Passata - no ale to 3 rowery. I trzeba pamiętać, że większość kilometrów robimy na rowerach całkiem sztywnych, a fulle to tylko wyjazdy w góry. Najbardziej boli pierwszy rok, bo dla zachowania gwarancji trzeba zrobić pełny serwis. Potem już ustalamy z mechanikiem na podstawi oględzin - czy komplet (z tłumikiem) czy tylko komora powietrzna i olej. Cenniki serwisów są na webie. Sam tego nie robię, ale serwis widelca Rockshoxa da się zrobić samemu. Gorzej z damperem - komora powietrzna to mega proste i wiele razy robiłem, a już tłumik to wymaga specjalnego sprzętu bo tam azot pod ciśnieniem. Do jazdy na codzieļ po bułki to powietrzne zawieszenie nie jest dobrym pomysłem, a w trudny teren - jedynym (ok, są dobre widelce sprężynowe, ale serwis tłumików pozostaje).

Napisano

Byłem dzisiaj w sklepie. Fakt rower swoje waży ale jak pisałem Kross nie lżejszy, może trochę. Z tego co rozmawiałem z obsługą serwisową i podzespoły nie takie drogie a myślę że w moim przypadku wymiany nie przewiduje przez kilka lat z uwagi na małe przebiegi roczne do 1000 km w zależności od wypadów wakacyjnych może więcej. Zawieszanie sprawdziłem co prawda w salonie ale bajka. Miękko, lub twardo w zależności od blokady lub nie, no i ilości powietrza w amorku. Dużo rowerów z wyposażeniem turystycznym jest bardzo delikatne jak mój Kross(cienkie opony cienkie ośki) i przy podróżowaniu przez bezdroża leśne i szutrowe wszystko skakało mi jak na stole wibracyjnym a mam zamontowaną kamerę GoPro. Myślę że teraz jazda będzie bardziej przyjemna choćby z uwagi na dobrą amortyzację no i dobrą moc i zasięg  i jeszcze dodatkowo nawigację poprzez Bluetooth a o to mi chodzi. Nie jeżdżę na wyścigi tylko spacerowo tylko teren różny :).                     

OK dziękuję Wszystkim za podpowiedzi. Fajnie było poznać. Jeżeli jeszcze ktoś ma jakieś uwagi zapraszam do rozmowy.

Pozdrawiam

Napisano

Ten Romet to dziwny mix, full z dropperem jako trekking. Po co to ? 

Trekking to całkowicie inny rower.

Full to dużo zabawy w odpowiednie ustawienie i ciągłe dokręcanie zawieszenia. Jak nie jeździsz w terenie to całkowicie bez sensu.

Dobry trekking dostaniesz za 10k

Albo prawdziwy full którym też się pobawisz jak zdejmiesz z niego te wszystkie dodatki

Dodam tak jak ktoś już tu pisał

roczny serwis 1k

i nie każdy to zrobi, a raczej mało który

mi dobry serwis nie był w stanie zrobić serwisu droppera rockshoxa… 

W tym romecie jest amor aż 160mm, naprawdę dziwny mix ;)