Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czesc. Z jakich modeli moge szukać uzywanych modeli rowerów (ostatnie 10 lat) AM, trail.

Budżet +-5tys.

Wymagania:
Koła  29er 
Osie sztywne
Skok 120-130,
Waga 13kg.

Mile widziane:
Sztyca myk/myk
Blokada dampera.

Dzieki 

Napisano

Twoje założenia są nierealne.

Mój rower AM waży ok. 13kg a prawie wszystkie części są wymienione na możliwie najlżejsze i do tego ma mniejsze koła.

Celuj w wagę 15kg lub zwiększ budżet do 20 tys. 

Weż też pod uwagę, że różne wagi rowerów które znajdziesz w necie są dalekie od rzeczywistości.

Producenci z reguły je zaniżają, do tego są bez pedałów i na lipnych oponach. 

Rower 29 w pełni nadający się do jazdy all-mountain będzie ważył znacznie więcej.

Napisano (edytowane)

Dzieki za odpowiedz,
Z ogłoszeń widzę że można kupić taki rower. 
Cenę i wagę moge rozciągnąć oczywiście.. ale z tym 20 tys i 15kg to przesadziłes.

Nie zgadzam się że założenia są nierealne- widzę ogłoszenia np. Scott Spark 930 z 2017 np za 6tys (do 13kg).
rowery_mtb_29er_full_scott_spark_930_db120.jpg
Dawniej rowery były lżejsze - poźniejsze Scotty ważyły już po 15 - tak jak mówisz.
Mogę rozwazyć karbon.
Chodzi mi bardziej o zestawienie modeli bików w tej specyfikacji - bo nie idzie tego łatwo wyszykać.

Dzięki

Edytowane przez jasmin
Napisano

15 kg LUB 20 tys

W innym przypadku kupisz grata/staroć. (topowa specyfikacja ale zajechany)

Jaka jest realna waga tego scotta, gotowego do jazdy i na solidniejszych oponach? Masz zdjęcie z wagi?

Zwróć też uwagę, że te starsze rowery mają gorszą geometrię. Mniej nadającą się do zjazdu. 

U mnie w carbonie jest rama(przod), kola, kierownica, korba,  do tego najlezejszy naped 1x11.

Napisano

I jeszcze pro tip:

Jak ta waga jest priorytetowa i szukasz bardziej roweru xc/trail to wpisz w olx rowery gorskie:  "cast" od amortyzatora w wersji step cast. Znajdziesz większość lekkich modeli o skoku 100-120.

Jeśli jednak bardziej all-mountain to celowałbym w jak najlepszą geometrię i solidny rower, a wagę uwzględniał na drugim miejscu. Choć tu też carbonowe cześci mogą być. 

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Nie mam zdjęć z wagi , właśnie o tym pisze, że ciężko szukać modeli po wadze.
Mogę się tylko opierać na specyfikacji i tutaj    :
- Scott Spark 930 2017 karbon 12.3  https://katalog.bikeworld.pl/2017/web/produkt/rowery/mtb_29er_full/scott/51225/spark_930

-  Lapierre Zesty TR 329 2014 aluminium 13.3 https://www.vitalmtb.com/product/guide/Bikes,3/Lapierre/Zesty-TR-329,12972

Na tym drugim jeździ moich dwóch znajomych, jeden ma nawet elektronikę do blokowania amorków.
Oba modele można kupić w moim budżecie.
Ścigać się na nich nie będę , ale wagi robić niepotrzebnie też nie chcę bo musze po schodach do piwnicy znosić.

Jeśli przypominasz sobie jakieś konkretne modele na myśli na napisz , nie patrz na cenę i rocznik.

Dzieki

Edytowane przez jasmin
Napisano

W takim razie lepiej 1-2kg cięższy ale z nowszą geometrią.  (Przykladowe wartosci: kąt główki 65, kąt podsiodłowy 77, rozstaw kół 1200)

Lekkie modele ktore kojarzę to Giant Trance Advanced, Cannondale Scalpel, Trek Fuel Ex, Specialized Epic, NS Syninym TR, Canyon Lux Trail,

Z części, jakbyś chciał odchudzać rower:

Hamulce - magura mt7 pro (lub ekstremalne drogi trickstuff)

Naped- sram x01 (korba xx1)

Amor - rockshox pike/ fox 34 (all mountain), rockshox sid/ fox 32 (xc/trail)

Damper - rockshox sidluxe

Sztyca - one up v3

Kierownica - renthal fatbar lite carbon

Mostek - syntace megaforce 3

pedaly - syntace

Napisano

Dzieki @Bartang może masz rację że lepsza geometria niż waga, może stad widoczny wzrost wagi rowerów w ostatnich latach.
Nie mam porównania do jazdy  na nowszej geometrii. 
Moja ostatnia to 66.5, 74.5, 1179 na kołach 27.5
image.png.dec77f6f8890a047e2538db3b45f54bf.png

Napisano

Mniejszy kąt główki - łatwiej zjeżdżać, trudniej skręcać

Większy kat podsiodłowy - lepszy na podjazdy, gorszy na płaskie

Dłuższy rower - lepsza stabilność w terenie i na stromym, gorsza skrętność

Nie przesadzalbym w żadną stronę długość 1200 podawalem dla rozmiaru M. 

Nowsze rowery są trochę większe i solidniejsze bo ludzie teraz bardziej jej katują w bikeparkach, które kiedyś nie były popularne.

Często też wzrost wagi jest związany tylko z oszczędnościami producentów. Lekką ramę trudniej zrobić, a wystarczy że jest carbon i już się sprzedaje.