marcin10m Napisano 27 Grudnia 2025 Napisano 27 Grudnia 2025 Cześć! Szukam siodełka na moją wagę ok 140kg do jazdy na trenażerze 2-3h w budżecie do 150zł. Rozstaw kości 135mm. Co polecacie? Szukałem w podobnych tematach ale są nieaktualne. Cytuj
ernorator Napisano 27 Grudnia 2025 Napisano 27 Grudnia 2025 Z siodełkiem nikt Tobie nie pomoże bo to Twój tyłek ma się z nim lubić. Z karbonowymi pałąkami bym odpuścił ale raczej takich nie szukałeś Cytuj
StrayRider Napisano 27 Grudnia 2025 Napisano 27 Grudnia 2025 Cytat Szukam siodełka na moją wagę ok 140kg do jazdy na trenażerze 2-3h w budżecie do 150zł. Rozstaw kości 135mm. Jak znasz rozstaw kości, to na pewno coś znajdziesz (A jak nie, to ktoś jeszcze na pewno coś poleci z aktualnych modeli/ofert) W budżecie do 150 zł równie "dobrze" może dopasować siodełko za 70 zł, jak i takie za 149.99 zł. Na co zwracałbym osobiście przy zakupie: twarde, wąskie i krótkie. Dodatkowe pytanie: Do jakiego roweru ma to być siodełko? Bo tutaj bym zwrócił uwagę na dynamikę treningu przy podanej wadze. A z ciekawości Czas 2-3h, to jest dziennie, tygodniowo? I uzupełnienie np. treningu na siłowni? Czy np. redukcji masy? Cytuj
gnomon Napisano 28 Grudnia 2025 Napisano 28 Grudnia 2025 2-3h jazdy na trenażerku - nie chce niszczyc tego planu zanim wystartuje - ale to jest na 99% niemożliwe, że wysiedzisz nawet na najlepszym siodle swiata. Raczej bym to rozbił na 2x1h lub 4x30min. Główny problem, to jazda jest dość statyczna, nie ma zakrętów, balansu,...trzeba pamietać o regularnym podnoszeniu tyłka ..bo masa plus brak zmiany pozycji nawet na najlepszym siodle bedzie prowadzic wprost do szybkiego bólu w zadzie. Z tanich opcji możesz wybrać jakiegoś ryot 135mm np ultimate, jeśli lubisz płaskie siodła ..bo mamy płaskie,pół okrągłe, i okragłe- patrzac na kształt skorupy od tyłu. Za 150pln można na olxach odkupic i karbonowe (które powinno wytrzymaç masę, o ile nie bedziesz robił interwałow typowo siłowych) typu 30sec 500W). Cytuj
marcin10m Napisano 28 Grudnia 2025 Autor Napisano 28 Grudnia 2025 10 godzin temu, StrayRider napisał: Do jakiego roweru ma to być siodełko? A z ciekawości Czas 2-3h, to jest dziennie, tygodniowo? I uzupełnienie np. treningu na siłowni? Czy np. redukcji masy? Rower szosowy. 10h w tygodniu jeżdżę. Masa sama spada mimowolnie😅 Cytuj
Greg1 Napisano 28 Grudnia 2025 Napisano 28 Grudnia 2025 8 godzin temu, gnomon napisał: możesz wybrać jakiegoś ryot 135mm np ultimate Gość ma rozstaw kości 135 mm a Ty mu doradzasz kupić siodełko o szerokości też 135 mm? Siodełko ma być szersze od rozstawu kościbo 15-20 mm, czyli powinno mieć szerokość 150-155 mm. Wiadomo, że każdy tyłek jest inny i każdemu wygodnie na innym siodełku więc tródni coś jednoznacznie doradzać ale mi np. podpasowało Specialized Bridge Sport (podobno Comp jest wygodniejsze, przynajmniej wg klasyfikacji Specialized) i nowe w szerokości 155 mm można już kupić za 160 zł: https://www.wysepka.pl/siodelka-rowerowe/8198-11094-siodelko-specialized-bridge-sport.html#/1518-rozmiar-155_mm Ja kupiłem na olx z demontażu z nowego roweru za połowę tej ceny Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi