Senor Napisano Piątek o 14:03 Napisano Piątek o 14:03 Cześć, Szukam gravela do kwoty 6000. Mam doświadczenie z tego typu rowerami, ale potrzebuję Waszej pomocy we wsparciu w najnowszych modelach (przez ostatni okres jeździłem na MTB i chce kupić teraz sprzęt z barankiem). Kilka uwag z mojej strony: Szukam roweru z napędem 1x12. Obojętnie Shimano GRX czy SRAM Apex/Rival Interesuje mnie mniej agresywna rama. Rower ma służyć do dłuższych wycieczek w płaskich, mazowieckich terenach. Wiadomo, głównie drogi szutrowe, jakieś ubite leśne i asfalt Rama aluminiowa Wzrost 171cm, waga ~65kg Jeździłem kiedyś na Krossie Eskerze 5.0, generacji 1. Super sprzęt i szczerze wydaje mi się, że ten model 5.0 z gen.2 to strzał w dziesiątkę teraz - cena to niewiele ponad 5000 zł: https://www.greenbike.pl/rower-gravel-kross-esker-50-grx-pedaly-gratis-p-9423.html Chyba, że znacie jeszcze jakieś inne modele o podobnych parametrach? Głównie chodzi mi o pozycję - zdecydowanie nie chce nic sportowego, mocno agresywnego. Cytuj
marcesco Napisano Sobota o 12:10 Napisano Sobota o 12:10 Esker jest spoko. W ogóle w tej cenie będziesz mieć spory wybór graveli w alu. Najpierw przejrzyj sklepy i wróć z konkretniejszymi pytaniami. 1 Cytuj
Eathan Napisano Sobota o 12:20 Napisano Sobota o 12:20 Podany Ekser to fajny model. Skoro miałeś poprzednią generację to spokojnie możesz zacząć od tej nowsze. Ceny Eskerów ostatnio są mocno atrakcyjne. 1 Cytuj
Senor Napisano 11 godzin temu Autor Napisano 11 godzin temu W dniu 24.01.2026 o 13:10, marcesco napisał: Esker jest spoko. W ogóle w tej cenie będziesz mieć spory wybór graveli w alu. Najpierw przejrzyj sklepy i wróć z konkretniejszymi pytaniami. Wiesz co, no jak patrzę to nie ma aż tak sporego wyboru. Głównie dlatego, że jestem też niższy i przeważnie potrzebuję najmniejszego rozmiaru. Pal licho niech będzie i 1x11 (najczęściej widzę Apex'a) - też pewnie wystarczy w moim przypadku. Znalazłem takie modele: 1. https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-rondo-mylc-st-pd30786/?v_Id=178937 RONDO MYLC ST 2. https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-kellys-soot-70-2022-pd31882/ KELLYS Soot 70 Są jeszcze NS Bike, ale tam mamy hamulce mechaniczne, a jednak w tej cenie można mieć hydrauliczne. To te dwa powyższe modele -- głównie w kontekcie geometrii - jak sprawdzą się w porównaniu do Eskera? Zależy mi na mniej agresywnej pozycji 😀 Cytuj
Wojcio Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Mylc jest dłuższy i ma bardziej pochyloną główkę niż inne garavele. Córka ma model AL (to nie jest idealnie to samo - kąty tak, ale długości nie) i jest bardzo zadowolona ze stabilności w trudny, terenie. Na pierwszy rzut oka widać różnicę na zdjęciach. Także rower fajny, tylko siodełko w nim to wymysł szatana. Cytuj
Eathan Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Ja tam selle italia model X bardzo miło wspominam 😜 Cytuj
marcesco Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu @Senor do powyższych dorzucam Cube Nuroad i Scott Speedster Gravel 30, oba dostaniesz w założonych pieniądzach i napędzie 1x12 z hydrauliką. Nawet Cannondale Topstone się załapie (na Cues 1x11). Cytuj
Greg1 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu (edytowane) Mam Kellysa Soot 50, który ma taką samą geometrię jak linkowany tu Soot 70 i w porównaniu z Rondo Mylt ST widać, że Rondo jest baaaardzo długie więc na pewno Rondo będzie oferować bardziej agresywną pozycję niż Kellys. Co więcej, ja w swoim Kellysie wymieniłem mostek na 2 cm krótszy, żeby było wygodniej, żeby nie być zbyt wyciągniętym. Poza tym Kellys ma też korbę GRX i suport wkręcany a Rondo jakąś pozagrupową korbę i suport pressfit, więc ja bym z tych dwóch na pewno wybrał Kellysa. No i kolor Kellysa też mi się mega podoba (mam też mtb Kellys Gate w podobnym kolorze) w połączeniu z tymi beżowymi oponami ale to wiadomo, że sprawa indywidualna. @marcesco gdzie widziałeś Cube Nuroad i Scott Speedster Gravel 30 z napędem 1x12 w zakładanym budżecie bo ja tylko widzę Cube Nuroad Pro z Cuesem 1x11 i Scotta z Cuesem 1x10? Edytowane 5 godzin temu przez Greg1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi