Paul13 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Mam pytanie do użytkowników tych kół. Jak ogólnie sie sprawują po przejechaniu xxx km? Są z nimi jakieś problemy? Pytanie mam też odnośnie zamówienia z aliexpress. Jak chce je kupić i dorzucam do koszyka to przy zakupie robi korektę na VAT. Czyli VAT mam zapłacić tutaj? Przyjaciel chiński mówi że rozmawiając wysyłkę DPD lub innym DHL można uniknąć też opłaty celnej czy jakoś tak. Spotkał się ktoś z czym takim zamawiając te koła? Cytuj
Dokumosa Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowane) Vat płacisz na chińskiej platformie, w PL jeszcze cło. Jesli koła są traktowane tą taryfą co ramy to kicha bo od tego co zapłaciłeś w sumie chińczykowi (towar, vat, koszty przesyłki) US upomina się.o 48,5+8%. Jeśli sprzedawca gwarantuje brak oplat importowych to warto skorzystać (kosztuje to 100-150USD i masz z bani przepychanki w PL z celnikami). Edytowane 4 godziny temu przez Dokumosa Cytuj
locomotiv12 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu @Paul13 Unikanie VAT na AliExpress jest praktycznie niemożliwe, ponieważ od 1 lipca 2021 r. każda przesyłka z kraju spoza UE (jak Chiny) podlega VAT (23% w Polsce), naliczanemu przez platformę już przy zakupie lub przy odprawie celnej. Jedyna legalna "metoda" to kupowanie towarów wysyłanych z magazynów w Unii Europejskiej Cytuj
FigoiFago Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Mam koła CSC, przejechałem na nich około 1 000 km. i jest ok. Wyszukaj na Aliexpress sprzedawcy, który wysyła koła z UE. Moje przyszły z Hiszpani i nie płaciłem VATu, cła itp. Cytuj
vincek Napisano 56 minut temu Napisano 56 minut temu Jeśli wybrane koła są wysyłane z Chin, to bierzesz wysyłkę Sellers's Shopping Method i nie płacisz podatku i cła. Jednak taka wysyłka więcej kosztuje, ale z reguły i tak wychodzi taniej niż cło i VAT. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi