Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć, w jaki sposób poradziliście sobie z ustawieniem bloków w spd m520?

Naturalnie stopa układa mi się lekko na zewnątrz (piętami do środka), a przy dokręcaniu bloków te układają się prosto/prostopadle w butach, co wymusza u mnie ułożenie stopy w przeciwnym niż naturalnie kierunku, czyli do wewnątrz po wpięciu (pięta na zewnątrz), co dopiero na dłuższej trasie objawiło się dość mocnym bólem kolan (obciążenie nienaturalnie szło na zewnętrzną część kolan).

Z tego co udało mi się ustalić, bloki powinny być przykręcone pod kątem, co pozwoliłoby osiągnąć poprawne ustawienie stopy i uniknąć dyskomfortu, ale jakbym nie kombinował, bloki przy dokręcaniu schodzą się i ustawiają na prosto, nie mogę ich dokręcić by były ustawione pod kątem. Czy jest na to jakiś patent?

Bloki oryginalne dedykowane do m520, buty rockrider z deca.

Edytowane przez szapik
Napisano

1.Dobrze na początek ustawić sprężyny w samych pedałach na mniejsze naprężenie - blok będzie luźniejszy, stopa/but bardziej swobodna.

2.Są dostępne takie przyrządy/przymiary:
Przyrząd narzędzie przymiar do ustawiania Bloków butów Shimano SPD MTB
image.png.a02708b15d3661918db3c159c212fbe6.png

3.Blok powinno dać się obróci przy poluzowanych śrubach - obrót bloku w lewo lub prawo - nie tylko regulacja góra/dół.
image.png.8b2b4c5247064bee1ab07dde427e1b32.png

Cytat

Z tego co udało mi się ustalić, bloki powinny być przykręcone pod kątem, co pozwoliłoby osiągnąć poprawne ustawienie stopy i uniknąć dyskomfortu, ale jakbym nie kombinował, bloki przy dokręcaniu schodzą się i ustawiają na prosto, nie mogę ich dokręcić by były ustawione pod kątem. Czy jest na to jakiś patent?

Zwykle wystarczy przytrzymać ręką, możesz spróbować użyć np. szczypiec. :)

Sam blok zwykle od dołu ma "ząbki" by się zapierać od podeszwę:
image.png.f7527b6021d2adaf69570872e1d86fac.png

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Właśnie chodzi o to, że bazując na tym co znalazłem i własnej stopie, ten blok powinien być ustawiony pod lekkim kątem (oczywiście na grafice jest to przesadzone, ale chciałem tylko poglądowo pokazać o co mi chodzi)

Picsart_25-09-10_23-38-21-828.thumb.png.39265c3e06f25b5294acf4d5189cdf1d.png

Podczas gdy ten blok automatycznie nachodzi na prosto przy przykręcaniu i koniec końców ląduje na podeszwie tak jak przedstawionej przez Ciebie grafice (niezależnie od tego jak kombinuję przy dokręcaniu)

image.png.8b2b4c5247064bee1ab07dde427e1b32.png.ac42c5605b11a53a82584f0dbd5021a7.png

Mogę regulować blok prawo-lewo i góra-dół, ale nie mogę go obrócić w ramach własnej osi, tak by zakręcić go pod lekkim kątem.

A gdy blok mam na prosto, to po wpięciu piętę mam skierowaną na zewnątrz i stopę do wewnątrz, co powoduje napięcie na zewnętrznej części kolana i przenoszenie zbyt dużego obciążenia na nią.

Edytowane przez szapik
Napisano

Blok ma ząbki. Jak się go raz dowali śrubami, to wbijają się w buta i robią ślad. Potem jest problem bo przy ponownym dokręceniu ząbki spadają znów w stare ślady. Ustaw pod kątem i walnij młotkiem, żeby się wbiło inaczej, potem pomału dokręcaj. ewentualnie śrubokrętem zablokuj od 1 strony żeby się nie prostował. 

• +1 pomógł 1
Napisano

Pod kątem nie ustawi bo nie pozwoli na to blaszka wewnątrz buta do której się wkręca śruby, ona też by musiała się skręcić razem z blokiem a zazwyczaj jest kwadratowa i umożliwia przesuwanie tylko góra dół przynajmniej w butach shimano. Oczywiście blok nie powinien być przekręcony, nie jest to prawidłowe ustawienie. Jakieś minimalne skręcenie kilka stopni jest możliwe ale bez przesady.

Cytat

A gdy blok mam na prosto, to po wpięciu piętę mam skierowaną na zewnątrz i stopę do wewnątrz

but wpięty w pedały ma kilka stopni luzu na boki, aż nie chce mi się wierzyć że but jest krzywo chyba że to jakaś wadliwa sztuka i ma źle zrobione gniazdo w podeszwie. 

Według mnie to jeżdżąc na zwykłych pedałach źle ustawiałeś stopę i teraz masz taki wyrobiony nawyk że ciągnie Ci stopę do tej pozycji. 

Wepnij samego buta w pedał i zobacz jak on się ustawia bez stopy, zobacz jak pracuje na boki. 

• +1 pomógł 1
Napisano

SPD to jest patent nie dla ludzi z koślawymi nogami czy nawykami. To dopiero były akcje jak by blok można było dowolnie obracać. Trzeba by było doktorat robić z ustawień a tak po ptokach i zostają platfusy. Nie da się skręcić bloków pod sporym kątem bo blaszka z wypustkami gwintowymi niejako siedzi w szynie. Można zrobić drobną korektę milimetr/dwa w lewo/prawo i to wystarcza bo normalnie luz na boki ma gdzieś z 1 cm. Z taką korektą to już wyjdzie pod 2 cm i jak komuś nadal nie pasuje to trzeba zrezygnować.  

• +1 pomógł 1
Napisano

Czasami widuję takich rowerzystów pedałujących z maksymalnie wysuniętymi kolanami na zewnątrz jakby im jaja muszlami obrosły :)

Gdzieś ostatnio czytałem, że stawianie stóp na zewnątrz to wynik siedzącego trybu życia i że przez ciągłe siedzenie w pracy, w samochodzie, w domu na kanapie przed telewizorem nasze mięśnie (i ścięgna chyba też) nóg słabną i przez to zaczynamy stawiać stopy na zewnątrz. Oczywiście też są dysfunkcje stawu biodrowego czy inne takie ale te siedzenie to niby główna przyczyna. Powoduje to, że stawy skokowe i kolanowe niepoprawnie pracują i prowadzi to do bólów i kontuzji

• +1 pomógł 1