Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

napęd w moim Fuji Jari 2.3 2019 przedstawia się następująco:

Korba: Samox AF-37 44/28T 172,5mm
Kaseta: Shimano HG200, 12-36T
Suport: FSA sealed-BSA thread
Przednia przerzutka: Shimano Sora
Tylna przerzutka: Shimano Alivio
Klamkomanetki: Shimano Sora STI, 9-speed

I powoli się kończy - łańcuch coraz dłuższy, zęby coraz ostrzejsze. Teflon/tworzywo w przedniej przerzutce luźne. Zbliża się czas wymiany. Generalnie odpowiada mi ten napęd i kultura pracy. Kasetę zmieniłbym na CS-HG400 11-36T, czasem brakuje tego jednego zęba na zjazdach. Przerzutki kupię nowe. 

Problem mam z korbą: producent nie zaleca większejniż 44T, pytałem. Nie udało mi się znaleźć takiej: 44/28T w Europie. Zdaje się, że to dziwny standard. Wizualnie marzy mi się polerowana korba. Da się w ogóle taką kupić? Najlepiej nową...

Czy jesteście w stanie bez rozbierania określić jakie to mocowanie korby?

IMG_6790.JPG

IMG_6789.JPG

Napisano
Cytat

Problem mam z korbą: producent nie zaleca większejniż 44T, pytałem.

Po co pytać skoro masz ten rower w łapach i widzisz ile jest miejsca między blatem a tylnymi widełkami. Przerzutka i tak jest na obejmie więc to też nie problem

• +1 pomógł 1
Napisano

Mocowanie korby jest 'na kwadrat', co akurat nie jest super istotne bo jeśli ją wymieniasz to możesz też wymienić suport na np. Hollowtech'a Shimano (tak za 60zł) i rozszerzasz sobię w ten sposób wybór korb.

• +1 pomógł 1