Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,
szukam roweru do spokojnych przejażdżek wokół wrocławia, głównie asfalt, miasto, szutry i dobrej jakości ścieżki w lasach. Do tej pory dawałem radę na fitnessie, więc i na gravelu z szeroką oponą powinno być ok. Który z tych 4 wydaje się najbardziej opłacalny. Stosunek reach do stack wydaje się pokazywać, że rower ma komfortową geometrię do dłuższych spokojnych przejażdżek.
Interesuje mnie rozmiar xl ze względu na wzrost 193 i mały przekrok 88.
Czy warto dopłacić do droższych 3 względem tego najtańszego? 
Czy 40mm maksymalna szerokość opony nie jest za mała, planuje jeździć wolno, z niskim ciśnieniem w oponie. 
Czy te superiory w ogóle są warte swojej ceny?

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-superior-xr-6-4-gr-pd48609/?v_Id=261999 
https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-superior-x-road-6-2-gr-pd45781/?v_Id=246999
https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-superior-xr-6-3-gr-pd47366/?v_Id=255659
https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-superior-x-road-comp-gr-pd33239/?v_Id=239772

Napisano

Pomyślałbym raczej o tym https://www.rosebikes.pl/rose-blend-gravel-2715089?product_shape=matt+salmon&article_size=XL&sf=1 będzie lżej, będzie napęd 2x który lepiej sprawdzi się w jeździe po asfalcie w płaskim wrocławiu, łatwiej dobierzesz optymalne przełożenie

Cytat

Czy 40mm maksymalna szerokość opony nie jest za mała, planuje jeździć wolno, z niskim ciśnieniem w oponie. 

Jak się nie będziesz pchał na leśne bezdroża to wystarczy

Z superiora też wziąłbym tego z napędem 2x nooooo ale rose wyjdzie prawie tysiaka taniej

• +1 pomógł 1
Napisano

Wygląda kozacko, da się w niego włożyć coś szerszego niż 40mm i gdzieś przymierzyć ten rower? Geometria wygląda na jeszcze lepszą pod moje wymagania 

Napisano (edytowane)
27 minut temu, Mihau_ napisał:

Pomyślałbym raczej o tym https://www.rosebikes.pl/rose-blend-gravel-2715089?product_shape=matt+salmon&article_size=XL&sf=1 będzie lżej, będzie napęd 2x który lepiej sprawdzi się w jeździe po asfalcie w płaskim wrocławiu, łatwiej dobierzesz optymalne przełożenie

Jak się nie będziesz pchał na leśne bezdroża to wystarczy

Z superiora też wziąłbym tego z napędem 2x nooooo ale rose wyjdzie prawie tysiaka taniej

Fajny ten Bend, nawet ma dobrze dobraną korbę i kierownicę do wzrostu, co nie często się zdarza. Wielka szkoda, że napęd 2x10. Gdyby był 2x12 to praktycznie ideał w tej cenie.

Szkoda, że nie ma praktycznie żadnych gwintów. Więc taki średni z niego typowy gravel.

Edytowane przez Mythek
Napisano
Cytat

Szkoda, że nie ma praktycznie żadnych gwintów. Więc taki średni z niego typowy gravel.

Ale to są twoje prywatne potrzeby a nie cecha charakteryzująca typ roweru.

Cytat

Wielka szkoda, że napęd 2x10. Gdyby był 2x12 to praktycznie ideał w tej cenie.

Z 2x12 za takie pieniądze to sobie można sensę kupić a nie "markowy" rower

26 minut temu, Kamnatmec napisał:

Wygląda kozacko, da się w niego włożyć coś szerszego niż 40mm i gdzieś przymierzyć ten rower? Geometria wygląda na jeszcze lepszą pod moje wymagania 

Rose generalnie prowadzi sprzedaż wysyłkową, masz 30 dni na zwrot albo wymianę. Mają kilka miejscówek w DE gdzie możesz obmacać rowery ale raczej średnio się taka wycieczka opłaca, szczególnie, że chyba nie masz doświadczenia z gravelem i raczej przez kilka minut i tak nie określisz czy jest ok

Napisano (edytowane)

Kupisz Felta Breed 30, który ma prawie wszystkie gwinty i 2x12, wagę 10.2 kg.

Ale faktycznie nie jest tak ładny jak Blend. Rama jest przepiękna.

Bagażnik można doczepić, resztę też. Jedynie czego nie zastąpisz gwintów widelca. Napęd 2x10 pewnie kiedyś by się wymieniło na 2x12. Tylna przerzutka, tylna manetka i kaseta do wymiany by była.

Edytowane przez Mythek
  • Mod Team
Napisano

Widelec można zastąpić... tadam, innym widelcem ;)  Co do 2x12, to ilu jest użytkowników takiego napędu ? Obstawiam, że góra kilka procent... No i ilu jeździ tak, że faktycznie wykorzysta jego możliwości (poza kilkoma środkowymi zębatkami :icon_wink:) ?  

Napisano (edytowane)

Moim zdaniem warto to zrobić, bo wymiana na grxa 600/820 była dość tania jeśli sprzeda się nieużywany grx 400.

Co tam trzeba wymienić? Tylną manetkę, przerzutkę, kasetę i chyba tyle. Może pancerze i linki. Korba powinna pasować.

Czy 2x12 coś da względem 2x10? Mało. Ale rowerzyści tacy są, że lubią uspokoić zaspokoić swoje rządze upgrade'u.

Edytowane przez Mythek
Napisano (edytowane)

Ja do długich jazd po asfalcie wybrałbym napęd 2xx. Ten najtańszy ma napęd 1x10, więc mogą Cię wkurzać dość duże dziury w napędzie ale jest wielu zwolenników napędów 1xx, więc do spokojnych jazd, bez spiny na kadencję, prędkość, średnie, itp. może taki napęd też być o.k. Ja mam 2x10 i taki chciałem bo jeżdżę przeważnie po asfaltach ale jeżdżę też spokojnie, bez spiny na prędkość, więc napęd 1xx też może byłby o.k. dla mnie. Jednak wolałbym 1x11 a najlepiej 1x12. Zresztą napędy 1xx mają teź trochę wad, jedną z nich jest to, że łańcuch tam generalnie pracuje na dużych przekosach przez co szybciej się zużywa i łańcuch i zębatki w kasecie i musisz je częściej wymieniać

Edytowane przez Greg1
Napisano

Hm, mówisz, że na napędach 1xx nie jeździ się na przekosach? To powiedz mi proszę, jeśli w napędzie 2x10 na blacie 46T przeważnie jeżdżę na 3-4 zębatce od dołu, czyli 15/17T, to na której będę jeździł przy blacie 40T?