Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć wszystkim!

Przymierzam się do zakupu nowego roweru i im więcej czytam, tym większy mam mętlik w głowie. Liczę na Wasze doświadczenie i pomoc w nakierowaniu mnie na odpowiednią drogę :D

Mam 180cm i ok. 80kg. Większość moich tras to będzie miasto i 1-2 razy w miesiącu jakiś dalszy wypad poza. Na pewno zdarzy się wjechać na nierówności, dziury w drodze, jakieś pola i może nawet lasy okazyjnie. Zależy mi głównie na ogólnym komforcie jazdy i maksymalnie niskiej wadze, pomimo ograniczonego budżetu (patrząc po postach tutaj) do 3000zł.

Moje pytania to:

1. Jaki typ roweru wybrać? Nie bardzo czaję różnice między fitnessowymi, MTB, gravelami i innymi.

2. Jakie modele polecacie w tym budżecie? Zależy mi na dobrym stosunku ceny do osprzętu. Na razie rozglądałem się za dwoma modelami: 

Rockrider EXPL 540 - https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-turystyczny-rockrider-expl-540-29/_/R-p-329414?mc=8607120&c=Niebieski&snrai_campaign=39diHupULqja&snrai_id=b24e12d6-8b49-42f4-af45-ca3e0655ce63

Superior XC 899 - https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-superior-xc-899-pd30081/?v_Id=262608

3. Na jaki rozmiar ramy polować? Przy 180 cm zazwyczaj jest to przełom M i L. Przy testowych jazdach dotychczas nie czułem różnicy między rozmiarami. Jeśli jestem na granicy to lepiej wziąć większy czy mniejszy?

Z góry dzięki za odpowiedzi!

Edytowane przez OkazyjnyCyklista
Napisano (edytowane)

Do  takich zastosowań bym kupił bezdyskusyjnie crossa z amorem powietrznym 63-65 mm. Z napędem 1x11, ostatecznie 1x10. Opony semislicki 45-50 mm. Rozmiar 19.

Ewentualnie, jeśli tego miasta ma być dużo więcej od innych dróg, to fitnessa o crossowej ramię (czyli główka ramy ok. 70-71 i pod napęd MTB, nie szosowy), ze sztywnym widelcem węglowym. Reszta jak wyżej.

Edytowane przez Miro1970
Napisano

Dzięki za podpowiedź! Spoko, że wspomniałeś o przerzutce 1x11 i 1x10, bo to też fajna sprawa. Idea tylko jednej jest znacznie wygodniejsza niż majtanie dwoma wajchami 😀 

Czy z podanym osprzętem miałbyś jakieś propozycje konkretnych modeli?

Napisano

Gdyby budżet był około 4 tys., to byś teraz na zimowych wyprzedażach wybaczył bdb crossa Giant Roam 1, w sumie rower na lata.

Za około 3 tys. można szukać na wyprzedażach też przyzwoitego crossa Polygon Heist 7.

Oba z powietrznymi amorami.

Bez amora Marin DSX 1, rocznik 2026 da się kupić za mniej niż 4 tys. Tylko, że tam jest napęd 1x11 o dużym zakresie, więc o sporych przeskokach między biegami i to jest napęd Tektro, ale wg recenzji to konkretne Tektro jest ok. Jednak geometria tego roweru jest trochę bardziej Wypłaszczona, pod lekki teren, szuter, ale na miasto też będzie spoko.

Rocznik 2025 chyba był na Shimano, może jest jeszcze dostępny.

Problemem jest Twój budżet, bo ta granica 3 tys. Cię odcina od bardzo już przyzwoitych sprzętów. Może ktoś inny podpowie coś dobrego w takiej kwocie.