Xzc Napisano Piątek o 10:53 Napisano Piątek o 10:53 Witam, Jako, że najprawdopodobniej dojdzie u mnie do wymiany roweru lub chociaż ramy, a tym samym dojdzie konieczność zakupu nowego dampera sprężynowego chciałbym dowiedzieć się jakie różnice są w działaniu super deluxa i vivida obu na sprężynach. Do tej pory jeździłem na super deluxe coil ultimate i działa on świetnie, natomiast nowa rama będzie miała większy skok stąd też będę zmuszony do zakupu nowego i zastanawiam się właśnie między tymi dwoma. Za czasów jak kupowałem swój obecny damper nie istniał jeszcze vivid w wersji sprężynowej i zastanawiam się czy są jakieś odczuwalne różnice w ich działaniu. Jeśli ktoś ma doświadczenia to prosiłbym aby się nimi podzielił. Cytuj
Galvatron Napisano wczoraj o 11:24 Napisano wczoraj o 11:24 Tu masz bardzo dobry kanał poświęcony zawieszeniu, w tym amortyzatorom sprężynowym, gdzie gość na bieżąco testuje prawie wszystko, co jest na rynku: https://www.youtube.com/@OtterMTBtech/playlists Z jego testów wynika, że obecnie najlepszymi sprężynówkami są EXT Storia i Ohlins TTX m.2, przy czym ten drugi jest łatwiej ustawić, niewiele tracąc na jakości pracy. Minusem Ohlinsa może być cena w okolicach 4000 zł (vs ok. 2000-2500 za Vivida). Cytuj
Xzc Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu Znaczy mi bardziej chodziło o dampery RS, czy nadal istnieje model super deluxe coil czy po prostu nowy model super deluxa przejął nazwę vivida, bo nie widzę za bardzo sensu produkowania dwóch bardzo zbliżonych do siebie damperów przez jednego producenta, a jeśli istnieją one równolegle czy są jakieś zauważalne różnice między nimi. Raczej stosunek ceny do jakości produktów RS a zwłaszcza damperów sprężynowych jest ciężki do pobicia w związku z tym najprawdopodobniej to jakiś RS trafi do nowego roweru. Olhins byłby super ale jednak kwestia dopłaty praktycznie 2x RS traci sens. Cytuj
KSikorski Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Aktualnie projektowany użytek dla rockshoxów, tak jak go rozumiem to: SidLuxe - cross country/maraton Deluxe - trail Super Deluxe - cięższy trail lub enduro Vivid - ciężkie enduro, FR, DH Cytuj
Maciorra Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu https://suport.rockshox.com/hc/en-us/articles/26413607489179-Does-RockShox-Vivid-Coil-replace-the-Super-Deluxe-Coil 2 Cytuj
KSikorski Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Warto zauważyć że zanim wprowadzono na rynek sidluxe rowery xc dostawały protezę w postaci deluxe z "xc tune" (canyon lux, kross earth i tym podobne). Można by zatem domniemywać, że superdeluxe coil był taką właśnie protezą na czas przed wdrożeniem vivida. 1 Cytuj
XYZPV Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Więc tak, Należy rozróżnić modele o jakich mówimy, bo Super Deluxe Coil i Super Deluxe Coil to wcale nie to samo. Super Deluxe Coil przed do 2022 (A1-A2) - model dosyć prosty, konstrukcja zupełnie inna od wersji powietrznej super deluxa ale i tak nie jest to górna półka amorów. Super Deluxe Coil oznaczony 2023-2024 oznaczony jako B1 - nowa konstrukcja z niezależnym HSC i LSC oraz HBO - bardzo fajny amorek. Vivid Coil - po 2024 nazwa Super Delixe Coil przestała istnieć i mamy teraz Vivida oznaczonego C1, konstrukcyjnie jest to praktycznie 1:1 Super Deluxe Coil z roczników 2023-2024 ale dodano TouchDown znany z Vivida Air - teoretycznie lepsza czułość w początkowej fazie skoku uzyskana przez ominięcie tłumienia kompresji w 10% początku skoku dampera. Tak więc, obecnie tak naprawdę nówkę da się kupić jedynie Vivida. Jeżeli bierzemy pod uwagę używki no to zarówno Deluxe 2023+ jak i Vivid będzie OK, Deluxe przed 2023 nie jest warty uwagi. Ale, dla mnie personalnie Fox DHX2 wygrywa lepszą możliwością dostrojenia go do roweru. Mam porównanie w swojej ramie między Deluxem Coil 2023 a DHX2 2024 (tym już poprawionym). Zależy co kto oczekuje ale w Foxie jest HSR którego nie uświadczysz w RS, to niedoceniany bajer. Chyba, że nie masz mocno progresywnej ramy wtedy HBO jest dobrym argumentem aby wziąć Vivida. Cytuj
Xzc Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu Najprawdopodobniej będzie to rama reigna więc raczej nie jest zbyt mocno progresywna, mimo wszystko prostota pod kątem serwisu RS bardziej przekonuje mnie do Vivida, mam świadomość, że istnieją super dampery czy to olhins czy cane creek natomiast jestem w pełni zadowolony z obecnego super deluxa coila a jednak jest on sporo tańszy niż konkurencja. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi