Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam borykam się z specyficznym problemem a mianowicie

dokręcanie zacisku koła(tak żeby nie było luzu) = strzelający dźwięk przy kręceniu korbą

Jeżeli zacisk(sztywna oś) jest niedokręcony po naciśnięciu na pedały lub w czasie samej jazdy korba nie strzela natomiast jeżeli go dokręcę tak żeby koło nie miału luzu to cały czas podczas jazdy słychać strzelanie. Wyczyściłem wszystkie miejsca styku między ramą, hakiem oraz zaciskiem lecz zbyt wiele to nie dało. Łożyska maszynowe koła dt piasta 3 zapadki. Nie odczuwam żeby coś było nie tak z piastą

Jakiś pomysł co może powodować taki efekt? łożyska? zajechany zacisk?

Napisano

Moim zdaniem eliminuj po kolei, ale nie po 10 rzeczy naraz bo się nie dowiesz co było przyczyną. Zacznij od taniej rzeczy: dokręć kasetę o ząbek czy dwa ciaśniej. Albo ją odkręć, posmaruj styk kasety z bębenkiem. No i ośka, endcapy w piaście. Zdejmij je, wyczyść i posmaruj endcapy nabijane na oś piasty od wewnątrz, posmaruj też sztywną ośkę i jej gwint. No i jeśli masz wymienne haki w ramie, gniazda na oś to to miejsce też obczaj, odkręć, wyszoruj, posmaruj i złóż.

W moim przypadku chyba z rok walczyłem z dt i trzaskami, okazało się ostatecznie, że to było w endcapach trzask - moje miały poza aluminiowym korpusem także na końcu takie stalowe pierścienie i to to połączenie trzeszczało. Wymoczyłem w benzynie, brunoxolu, skropiłem olejem i przestało.

Także... POWODZENIA!

• +1 pomógł 1