dragonek Napisano Czwartek o 06:22 Napisano Czwartek o 06:22 Dzień dobry, mam problem z regulacją przerzutki microshift 1x7 w rowerku dziecięcym woom 4. Przerzutki chodzą ok, ale na 1 biegu, jak dziecko zaczyna obracać pedałami do tyłu - spada łańcuch. Próbowałem to wyregulować na czuja - metodą prób i błędów, napięciem linki przy przerzutce tak jak pokazane w tym filmiku https://youtu.be/Yg1CVuV03lQ (co prawda to kubikes a nie woom, ale podejrzewam, ze osprzęt ten sam albo podobny), ale problem cały czas występuje. Czy to że spada, to znaczy, że łańcuch jest za luźno i powinien go mocniej napiąć? Dokręcenie powoduje rozumiem poluzowanie linki jak na filmiku niżej, a odkręcenie mocniejsze napięcie? A może napięcie linki, nie ma nic do tego o trzeba pobawić się regulacją śrubami H i L na przerzutce? Chodzi o zrównanie kółka kopiującego z największą zębatką poprzez regulację śrubą L. Będę wdzięczny za wszelkie komentarze mogące mnie nakierować na rozwiązanie problemu. Nie chciałbym rozregulować kompletnie przerzutek. Cytuj
zekker Napisano Czwartek o 07:03 Napisano Czwartek o 07:03 Ale spada z korby czy z kasety/wolnobiegu? Jeżeli z tyłu to na inny bieg czy poza zębatki w szprychy/ramę? Tak czy inaczej nie jest to problem przerzutki i jej regulacja raczej niczego nie zmieni. Po prostu kręcąc do tyłu nie bierze udziału w naprowadzaniu łańcucha na zębatki. Tutaj liczy się kąt wejścia łańcucha na zęby, profil tych zębów, profil łańcucha. Napięcie łańcucha pewnie ma wpływ, musiałby się wypowiedzieć ktoś bardziej doświadczony, ale jeżeli nie widać, że jest luźny, to raczej będzie ok. Można spróbować przetestować, chwytasz wózek i próbujesz go docisnąć w stronę przerzutki mocniej napinając łańcuch. Odginając w stronę korby poluzujesz. To jest nowy rower, używany, coś ostatnio wymieniałeś? Cytuj
KSikorski Napisano Czwartek o 07:23 Napisano Czwartek o 07:23 Spadanie łańcucha na dużym przekosie i kręceniu do tyłu jest normalnym zjawiskiem. Taka cecha napędów z 1 tarczą z przodu. Nasilenie zjawiska lub jego brak zależy od linii łańcucha na korbie i wielkości jej tarczy, długości tylnego trójkąta ramy i wielkości kasety. 1 Cytuj
Garlock Napisano Czwartek o 08:14 Napisano Czwartek o 08:14 Potwierdzam opinię @KSikorski. W bardzo krótkich roweruch dziecięcych przy kręceniu do tyłu spadanie łańcucha jest częste. Można to trochę ograniczyć zmniejszając przekos np. przez założenie 5 biegowego wolnobiegu, ale nie ma gwarancji że to całkowicie wyeliminuje problem. Skutecznym rozwiązaniem jest założenie prowadnicy łańcucha (przetestowane) Łańcuch przestał spadać, chociaż ustrojstwo terkocze w czasie jazdy. Cytuj
dragonek Napisano Czwartek o 09:44 Autor Napisano Czwartek o 09:44 Dziękuje za wszystkie odpowiedzi! Dobrze, że się nie wziąłem za jakieś większe regulacje bo bym więcej szkody zrobił niż pożytku. Łańcuch spada z przodu, z korby. Rower kupiony jako nowy, ma pół roku, ale wcześniej tego problemu nie zauważyłem, choć pewnie dlatego, że mniej był używany niż teraz. Dziecko jeżdżąc lubi czasami kręcić do tyłu a ciężko jest przekonać by tego nie robiło Założę więc prowadnicę łańcucha, dziękuje! Cytuj
pytkum Napisano Czwartek o 10:22 Napisano Czwartek o 10:22 Wg. mnie jest to wina krzywego haka przerzutki. Nie było w ostatnim czasie nawet małej gleby/upadku roweru na prawą stronę? Cytuj
dragonek Napisano Czwartek o 12:05 Autor Napisano Czwartek o 12:05 Było, na pewno rower upadł co najmniej kilka razy na prawą stronę. Cytuj
pytkum Napisano Czwartek o 12:11 Napisano Czwartek o 12:11 (edytowane) Niestety woomy mają plastelinowe haki, na szczęście są tanie zamienniki https://allegro.pl/oferta/hak-przerzutki-kross-dp3-dp-3-dp-3-vento-i-inne-7910982123 Edytowane Czwartek o 12:12 przez pytkum Cytuj
zekker Napisano Piątek o 06:46 Napisano Piątek o 06:46 20 godzin temu, dragonek napisał: Łańcuch spada z przodu, z korby. To warto jeszcze sprawdzić czy zębatka jest równa, czy może faluje, bo jest skrzywiona lub krzywo osadzona korba na suporcie. Cytuj
dragonek Napisano wczoraj o 05:49 Autor Napisano wczoraj o 05:49 Dziękuje za pomoc. Popatrzyłem na rower i wydaje mi się, że hak nie jest skrzywiony, zębatka z przodu też nie jest raczej skrzywiona. Pozostaje mi albo oddanie do serwisu aby popatrzy na to profesjonalista albo zamontowanie prowadnicy łańcucha. Cytuj
uzurpator Napisano wczoraj o 08:03 Napisano wczoraj o 08:03 (edytowane) W dniu 12.06.2025 o 08:22, dragonek napisał: jak dziecko zaczyna obracać pedałami do tyłu - spada łańcuch. Pierwszy bieg to który? Tak czy inaczej - to normalne. Rower ma krótki ogon, łańcuch idzie pod sporym kątem i podczas cofania korb wspina się "do tyłu" po ułatwiaczach zmiany biegu. Ten efekt występuje, z różnym nasileniem, we wszystkich rowerach. EDIT: Doczytałem, że spada z korby - co też się pokrywa z tym co wyżej, ale objaw inny. Można założyć prowadnicę jak sugeruje @Garlock lub kupić dziecięce korby z zebatką N/W z aliexpress. Edytowane wczoraj o 08:08 przez uzurpator Cytuj
zekker Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu Według strony Woom-a to korby są N/W. Jedyne kombinacje oprócz prowadnicy, to zmiana długości suportu, żeby wycelować w środek kasety, ewentualnie bliżej skraju gdzie spada. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi