chopmaz Napisano 16 Maja Napisano 16 Maja (edytowane) Panowie nie wiem jak sobie poradzić z luzami na sterach. Wideł sztywny, rama karbonowa. Robię wszystko jak należy, skręcam kapsel, luzu brak...po dokręceniu mostka znowu luzy. Jaka może być przyczyna? Rura sterowa za długa? edit, rura wydaje się odpowiedniej długości, był luz do kapsla Edytowane 16 Maja przez chopmaz Cytuj
Thomass13 Napisano 16 Maja Napisano 16 Maja A masz poprawnie wszystko załozone jak chodzi o łozyska ? Cytuj
chopmaz Napisano 16 Maja Autor Napisano 16 Maja @KNKS wygląda na karbon @Thomass13 miałem wymienianą ramę i składał to mechanik z Motor Land, więc raczej powinno byc wszystko ok Cytuj
Thomass13 Napisano 16 Maja Napisano 16 Maja Powinno a nie jest, czyli jak składał to cos jednak skopane zostało. Pasuje to rozebrać i sprawdzić taka jazda może sie zle skończyć. 1 Cytuj
Turysta05 Napisano 17 Maja Napisano 17 Maja To znowu się powtarza: 8 godzin temu, chopmaz napisał: ...miałem wymienianą ramę i składał to mechanik z Motor Land, więc raczej powinno byc wszystko ok Zadziwiające zaufanie do tych serwisantów i trudna do zrozumienia pobłażliwość dla ich błędów!!! @chopmaz pierwsze kroki powinieneś skierować na reklamację tej usługi! Kolejny raz prośba na Forum, aby koledzy w sposób zdalny, bez dostępu do roweru zdiagnozowali problem, a "mechanior" który tam grzebał, to ok.🥴 Ja miałem takie luzy w górnym łożysku, żadne skręcanie nie pomoże, a można zniszczyć łożyska! Przyczyną był źle dobrany/zmontowany pierścień kasujący luz pomiędzy rurą sterową (fi 28,6) a bieżnią łożyska kulkowego. 1 Cytuj
KNKS Napisano 17 Maja Napisano 17 Maja (edytowane) 8 godzin temu, chopmaz napisał: @KNKS wygląda na karbon Wobec tego sprawdź czy nie jest pęknięta. Objawy na to wskazują. Oczywiście jeśli wykluczymy błędy przy montażu, bądź źle dobrane komponenty. Edytowane 17 Maja przez KNKS 1 Cytuj
Chociemir Napisano 17 Maja Napisano 17 Maja (edytowane) 13 godzin temu, chopmaz napisał: edit, rura wydaje się odpowiedniej długości, był luz do kapsla "Wydaje się" czy jna pewno jest odpowiednia przestrzeń? Zamontuj dodatkową podkładkę nad mostkiem i wtedy skręć całość. Jeśli nadal będzie powstawał luz to znaczy, że przyczyna jest inna niż brak odpowiedniego dystansu między ekspanderem a kapslem. Edytowane 17 Maja przez Chociemir Cytuj
chopmaz Napisano 17 Maja Autor Napisano 17 Maja @Turysta05 Nie miałem wcześniej problemów z tymi mechanikami, wszystko chodziło jak należy. Zmierzyłem i jest 28,6. @KNKS Nie widziałem pęknięcia @Chociemir Było ok 3mm luzu W każdym razie oddałem rower do znajomego mechanika, ogarnięty facet, zobaczymy co powie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi