Marciol Napisano Niedziela o 08:11 Napisano Niedziela o 08:11 Cześć Cube Attention 2021r Shimano Deore RD-M4120-SGS, 2x10 11-42T Od niedawna jestem posiadaczem swojego "nowego" roweru, nabyłem go jako używany opisany jako "mało używany" tak że zakładam że prawie nówka, aczkolwiek jak było naprawdę wie tylko sprzedający Zaznaczę na początku że jeżdżę jako laik tak że w temacie mechaniki jestem noga. Proszę o wyrozumiałość Mam 2 tematy do omówienia, do rzeczy... 1) Mam wrażenie że rolki prowadzące tylnej przerzutki chodzą za głośno, w szczególności jest to słyszalne na najlżejszym możliwym przełożeniu (największej zębatki z tyłu oraz mniejszym blacie z przodu) gdy wózek jest w miarę wyciągnięty, wg mnie tłuczą się strasznie , tzn może to tak ma działać a jako że ja jeździłem przez ostatnie około 20lat na rowerze w podobnym wieku to może teraz napędy działają inaczej, jeżeli tak jest wyprowadźcie mnie z błędu ,ale w poprzednim rowerze było znacznie ciszej, dla ścisłościo Kross Hexagon V4 z okolicy 2006r Pytanie.. czy to normalne że chodzą one głośniej niż w dużo starszym rowerze? Jeżeli normalne/nie normalne to... Na jakie "lepsze" rolki zmienić, wymienić inne niż ori aby było ciszej 2) Ostatnio jadąc na najwyższym możliwym przełożeniu tj.najmniejsza zębatka z tyłu oraz większy blat z przodu, wykonując "zryw" tzn 4,5 szybkich obrotów korbą i momentalne zatrzymanie korby tzw luz, w momencie zatrzymania korby łańcuch na sekundke tak jak by zwinął się w kierunku korby i momentalnie wrócił do normalnej pozycji. Wyglądało to tak jak by bębenek zrobił jeszcze kilka centymetrów obrotu zamiast zatrzymać się równocześnie z korbą, i tu też pytanie.. czy to kwalifikuje go do wymiany, czy może jakaś konserwacja wystarczy? Cytuj
Dokumosa Napisano Niedziela o 11:34 Napisano Niedziela o 11:34 Do sprawdzenia: długość łańcucha poprawność jego przewleczenia przez kółka przerzutki (ma nie dotykać do blasznego wypustu pomiędzy kółkami) czy górne kółko jest równoległe do blatów przerzutki na koniec bębenek Cytuj
zekker Napisano Niedziela o 18:02 Napisano Niedziela o 18:02 Ja bym jeszcze sprawdził czy przypadkiem kółeczko przerzutki nie haczy o kasetę. Cytuj
KSikorski Napisano Poniedziałek o 08:59 Napisano Poniedziałek o 08:59 W dniu 15.06.2025 o 10:11, Marciol napisał: 2) Ostatnio jadąc na najwyższym możliwym przełożeniu tj.najmniejsza zębatka z tyłu oraz większy blat z przodu, wykonując "zryw" tzn 4,5 szybkich obrotów korbą i momentalne zatrzymanie korby tzw luz, w momencie zatrzymania korby łańcuch na sekundke tak jak by zwinął się w kierunku korby i momentalnie wrócił do normalnej pozycji. Wyglądało to tak jak by bębenek zrobił jeszcze kilka centymetrów obrotu zamiast zatrzymać się równocześnie z korbą, i tu też pytanie.. czy to kwalifikuje go do wymiany, czy może jakaś konserwacja wystarczy? To zagadnienie reguluje się sprzęgłem przerzutki. Cytuj
Marciol Napisano Poniedziałek o 18:20 Autor Napisano Poniedziałek o 18:20 (edytowane) W dniu 15.06.2025 o 13:34, Dokumosa napisał: Do sprawdzenia: długość łańcucha poprawność jego przewleczenia przez kółka przerzutki (ma nie dotykać do blasznego wypustu pomiędzy kółkami) czy górne kółko jest równoległe do blatów przerzutki na koniec bębenek Masz na mysli ten maly metalowy prostokąt? Jest blisko ale go nie dotyka, górne kółko jest raczej równolegle do blatów Co do długości łańcucha nie mam pojecia gdyż ustawiłem najwiekszy blat z przodu i najwiekszy z tylu czyli maks przekos i wyglada to tak: https://imgur.com/a/GVTof5l https://streamable.com/pxncy9 Więc sam nie wiem czy jest dobrze, może wspomożesz wiedzą, jeżeli chodzi o strikte zużycie łańcucha to sprawdzałem przymiarem, jest ok W dniu 15.06.2025 o 20:02, zekker napisał: Ja bym jeszcze sprawdził czy przypadkiem kółeczko przerzutki nie haczy o kasetę. Nie, nie haczy @KSikorski Ten napęd nie ma sprzęgła Edytowane Poniedziałek o 18:22 przez Marciol Cytuj
zekker Napisano Poniedziałek o 18:46 Napisano Poniedziałek o 18:46 Na moje to przerzutka krzyczy z bólu przy takim rozciągnięciu. Do kompletu przydałoby się jeszcze zobaczyć kombinację mała - mała, żeby wykluczyć lub potwierdzić zbyt krótki łańcuch. Cytuj
KSikorski Napisano Poniedziałek o 18:54 Napisano Poniedziałek o 18:54 33 minuty temu, Marciol napisał: Sikorski Ten napęd nie ma sprzęgła Więc wiele się nie zrobi z bezwładnością tej kasety. To najtańsza wersja deorki i siłą rzeczy gdzieś ta taniość musi wyjść. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi