MajsterMikas Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu Cześć, przesiadam się z roweru crossowego z dosyć leciwym już napędem Deore 3x10. Wzrost 180, waga 70 kg. Szukam czegoś uniwersalnego do miasta i okazjonalne wyjazdy poza miasto (90% asfalt). Chciałbym rower ze świeżymi rozwiązaniami. Podobają mi się ze względu na swoją prostotę napędy z jednym blatem z przodu (w poprzednim rowerze praktycznie cały czas jeździłem na blacie 36t). Jeżdżę po bardzo płaskiej okolicy bez podjazdów. Chciałbym też hamulce hydrauliczne, jeśli amortyzator to powietrzny, a miłym dodatkiem będą sztywne osie. Jako taki ideał, wydaje mi się Polygon Heist X7, ale jest niedostępny od dłuższego czasu. Myślałem też nad MTB z założeniem węższych opon, tutaj jest wiele propozycji na bardzo rozsądnym osprzęcie (Radon 6, Romet Mustang M8, Explorer 540). Mają jednak korby 30-32t, a one wydają się bezsensu na asfalt. Trek DS2/DS3 gen 5 są często polecane, ale wydają się gorzej wyposażone w porównaniu do tego Polygona, a do tego mają nietypowe koła 27,5. Coś polecacie? Cytuj
cga Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu Jak myślisz o x7 to x5 z tego co piszą ma jednakową ramę tylko inny osprzęt. Ja teraz expl 520 i myślę io zmianie na x5 lub expl 540 (teraz w promo za 3k ale już wersja na cues, nie deore jak rok temu. Cytuj
StrayRider Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu Pytanie co chcesz zmienić w obecnym rowerze w porównaniu do poprzedniego. Czy to tylko napęd - koniecznie 1x? (miasto i poza miasto - nie wykluczałbym 2x) Inny typ roweru czy jak do tej pory, cross? Czy pozycja ma znaczenie? Czy może być bardziej "agresywna" czy preferowana "spokojna" geometria? (może kierownica typu baranek - w mieście na górnym chwycie, też można jeździć) Jaki typ jazdy, jakie średnie prędkości w mieście i poza miastem, czy dojazd z A do B, czy chęci poprawiania "czasu" przejazdu? Cytat przesiadam się z roweru crossowego z dosyć leciwym już napędem Deore 3x10 3x10 - to nie taki leciwy Co to za model? Cytuj
MajsterMikas Napisano 11 godzin temu Autor Napisano 11 godzin temu Cytat 3x10 - to nie taki leciwy Co to za model? To był Giant Roam 1 z 2017, którego już nie posiadam. Co do pozycji, to raczej bardziej spokojna. Myślałem oczywiście o gravelu z barankiem, ale przeważył aspekt, że więcej czasu spędzam w mieście i nie będzie on taki praktyczny w kilkukilometrowych dojazdach do pracy czy po przysłowiowe bułki do sklepu. Nie zależy mi na poprawianiu czasu, a na komfortowej i płynnej jeździe ze średnią 20kilka km/h. Napędu 2x też nie wykluczam, gdyby 1x nie udało się znaleźć. To po prostu fanaberia z mojej strony. Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 6 godzin temu Mod Team Napisano 6 godzin temu Sprawdź Polygon Path F4. Cytuj
RabbitHood Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Już któryś raz robisz smaka na tego polygona patrze a dostać je w Polsce to już łatwiej guza na głowę. Ale powiem - gdybym miał kupić croso-fitnesa to ciekawy wybór Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi