Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam problem z wydobywającymi się trzaskami podczas pedałowania z okolicy siodełka lub sztycy, mianowicie, pedałując najprawdopodobniej pracujące jarzemko wydaje z siebie straszne trzaski, rozkręcałem je, czyściłem ale poprawa jest tylko chwilowa, dodam, że sztyca była dosłownie w ubiegłym tygodniu cała przeserwisowana łącznie z wymienionymi ślizgami, wymieniłem również siodło i trzaski ustały ale tylko na 1 jazdę, jest jakiś efektywny sposób aby poradzić sobie z tym ? 

• Mod Team
Napisano

Jak sprawdzić czy to na pewno sztyca/siodełko:

chwilę jechać na stojanko jak ustanie to tak.

Niestety, ale jarzmo sztycy jest podatne na zabrudzenia, które mogą prowadzić do niepożądanych odgłosów. Pomaga jedynie rozebranie, wyczyszczenie, ponowne nasmarowanie i złożenie do kupy. Bebechy sztycy nie mają na to wpływu.

Napisano

Tak wiem, akurat miałem koło składane niedawno i myślałem, ze to szprychy ale oddałem je do ponownego naciągnięcia a trzaski pojawiają się nawet siedząc na siodełku i imitując ruch pedałowania, na stojąco jest cisza, problem w tym, że ja rozbierałem jarzmo czyściłem i od nowa jest to samo xD po prostu nie wiem w jaki sposób zabezpieczyć to jarzmo aby zapobiec czemuś takiemu, chyba nie powinno być to normalne, że trzeba je po każdej jeździe czyścić ?

Napisano (edytowane)

Może być tak, że średnica deklarowana i rzeczywista to dwie różne rzeczy, ale jeśli problem ustaje na jakiś czas po czyszczeniu jarzma, to pewnie jednak jarzmo jest źródłem hałasu. Pytanie czy po tym czyszczeniu nurzałeś się w błocku, czy nie? U mnie w sztycy BY jest zazwyczaj cicho, ale po jakichś kąpielach błotnych też czasem muszę zdjąć siodełko i dokładnie wyczyścić jarzmo...

Edytowane przez Maciorra
Napisano (edytowane)

Może źle się wyraziłem 🙂 - w sensie nieprecyzyjnego wykonania ramy i/lub sztycy. Wtedy potrzebna blacha z puszki lub coś podobnego.

Cytat

Może być tak, że średnica deklarowana i rzeczywista to dwie różne rzeczy, ale jeśli problem ustaje na jakiś czas po czyszczeniu jarzma, to pewnie jednak jarzmo jest źródłem hałasu.

@Maciorra, miałem kiedyś tak, że po nasmarowaniu 1-3 jazdy był spokój i później znowu. Podłożyłem kawałek jakiejś twardej folii i spokój jak makiem zasiał 🙂.

Edytowane przez chudzinki
  • +1 pomógł 1
  • Mod Team
Napisano

Nie tylko jarzmo może trzeszczeć. Również osadzenie sztycy w ramie, jak się syf dostanie. Trzeba sztycę wyjąć, wyczyścić,  i nasmarować. Nieraz z tym się borykałem.

• +1 pomógł 1