Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, chcialbym skrócic rure sterową w widelcu z  karbonowymi goleniami i aluminiową rurą sterową, i bede musial wbić głebiej gwiazdkę. Czy jeśli będę to robil w sposob długa śruba o tej samej srednicy, którą ma śruba od kapsla + nakretka i wkrecę ją na całą dlugość, a potem uderzal metalowym młotkiem. To czy w ten sposob moge uszkodzic widelec, szczegolnie w miejscu lączenia rury sterowej z koroną widelca?  Nie mam gumowego ani drewnianego młotka.

Napisano

Cześć,

Jeżeli będziesz trzymał za rurę i wbijał, to w jaki sposób masz coś uszkodzić? Nie opieraj tylko widelca o podłogę, bo przy uderzeniu możesz uszkodzić haki/gniazda pod oś.

Ja mimo wszystko bym sugerował podjechać do serwisu na dobicie gwiazdki. Mam odpowiednie narzędzie i różnica pomiędzy użyciem śruby a tego narzędzia jest bardzo duża, a ryzyko że dobijesz krzywo gwiazdkę nie istnieje.

Napisano (edytowane)

Zostaw koło na miejscu. Weź pręt gwintowany wkręć w gwiazdkę, potem delikatnie puknij młotkiem trzymając prosto pręt. Musi się udać! Gdybyś wbił za daleko, wbij gwiazdkę razem z prętem na sam dół. Dołem wypadnie i nabijaj jeszcze raz 😉

Edytowane przez smw44199
Napisano

@smw44199 jeżeli to widelec szosowy/gravel, to raczej nie wypadnie, bo nie ma otworu na dole.

Właśnie dlatego jednak lepiej zrobić to porządnie, żeby potem nie rozwiercać lub wbijać drugiej gwiazdki.

3 godziny temu, albert1994 napisał:

A jesli wbijam z widelcem zamontowanym w rame, razem z kolem?

To siła uderzenia będzie Ci szła w oponę. Wyjmij widelec i zrób to jak trzeba.

Jeżeli nie mieszkasz na końcu świata, to każdy normalny serwis dobije Ci gwiazdkę za 10 zł.

Mi osobiście szkoda było czasu i nerwów na "druciarstwo". Zawsze z takimi rzeczami jechałem do serwisu, bo wychodziło szybciej niż kombinacje w domu. Ostatecznie kupiłem sobie przyrząd do nabijania gwiazdki i prowadnicę do cięcia rury.

Napisano

No nie przesadzajmy, do wbijania gwiazdki nie potrzeba jakieś wielkiej siły, nie trzeba niczego demontować. Co do otworu to nie wiem jak jest w tych widelcach karbonowych 👍

• +1 pomógł 1
Napisano

.

43 minuty temu, przecietny.kolarz napisał:

To siła uderzenia będzie Ci szła w oponę. Wyjmij widelec i zrób to jak trzeba.

Jeżeli nie mieszkasz na końcu świata, to każdy normalny serwis dobije Ci gwiazdkę za 10 zł.

(gdzie te serwisy?🤔, kiedy za prozaiczne przykręcenie pedałów życzą sobie 50zł😵‍💫 w Centrum Rowerowym☹️)

Mi osobiście szkoda było czasu i nerwów na "druciarstwo". Zawsze z takimi rzeczami jechałem do serwisu, bo wychodziło szybciej niż kombinacje w domu. Ostatecznie kupiłem sobie przyrząd do nabijania gwiazdki i prowadnicę do cięcia rury.

To teraz Ty @przecietny.kolarz otworzysz specjalistyczny serwis od nabijania gwiazdek😂😂

A tak na serio nie strasz ludzi przy takiej prozaicznej czynności jak przepchnięcie gwiazdki o kilkanaście milimetrów. Trudne jest tylko początkowe wsunięcie, ale jeśli ktoś ma "smykałkę" do mechaniki to da radę, w przeciwnym przypadku niech lepiej wcale nie zabiera się do "grzebania" przy rowerach i dla zaoszczędzenia czasu(?) zasuwa pół dnia do serwisu i z powrotem😂😂😂.

Ważne: przy takich pracach udarowych uderzamy tylko i wyłącznie młotkiem stalowym. (specjaliści mają miedziane, ale kogo stać na taki młotek☹️)