albert1994 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Cześć, chcialbym skrócic rure sterową w widelcu z karbonowymi goleniami i aluminiową rurą sterową, i bede musial wbić głebiej gwiazdkę. Czy jeśli będę to robil w sposob długa śruba o tej samej srednicy, którą ma śruba od kapsla + nakretka i wkrecę ją na całą dlugość, a potem uderzal metalowym młotkiem. To czy w ten sposob moge uszkodzic widelec, szczegolnie w miejscu lączenia rury sterowej z koroną widelca? Nie mam gumowego ani drewnianego młotka. Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Cześć, Jeżeli będziesz trzymał za rurę i wbijał, to w jaki sposób masz coś uszkodzić? Nie opieraj tylko widelca o podłogę, bo przy uderzeniu możesz uszkodzić haki/gniazda pod oś. Ja mimo wszystko bym sugerował podjechać do serwisu na dobicie gwiazdki. Mam odpowiednie narzędzie i różnica pomiędzy użyciem śruby a tego narzędzia jest bardzo duża, a ryzyko że dobijesz krzywo gwiazdkę nie istnieje. Cytuj
albert1994 Napisano 6 godzin temu Autor Napisano 6 godzin temu A jesli wbijam z widelcem zamontowanym w rame, razem z kolem? Cytuj
smw44199 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu (edytowane) Zostaw koło na miejscu. Weź pręt gwintowany wkręć w gwiazdkę, potem delikatnie puknij młotkiem trzymając prosto pręt. Musi się udać! Gdybyś wbił za daleko, wbij gwiazdkę razem z prętem na sam dół. Dołem wypadnie i nabijaj jeszcze raz 😉 Edytowane 5 godzin temu przez smw44199 Cytuj
przecietny.kolarz Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu @smw44199 jeżeli to widelec szosowy/gravel, to raczej nie wypadnie, bo nie ma otworu na dole. Właśnie dlatego jednak lepiej zrobić to porządnie, żeby potem nie rozwiercać lub wbijać drugiej gwiazdki. 3 godziny temu, albert1994 napisał: A jesli wbijam z widelcem zamontowanym w rame, razem z kolem? To siła uderzenia będzie Ci szła w oponę. Wyjmij widelec i zrób to jak trzeba. Jeżeli nie mieszkasz na końcu świata, to każdy normalny serwis dobije Ci gwiazdkę za 10 zł. Mi osobiście szkoda było czasu i nerwów na "druciarstwo". Zawsze z takimi rzeczami jechałem do serwisu, bo wychodziło szybciej niż kombinacje w domu. Ostatecznie kupiłem sobie przyrząd do nabijania gwiazdki i prowadnicę do cięcia rury. Cytuj
smw44199 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu No nie przesadzajmy, do wbijania gwiazdki nie potrzeba jakieś wielkiej siły, nie trzeba niczego demontować. Co do otworu to nie wiem jak jest w tych widelcach karbonowych 👍 1 Cytuj
Turysta05 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu . 43 minuty temu, przecietny.kolarz napisał: To siła uderzenia będzie Ci szła w oponę. Wyjmij widelec i zrób to jak trzeba. Jeżeli nie mieszkasz na końcu świata, to każdy normalny serwis dobije Ci gwiazdkę za 10 zł. (gdzie te serwisy?🤔, kiedy za prozaiczne przykręcenie pedałów życzą sobie 50zł😵💫 w Centrum Rowerowym☹️) Mi osobiście szkoda było czasu i nerwów na "druciarstwo". Zawsze z takimi rzeczami jechałem do serwisu, bo wychodziło szybciej niż kombinacje w domu. Ostatecznie kupiłem sobie przyrząd do nabijania gwiazdki i prowadnicę do cięcia rury. To teraz Ty @przecietny.kolarz otworzysz specjalistyczny serwis od nabijania gwiazdek😂😂 A tak na serio nie strasz ludzi przy takiej prozaicznej czynności jak przepchnięcie gwiazdki o kilkanaście milimetrów. Trudne jest tylko początkowe wsunięcie, ale jeśli ktoś ma "smykałkę" do mechaniki to da radę, w przeciwnym przypadku niech lepiej wcale nie zabiera się do "grzebania" przy rowerach i dla zaoszczędzenia czasu(?) zasuwa pół dnia do serwisu i z powrotem😂😂😂. Ważne: przy takich pracach udarowych uderzamy tylko i wyłącznie młotkiem stalowym. (specjaliści mają miedziane, ale kogo stać na taki młotek☹️) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi