rauli2609 Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Proszę o doradzenie doświadczonych forumowiczów. Czy na udostępnionym Video jest coś nie tak z kasetą. Czy ten ruch nie w osi jest dopuszczalny? Z góry dziękuję za jakiekolwiek porady i sugestie. Cytuj
Dokumosa Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu To wina piasty. Póki nie przeszkadza w użytkowaniu to nalezy przyjąć, że ten typ tak ma i zapomnieć o tym. Cytuj
rauli2609 Napisano 10 godzin temu Autor Napisano 10 godzin temu W zasadzie to nie przeszkadza. Zauważyłem to dopiero jak chciałem wyregulować przerzutki. 7 i 6 lubi przeskakiwać, więc pomyślałem że to może wina nierówno pracującej kasety. Możesz oświecić laika? Piszesz : wina piasty. Masz na myśli kompletną piastę, czy może sprawdzić najpierw czy nakrętki na ośce są odpowiednio dokręcone do łożysk. Z góry dziękuję. Cytuj
Dokumosa Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Tylko wymiana koła/piasty wyeliminuje to zjawisko. Więcej poczytasz szukając "falowanie wolnobiegu" ew. "pływanie wolnobiegu". Cytuj
kaido2 Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 56 minut temu, rauli2609 napisał: Czy na udostępnionym Video jest coś nie tak z kasetą. Wolnobiegiem 56 minut temu, rauli2609 napisał: Czy ten ruch nie w osi jest dopuszczalny? Tak 21 minut temu, rauli2609 napisał: Możesz oświecić laika? Wynika to z budowy wolnobiegu i jest to naturalne zjawisko. Cytuj
PawelW84 Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Norma, nawet w nowych kołach. Wymiana oski, kulek, konusów nic nie zmieni. Serwis bębenka też nic nie da. Dawno, dawno temu jeszcze za czasów pierwszych rowerów MTB typu "Arkus" próbowałem się tego pozbyć. Niestety bez rezultatu Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi