Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam pytanie odnośnie ramy owego roweru to Kona Process 153 na kolach 29 z r. 2023. 

Mam 186cm wzrostu i według tabelki łapie się na rozmiar XL, ale zastanawia mnie czy nie będzie to za duży rozmiar...

I co do ramy czy pozycja na niej będzie bardziej wyprostowana może ktoś sie wypowiedzieć na ten temat 😀 Chciałbym rower z full amortyzacja na jakieś dłuższe trasy mieszane las, szuter, asfalt i bardziej płaskie tereny.

Wrzucam poniżej zdjęcia.

Screenshot_20250612_202833_Allegro.jpg

Screenshot_20250613_013716_Allegro.jpg

Screenshot_20250613_013708_Allegro.jpg

Napisano

Ten rower ma kąt głowki poniżej 65 stopni, bazę kół 1284mm i nie pamiętam ile skoku, ale sporo. To nie jest rower na "dłuższe trasy mieszane las, szuter, asfalt i bardziej płaskie tereny." Na tego typu trasach ten rower będzie zamulaczem, za to świetnie sobie poradzi w poważnych górach.

• +1 pomógł 2
Napisano

Ja się nie znam na tym segmencie więc nie polecę Ci nic mądrego. Do takiego użytku mam gravela:)

Większość współczesnych fulli nie pozwala na montowanie większej zębatki z przodu (zazwyczaj jest tam jakieś 30-32z) a to może sprawić, że będziesz: a) mielił okrutnie pedałami jeżdżąc po płaskich trasach, b) wymieniał masowo najmniejsze zębatki w kasecie, bo głównie na nich będziesz jeździł.

Napisano

Na szutrach i asfaltach najlepiej sprawdzi się fitness - lekki i z niskimi oporami toczenia, a przy tym banalny w serwisie. 

Jeśli chodzi o fulle, to w Twoim wypadku najlepiej sprawdziłby się sprzęt w rodzaju Gianta Trance's lub Ibisa Ripley's AF. Niestety, za 7000 zł raczej nie dostaniesz niczego lepszego niż ta Kona.

Napisano

Są rowery specjalnie stworzone na szuter i asfalt ;) nazywają się gravel :P
jak nie chcesz baranka to każdy fitness albo choćby dobry lekki cross poradzi sobie lepiej z tymi zadaniami od takiego fulla.

Napisano

Nie potrzebuje do szybkiej jazdy, lecz do normalnego jeżdżenia rekreacyjnego po lesie i trochę asfaltu. Więcej leśnych ścieżek.

Wiem że potrzebuję komfortu dlatego szukam jakiegoś fulla. Mam już crossa na przednim amortyzatorze i to nie jest to szukam wygody 😆

A może ktoś przedstawić mniej więcej jaką będę miał pozycje na tej Konie czy to będzie bardzo leżącą?

A jeżeli tak to co innego wybrać? 

Napisano
7 godzin temu, chudzinki napisał:

Ta rozmiarówka to chyba przesunięta jest. Wg mnie L jak już.

Yhm, czyli nie ryzykować i nie brać rozmiaru XL, otóż taki tylko został...