Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Panowie nie wiem jak sobie poradzić z luzami na sterach. Wideł sztywny, rama karbonowa.

Robię wszystko jak należy, skręcam kapsel, luzu brak...po dokręceniu mostka znowu luzy. Jaka może być przyczyna? Rura sterowa za długa?

edit, rura wydaje się odpowiedniej długości, był luz do kapsla

Edytowane przez chopmaz
Napisano

To znowu się powtarza:

8 godzin temu, chopmaz napisał:

...miałem wymienianą ramę i składał to mechanik z Motor Land, więc raczej powinno byc wszystko ok

Zadziwiające zaufanie do tych serwisantów i trudna do zrozumienia pobłażliwość dla ich błędów!!!  @chopmaz pierwsze kroki powinieneś skierować na reklamację tej usługi!

Kolejny raz prośba na Forum, aby koledzy w sposób zdalny, bez dostępu do roweru zdiagnozowali problem, a "mechanior" który tam grzebał, to ok.🥴

Ja miałem takie luzy w górnym łożysku, żadne skręcanie nie pomoże, a można zniszczyć łożyska!  Przyczyną był źle dobrany/zmontowany pierścień kasujący luz pomiędzy rurą sterową (fi 28,6) a bieżnią łożyska kulkowego. 

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)
8 godzin temu, chopmaz napisał:

@KNKS
wygląda na karbon

Wobec tego sprawdź czy nie jest pęknięta. Objawy na to wskazują.

Oczywiście jeśli wykluczymy błędy przy montażu, bądź źle dobrane komponenty.

Edytowane przez KNKS
  • +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)
13 godzin temu, chopmaz napisał:

edit, rura wydaje się odpowiedniej długości, był luz do kapsla

"Wydaje się" czy jna pewno jest  odpowiednia przestrzeń? Zamontuj dodatkową podkładkę nad mostkiem i wtedy skręć całość. Jeśli nadal będzie powstawał luz to znaczy, że przyczyna jest inna niż brak odpowiedniego dystansu między ekspanderem a kapslem.

Edytowane przez Chociemir
Napisano

@Turysta05

Nie miałem wcześniej problemów z tymi mechanikami, wszystko chodziło jak należy. 

Zmierzyłem i jest 28,6. 

@KNKS

Nie widziałem pęknięcia 

@Chociemir

Było ok 3mm luzu

W każdym razie oddałem rower do znajomego mechanika, ogarnięty facet, zobaczymy co powie.