piotrekek Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Cześć. Niedawno kupiłem na następny sezon nowy (używany) rower Merida SCULTURA 8000 BURGUNDY RED (BLACK). Chciałem dzisiaj odkręcić koło z przodu bo coś ciężko się obracało i się zdziwiłem bo sztywna oś odkręca się w drugą stronę niż w moim poprzednim rowerze . Zorientowałem się dopiero w momencie jak dokręciłem tak koło, że ledwo się obracało.. Moje pytanie - dlaczego tak zrobili ? Dokręciłem teraz na wyczucie bo mój klucz dynamometryczny działa tylko w jedną stronę ale koło dalej nie kręci się idealnie gładko.. Jak poluzuje trochę to jest lepiej ale wtedy ledwo się trzyma i strach jechać. Drugie pytanie - piasta do serwisu ? Cytuj
kaido2 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Raczej tak, bo koło ewidentnie za mocno skręcone, lub brak podkładki jeżeli na maszynach, albo inny miki. Tak, czy siak do przejrzenia Cytuj
Dokumosa Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Poprawnie pracująca piasta na maszynach najczęściej ma prawidłowy luz roboczy dopiero po ściągnięciu jej w hakach widelca odpowiednim momentem (powinna się nawet gorzej kręcić nie skręcona w widelcu). Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi