Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Karbon, zawsze karbon i tylko karbon. Tak naprawdę biorąc cube masz "rower kompletny" i przy amatorskim użytkowaniu obejmującym również wyścigi nic więcej nie potrzeba. 

Napisano

Rozumiem że różnica to karbon. Co jednak w tym na plus? Waga, czy cos jeszcze? Co jeszcze za nim przemawia? Wiem, że ta sensa to szosa endurance, Cube również?

Napisano

Jeżdżę głównie, w zasadzie tylko po asfalcie i w dodatku kręci mnie wchodzenie na wyższe prędkości, dlatego szosa lepiej spełni to zadanie.

W dniu 5.10.2025 o 20:49, Mihau_ napisał:

Waga, sztywność, responsywność.

Tak.

Mam jedną obawe, ponieważ czytałem że używka karbon jest trudniejsza w znalezieniu mankamentów lub naprawionych uszkodzeń. To prawda?

• +1 pomógł 1
Napisano

To nie powinna być obawa a zaleta - karbonową ramę można naprawić skutecznie i bez śladów.

BTW te cube to są rowery ze Szwajcarskiej wypożyczalni, możesz być pewien, że nikt tej ramy nie naprawiał

Napisano

Cube bije powyższą Sensę na głowę. Pod każdym względem. Od materiału ramy począwszy, przez osprzęt, koła, a na wyglądzie skończywszy.

Co do obaw karbon vs alu, to raczej nie masz się czym przejmować. Świat poszedł do przodu i nikt już nie rozpatruje aluminiowych ram w szosie. To nie PRL 😉. Podobnie jak hamulców obręczowych i temu podobnych bezeceństw. Jeśli ktoś radzi Ci cos innego, to najzwyczajniej na świecie się myli. Co oczywiście nie zmienia faktu, że stan roweru przed zakupem wypada zweryfikować. Tak czy owak, ten Cube, jako pierwsza szosa, będzie idealny.

W dniu 5.10.2025 o 21:31, clavdivs napisał:

Dlaczego chcesz się przesiąść z gravela na szosę?

Bo to odróżnia mężczyzn od chłopców 😁.

Napisano

Dzięki za podpowiedzi. Nawet jeżeli skłonie się na Cube to może być tak że ciężko mi będzie ocenić czy jakieś komponenty nie są zbyt zużyte i zapewne nie dowiem się po jakim przebiegu jest rower. To mnie trochę martwi, żebym po zakupie nie był częstym gościem serwisu.