Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Od około 2 tygodni pojawił się u mnie dość uciążliwy problem, a mianowicie bardzo częste spadanie łańcucha między kasetę a ramę na zjazdach. Generalnie napęd dla mnie ma marginalne znaczenie, czy działa on precyzyjnie, ważne aby umożliwił mi dojechanie na górę i na zjazdach dawał możliwość  ewentualnego dokręcenia. Kaseta i łańcuch są już mocno wyeksploatowane, będę je wymieniał dziś na kasetę deore m6100 i łańcuch xx1 aby służyło to jak najdłużej, natomiast moje pytanie pojawia się czy to wystarczy aby zapobiec temu spadaniu ? I czy jest to normalny objaw zużycia napędu, czy jednak takie wypadanie łańcucha z kasety może świadczyć, że np przerzutka została uszkodzona ? 

Napisano

Z posta nie wynika że próbowałeś wyregulować całość, to podstawowy trop - chyba nie oczekujesz że w MTB przerzutka będzie wiecznie dobrze działać bez jakichkolwiek czynności regulacyjnych. Sprawdź ustawienia śruby zakresowej oraz czy hak jest prosty. Jeżeli przerzutka, kaseta, korba to produkty Shimano to założyłbym nowy łańcuch Shimano.

Napisano

Napęd to totalny mix, z fabrycznego SX wymieniona przerzutka na deore, kaseta deore, blat owalny allugear no i do tej pory łańcuch x01, jeżdżę tym rowerem ponad 3 lata, a na takiej konfiguracji od ubiegłego roku, nigdy nie dochodziło do takiej sytuacji aby łańcuch spadał poza kasetę a teraz dzieje się to kilka razy na jazdę, nie regulowałem nic, bo tak jak wspomniałem do tej pory nigdy tego nie robiłem i nie miałem takich problemów, wcześniej używałem napędu XT, który mi się po prostu rozpadł (sprzęgło) ale nawet wtedy nie było takiej sytuacji aby to na zjeździe spadało.

Napisano

Może to też być wina zjedzonego kółeczka prowadzącego, rozważyłbym wymianę kółek w przerzutce. Nie wiem jakie masz to Deore, ale mi w 1x11 kółka pogarszały jakość pracy napędu co 10kkm. W 1x12 jeszcze nie wiem ile zjadę do pierwszej wymiany, ale po 5kkm nie czuję pogorszenia jakości pracy napędu.

Napisano
Godzinę temu, Xzc napisał:

nie regulowałem nic, bo tak jak wspomniałem do tej pory nigdy tego nie robiłem i nie miałem takich problemów,

A dlaczego od tego nie zaczniesz? Sprawdzić co najmniej wychylenie przerzutki do zewnątrz. Najłatwiej i najtaniej.

Napisano
Godzinę temu, cervandes napisał:

Może to też być wina zjedzonego kółeczka prowadzącego, rozważyłbym wymianę kółek w przerzutce. Nie wiem jakie masz to Deore, ale mi w 1x11 kółka pogarszały jakość pracy napędu co 10kkm. W 1x12 jeszcze nie wiem ile zjadę do pierwszej wymiany, ale po 5kkm nie czuję pogorszenia jakości pracy napędu.

Akurat kółeczka też mam wymienione na aluminowe z allugear i są jeszcze dosyć "świeże" więc raczej z tej strony wszystko jest ok.

A nie regulowałem przerzutki tylko z tego powodu, że nie miałem nawet świadomości, że to może być problem, bardzo mocno eksploatuje rower i on bardzo często ląduje na serwisie, więc sam przy nim nic nie robię, na ogół raz na miesiąc, dużo błota to szybko schodzą klocki, wiec przy okazji mam wszystko ustawiane. 

Pierwszy trop to było że napęd jest zużyty bo niewątpliwe tak jest, natomiast dlatego rozpocząłem ten temat aby dowiedzieć się jakie mogą być inne przyczyny tej sytuacji.

Oczywiście wraz z wymianą napędu dziś będzie to wszystko wyregulowane.