Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć! Nie mogę znaleźć opinii o rowerze Unibike Rapid (dane jak w linku poniżej). Jak oceniacie jakość tego modelu i silnika? Ma być do jazdy głównie po asfalcie, czasami szuter lub ścieżka leśna, raczej po płaskim terenie i raczej nie większe odległości niż 30 km. Przymierzyłam się do niego i ogólnie mi pasował, ale mam wątpliwości co to tej generacji silnika. Będę wdzięczna za więcej informacji. 

https://www.unibike.pl/rapid-lds.html

Napisano

Dzięki! Jednym z warunków jest to, żebym mogła się przymierzyć do roweru - jestem zwykle pomiędzy rozmiarami, więc to jednak ogranicza możliwości.

Widzę, że w tych wskazanych przez Ciebie Cube jest Bosh ale 3 generacji, a czytałam, że lepiej 4-tej jednak. Z tych co są u mnie na miejscu jest np. Cube Touring Hybride Pro 625. Też z silnikiem 3 gen. Dlatego pytanie czy to Shimano z Unibike Rapid nie będzie lepsze od Boscha 3-gen? 

Napisano (edytowane)

Każdy Bosch jest lepszy od każdego Shimano. 
Jeździłem przez rok do pracy rowerem miejskim z Shimano E6100 i 60 Nm spokojnie wystarczało. 
Natomiast w rowerze „górskim” E7000 straciło czujnik momentu i do wyrzucenia. Ponad to dużo osób podziela opinię że Shimano jest słabsze bo gorsza aplikacja i jak silnik padnie to nie naprawisz go. 
Możesz szukać Boscha gen 4,5 ale trzecia w takim typie roweru nie jest złym rozwiązaniem. 
Ale, wszystko zależy jak kto jeździ i gdzie. 
Rower u Ciebie nie będzie intensywnie wykorzystywany więc kup od sprzedawcy gdzie będzie można wykorzystać gwarancję czy rękojmię i tyle. 
Ma się Tobie podobać żeby przyciągał do jeżdżenia.  
p.s. 

Po Shimano E6100 jest 7 tys 8 a później EP 6 i EP 8 

Edytowane przez XC100S
Napisano

Do takich jazd sugeruję aby zamiast tradycyjnej przerzutki zainteresować się planetarną w tylnej osi ze stajni Shimano np. Nexus lub Alfine, a także paskiem karbonowym zamiast łańcucha, chociaż cena może być nieakceptowalna.