Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Poza RS i Foxem też jest świat - Auron (jeździłem długo na Duroluksie z PCS RC2 i uważam, że to bardzo dobry tłumik), Manitou Mattoc, Formula Selva - wszystkie mają bardzo dobre opinie. Przy dostępności części serwisowych w PL i niemieckich sklepach nie bałbym się innych marek niż duopoliści:)

Napisano

Mam mattoca pro i szczerze - w stosunku do foxa z gripem czy pike'a rc2 to jest to bieda z nędzą. Miałen też duroluxa r2c2 - pracował ok przez pierwszy tydzień po serwisie, potem trzeba było znowu robić czyszczenie i smarowanie. Wolę nawet coś zupełnie taniego jak revel czy yari do których można nie zaglądać latami.

Napisano
54 minuty temu, Dokumosa napisał:

Mam mattoca pro i szczerze - w stosunku do foxa z gripem czy pike'a rc2 to jest to bieda z nędzą. Miałen też duroluxa r2c2 - pracował ok przez pierwszy tydzień po serwisie, potem trzeba było znowu robić czyszczenie i smarowanie.

Tłumik Mattoca pro wg mnie wciąga nosem Chargera 3 z Lyrika Ultimate, PCS RC2 z Duroluxa też lepszy od Chargera. Piszę o Mattocu 2, na ostatniej wersji jeszcze nie jeździłem, ale to się zaraz zmieni.

Serwis Suntourów bez smarowania olejowego trzeba robić dużo częściej, pełna zgoda. U mnie to było tak po 40h pracy. Od tego roku wyższe modele SR mają już dolne golenie zalane olejem, więc pewnie do interwałów serwisowych będzie można podejść tak jak w RS...

Co do Formuli  w Polsce jest przedstawiciel, a serwis wygląda na prosty - mają wideo na swoim kanale na YT. Poważnie rozważałem ten widelec, ale wygrał sentyment do Manitou...

Napisano (edytowane)

No ja mam mattoc pro z 2023 (srebrna korona) i w stosunku do pike'a RC2 z chargerem 2.1 (którego też mam) oraz 3.1 (na którym trochę jeżdżę) oraz Foxa 36 perf z Grip2 (którego miałem) to mnie on nie przekonuje w żaden sposób. Poza tym nie lubię udziwnień.

@emski przeszło 2/3 taniej są performance, tyle że tam skok od 140mm.

Edytowane przez Dokumosa
Napisano

ehhh, trochę obawiam się zmiany +20mm skoku, żeby się geo nie rozjechało, kierę już zmieniłem - wznios +25mm ...

Napisano (edytowane)
6 godzin temu, Galvatron napisał:

Aktualny 36 nie występuje w wersji krótszej niż 150 mm....

Tia , jasne ... 

Jak Fox ma kity 820-02-574-KIT i 820-02-575-KIT to gdzieś je musi używać . To 130 i 140 mm. I żeby było śmieszniej te same kity pasują do 36 z tłumikiem grip x i grip x2 , czyli roczniki 2021-2025.

I nawet można je kupić :)https://www.bike24.pl/produkty/464258

Edytowane przez marcin_ostrów
Napisano

Sytuacja jest trochę gorsza: HSC w tym widelcu polega na dużym porcie zamykanym fikuśnym stożkiem naciętym w piramidkę.

Cytat

The HSC circuit uses an adjustable orifice—the size of the orifice directly affects how much oil can get through at a given pressure. When it's in the Open position, oil flows freely through the HSC port and into the LSC circuit. When the HSC is Closed, the space for the oil to flow is drastically cut down, creating more damping.

Nie ma w tym miejscu żadnego obejścia, więc tworzy się dosłownie i w przenośni wąskie gardło  - im bardziej zamknięte HSC tym bardziej widelec się dławi przy mocnych strzałach - dławi nie tłumi i to czuć w postaci walenia po rękach.

W v3.1 ten aspekt chyba jeszcze pogorszyli, ale to piszę "na sucho".

Druga rzecz to shimstack z fabrycznym niezmiennym preloadem który dość mocno ogranicza przepływ oleju w v3. W v3.1 to akurat poprawili zmieniając piston i chyba shimstack (ale to też "na sucho", nie miałem, nie jeździłem)

HSC jest dławikiem i tego nie zmienią bez przerobienia całego tłumika. Na pewno Charger 4 będzie wielkim sukcesem już w 2027:P

Literatura do poczytania:

https://www.sram.com/en/rockshox/rockshox-technology/charger-3

https://www.sram.com/en/rockshox/learn/fork-deep-dives/charger-3