Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam wszystkich, szukam roweru do jazdy po lesie i górkach, traski między 30 a 80km (mieszkam w Sudetach). Obecnie posiadam Cube Attention 2017, niestety po 7 latach zaczął się sypać napęd stąd poszukiwania nowego Link

Co mi się podoba w Cube - pozycja, jest super plecy nie bolą nie jestem też wyciągnięty na rowerze

Wzrost 192, waga 86kg

Co chciałbym w nowym:

- powietrzny amortyzator

- zbliżona pozycja

- napęd taki by jeszcze łatwiej zdobywało się ściany (obecnie 3x10, 40x30x22t oraz 11-36t)

- wiadomo żeby nie był gorszy od tego Cube

Na czym mi nie zależy:

- prędkości na asfalcie

- nie montuje żadnych bagażników, sakw itp

- downhillu też nie uprawiam

Podobają mi się (chociaż to sprawa kwestia poboczna) Orbea, Kona, Cube, Canyon

Zrobiłem szybkie rozeznanie i wydaje mi się że pod względem napędu w góry najlepszy będzie:

Radon Jealous AL 8.0 Link

Myślałem też o Orbea Alma h10 Link

Kellys Gate 70 Link

Albo budżetowo Ghost Nirvana Link

Czy jesteście w stanie mi doradzić co będzie najlepsze lub podać jakieś inne modele do rozważenia? A może któryś z powyższych ale seria niżej będzie wystarczająca? Pozdrawiam

Edytowane przez Nurbon
Napisano (edytowane)

Rozumiem, że masz rozmiar 23 cale, czyli pozioma 620 mm?

Zarówno Radon jak i Kellys przy tym samym wymiarze będą miały bardziej agresywną pozycję. Ale to nic sportowego, normalna ówczesna geometria.

Radon i Kellys to bardzo dobre propozycje - co wybierzesz to osprzętowo powinieneś być zadowolony. Orbea to już 1-2 klasy w dół.

Edytowane przez chudzinki
  • +1 pomógł 1
Napisano

Mam podobne parametry tj. 194cm i 87kg. Osobiście szukałem ramy o TT minimum 650mm i tutaj się zdecydowanie różnimy ;).

Osobiście przez długi czas jeżdżąc po górach używałem napędu z kasetą 12-36T oraz korba 36/22, więc rozumiem Ciebie doskonale. Jeżeli rower będzie miał zębatkę w korbie 30T traktuj to jak dodatkowy atut.

Osobiście zwróciłbym uwagę na Polygon RWR Xtrada 8 
Rower górski Polygon x RWR Xtrada 8 - Sprint-Rowery.pl

Tutaj masz geometrię do wglądu 
XTRADA 7 | Polygon Bikes

Przy obecnie progresywnych ramach, nie liczyłbym na to iż uzyskasz TT na poziomie 620mm. W mojej Meridzie Big Nine TR Limited parametr ten wynosi 681 mm, mostek 70mm z kierownicą 760mm.

Dla mnie największą wadą Polygona są opony 2,25" - zdecydowanie oczekiwałbym 2,4", nie wiem niestety jak z miejscem w ramie.

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)
4 godziny temu, chudzinki napisał:

Rozumiem, że masz rozmiar 23 cale, czyli pozioma 620 mm?

Zarówno Radon jak i Kellys przy tym samym wymiarze będą miały bardziej agresywną pozycję. Ale to nic sportowego, normalna ówczesna geometria.

Radon i Kellys to bardzo dobre propozycje - co wybierzesz to osprzętowo powinieneś być zadowolony. Orbea to już 1-2 klasy w dół.

Tak mam 23 cale i ten rower jest przeogromny, nastepny będzie zdecydowanie 21. Ostatnio przejechałem się na kumpla Canyonie jakimś kilkuletnim i nawet na nim mi się spoko jechało mimo że to była Lka

A jak z tym Ghostem, dużo gorszy? Myślałem też nad Mustangiem M8 w tej cenie, obstawiam że oba są słabsze od poprzednich podanych. I co do Kony myślałem nad Kahuną Klik  lub Honzo Klik

Co do Polygona, nie znałem tej marki ale ciekawy :) I co do pozycji masz rację, wszystkie rowery z tego co widzę są teraz bardziej agresywne co nie jest mi na rękę. Największy problem jest taki że tych rowerów nie ma jak przymierzyć stacjonarnie

Edytowane przez Nurbon
Napisano

@afly, nie chce mi się wierzyć, że ten Ghost jest taki ciężki, ale ... Poza tym fajny rower w tych pieniądzach. Rozmiarówka bardzo wielka. Pytanie czy amortyzator powietrzny?

@Nurbon, Kahuna bardzo cieniutko. Honzo - przekierowuje do amortyzatora.

• +1 pomógł 1
Napisano

Rzeczywiście niezły kloc ten ghost, nie miałem pojęcia że rower może tyle ważyć 

Jeszcze jest Cannondale Klik chyba że już podaję rowery takie same to dajcie znać :) będzie trzeba wybrać z tych droższych:) :) szkoda że ta Orbea nie przejdzie, wrzuciłem H10 ale są też inne modele 

Co do Kony to taka Link

Napisano (edytowane)

Honzo - na pewno ciężki (bo na stronie producenta jest napisane), ale z dropperem, średni amortyzator, dość nietypowa rozmiarówka wg mnie, ale chyba najbardziej wyprostowana pozycja.

Can - kiepski amortyzator, suport chyba na kwadrat (?), ale za tą cenę to chyba dobra oferta. Pozycja jak typowe XC.

Obstawiam, że tamten Ghost będzie ważył w granicach 14,5 kg.

Edytowane przez chudzinki
  • +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Klasycznie, Merida Big Nine 500 Lite ;) Ale Kellys Gate 70 jeśli będzie w podobnej cenie, ma lepszy osprzęt, będzie równie dobry. W podanym linku ten rower nie jest dostępny. cena bazowa 6999 z kosmosu.

Edytowane przez michalr75
  • +1 pomógł 1
Napisano
W dniu 1.07.2025 o 17:14, Nurbon napisał:

I co do pozycji masz rację, wszystkie rowery z tego co widzę są teraz bardziej agresywne co nie jest mi na rękę. Największy problem jest taki że tych rowerów nie ma jak przymierzyć stacjonarnie

Jak chcesz wygodnie, to mogę powiedzieć że Merida 500 Lite w fabrycznych ustawieniach jest bardzo wygodna, mimo że to rower XC. Ja swoją trochę uagresywniłem, ale wciąż jest wygoda jazdy. Wygodniejsze od rowerów XC są rowery typu Trail, albo np. all mountain. Orbea Onna jest np. komfortowa, ale tam niestety dali stare technologie, jak np. brak sztywnych osi. Nie wiem czemu wyleciała Orbea Alma, to co prawda XC, ale bardzo fajny rower, no może z wyjątkiem osprzętu SRAMa. Jakby się trafiła wersja nawet z Deore 5xxx to bym rozważał.

• +1 pomógł 1
Napisano

Ok dziękuję za odpowiedzi. Może sobie podsumuje te rowerki, ich dostępność i ceny. Jeśli ktoś ma jakieś rady co z tego wybrać lub gdzieś się mylę / jeszcze inne propozycje to proszę pisać :)

Radon Jealous AL 8.0 jest dostępny w cenie 960€ z dostawą co daje nam 4100zł. Rower dla mnie kompletny, naczytałem się tylko o tym pressficie.  Często w promo za 880€ z dostawą

Kellys gate 70 - tego to bym wziął odrazu ale w ostatniej cenie 4300zł niedostępny, teraz za 5200zł dla mnie nie do przyjęcia 

Orbea Alma h10 - jest xl polski sklep za 4700zł

Ghost Nirvana dla mnie rewelacyjny stosunek tego co oferuje za 3000zł ale nie wiem czy to jest krok do przodu względem Cube

Polygon xtrada 8 - brak rozmiaru, tylko M, 4500zł

Cannondale trail sl3 - 720€ też brak rozmiaru, tylko s/m

Kona Kahuna - tego będę miał okazję sprawdzić, znajomy zamówił sobie. Może beż rewelacji ale mi się spodoba? Znalazłem za 3000zł, zobaczymy co i jak

I ostatnio polecane Meridy - big nine 500 lite 4500zł kurcze też mi się podoba, szczególnie masa i napęd.  Dodatkowo jest Merida Big Nine 600 za 940€ która też by pasowała Klik

Wybór ciężki. Człowiek ma chyba za dobry rower obecnie :) dlatego postaram się do września jeszcze na nim pojeździć. Jeśli w międzyczasie cena któregoś z tych będzie obniżona lub pojawi się rozmiar to będę brał 

Jak coś się pojawi innego to tu jeszcze wrzucę lub sami możecie proponować :)

Napisano

Jak Ci stary rower pasuje i jedyne co masz do zrobienia to napęd, to nie bardzo widzę sensu kupna nowego. Z drugiej strony Radon czy Merida powinny być wyraźne lżejsze od Twojego Cube. Nowsze rowery będą też stabilniejsze na zjazdach jeśli na tym Ci zależy.

Press fitem się nie przejmuj, jeśli rower jest dobrze wykonany, nie ma z nimi problemów. Ja mam pressfita w starym Treku i nowszym Giancie i jest totalnie bezobsługowy.

Napisano

Moja Merida ma najechane 15k i suport był wymieniony ze względu na wymianę napędu (wrzucałem tam napęd z mojego starego roweru, a tamten dałem synowi), inaczej nie byłoby potrzeby wymieniać. Taki demon ten pressfit ;)

Napisano

Ok to nie patrze już na pressfit. Co di mojego roweru tak jest spoko ale od początku roku inwestuje w napęd i coś jest nie tak, był już w serwisie i nadal nie działa. Będę go musiał zrobić bo go tak nie sprzedam i przez to już jestem zniechęcony, czas coś nowszego kupić stąd te poszukiwania. A jak widać ciężko - bo rower prawie kompletny mam, tylko tym amortyzatorem odstaje